ahh nem értem, engedjük el.
Dehogynem.
Te is úgy tartod, hogy manapság – pláne egy „prémium” (?) márkánál – a 8 (M4 óta 16)/256-os alapgép már kevés, és enyhe túlzás +8 GB memóriáért vagy +256 GB tárhelyért százezret elkérni.
Igy van, de a socba épitett ram teljesne más kateoria mint az SSD. és igen a ramot is drágának tartom de jobban megértem miért ennyi. Ez nem egy sima chip amit rá ültetnek egy nyákra és kész.
Csak annyi, hogy egy menetben gyártják.
Egyebkent, kb aranyaiban most sem nagyon valtoztak az arak a multhoz kepest! Ha eloszedem archive.org-rol, a Mac Mini store paget, 2011 szeptemberebol, akkor azt latom, hogy 2G - 4G ram ugras ara $100, a 4G-8G RAM ugras ara $200 (tehat 2G-8G igy akkor $300), a gyari 500 gigas merevlemezt 750 gigara $150-ert csereli. Ma a tearek kozott $200 van (RAM es storage eseten is az M4-es mininel). Ez kb forma-forma egyebkent a 15 evvel ezelotti allapothoz kepest is. Sott, ma szerintem, joval “kevesebbet” er 150 vagy 200 dollar az inflacio miatt, mint anno ert. Az viszont bamulatos, hogy a 2011-es es a mostnai Mac Mini indulo ara is $599 volt. Itt az archivum linkje, ha valakit erdekel.
És nem bezsélve arról, mit adott akkor egy mini egy mac pro-hoz képest és mit add ma. Nem hiába van elhanyagolva már a mac pro vonal. GPU-t nem rakhatsz bele, az az egykét még speciális kártya amit belepatintanak meg már minimális, teljesítményben meg gyakorlatilag semmi extra.
Csak a “fejlodesre” utaltam az intel-ezessel ![]()
Egyebkent a pro vonalat leszamitva szerintem nem olyan veszesek az arak (a pro vonalra meg ertheto).
Csak az a durva, hogy egy iPad Air (billentyuzettel meg pencil-el) 2-300€-val olcsobb az allanokban (TN adoval szamolva).
ez mindig így volt.
Én is bogarásztam az everymac-en, nehogy (túl nagy) csacsiságokat írjak, az emlékeim is hasonlók, de ebben a mindenegybe-korszakban már nincs más kiút – várni kell a vásárlással. M2 pro 32/512 minivel szemezek, adóval együtt 800 USD körül megúszható.
(A '18-as minibe 60 ezer Ft volt 64 GB.)
Én megvárnám most az m5, így hogy felemelték minden teloban 256-ra minimum a tárhelyet, szerintem meglépik a gépeknél is csak 512-vel.
Addig álljunk féllábon, de én ráérek… ![]()
60 ezer? Meg az USA oldalon is $1000 az ara a 8GB-64GB upgradenek (az pedig, 20 evvel ezelotti dollar arfolyamon is minimum 210ezer jomagyar forint). Borzalmas egyebkent, hogy az alapmodellek is dragabbak voltak 2018-ban, mint a mostaniak. Sajna az archivebol csak a 2 alapmodellt sikerult elobanyaszni es csak a dragabb modellhez volt learchivalva az upgrade ar (az is 2020-bol, de ugyonazt a gepet arulta).
60 ezer Ft – itthon, utólag (Corsair, Alza).
Az első, i5-ös mini 500 USD (+ adó) volt használtan 2023 januárjában, a második i7-es 386 USD (adóval) 2024 júniusában.
(Az első azóta is a polcon várja a gazdáját, aki egy 2011-es minin dolgozik. Ő a viszonylag sokat utazó importügynököm.)
Akkor most, a hobbibarkacs bovites arakat hasonliltjuk az uj gyari bovites araihoz? Mert nem ertem, pont arra hoztam a peldakat, hogy a 2011-es Mini sem volt olcsobban bovitheto, mint ahogy a 2018-as Mini sem. Sott, latva a $-os arakat, az utobbi idoszak legrosszabb arfekvesu Minijei voltak ezek, mert az alapgep es az extra gep is dragabb, mint a mostaniak, es a mostaniakat “csak” $600 64 GB-re upgradelni, mig a 2018-asnal $1000 volt az ara.
Nem azt hasonlítjuk, hiszen a maiaknál nincs hobbibarkács, viszont jól esik az áruk.
Emlekeim szerint, hivatalosan, egyik Mini-ben sem volt user upgradelheto se a RAM, se a storage. Illetve azt irtad, hogy nem zavar a hobbibarkacs hianya.
Az M4 rugott az arakon a 8 GB - 16 GB base spec bump miatt, egyeb esetben annyira valtoztak volna az arak, mint az M1-M2 kozott. De egyebkent, ugyonez megfigyelheto volt az Inteles eraban is.
A 14-esben volt forrasztva, a többiben lehetett memóriát bővíteni, a 18-as előttiekben tárhelyet.
Dokumentaltan? Szerintem, Nem lehetett. A vekony 27"-es iMaceken volt pl RAM-hoz ajto, de a 21"-esen nem, elotte a vastag iMaceken volt a RAM-hoz ajto. Az MB/MBP vonalon is volt ido, amikor meg volt ajto RAM es/vagy HDD csererehez, de a Mini az szerintem, soha nem volt dokumentaltan az user alltal szervizelheto.
Nem, nem dokumentáltan, de különösebb nehézség nélkül.
Esetleg hivatalos szervizben kicserélték, ha te vitted az alkatrészt?
A hivatalos szervizek elvileg, nem tehetnek ilyet.