iPhoto helyett: ki mit használ?

Nem tudok hozzászokni a Photos-hoz. Pedig megpróbáltam.
Többször is nekifutottam. De nem működik.
iOS-ben tudom használni… de Mac-en szerinten nem az igazi.

Szóval iPhoto-t használok (High Sierra alatt).
Az ottani albumos rendezés jól átlátható (számomra). A “Faces” is egészen jól működik.

De már látom, hogy ez sem fog sokáig működni.
Lassan el kell a süllyedő hajót (High Sierra).

Ti mit használtok? Kinek mi jött be? (Nem vagyok Adobe előfizetés párti :slight_smile: )

1 Like

Sajnos a 32 bit eldobása miatt is ugrik az iPhoto. Jó lehetne a Photos, ám sajnos macen szégyen az egész, miközben iOS-en sikerült megugrani a feladatot.
Választ adni nem tudok neked, csak ideventilláltam, hogy az egyik gépemen most megint napokig bszkdik ez a fs egy frissítés után (és az egyik ok volt, hogy icloud tárhelyet kellett bővítenem, mert amit ilyenkor valamiért feltölt, nem fér el a már egyszer feltöltött ugyanaz mellett).
Screenshot 2021-11-09 at 20.00.32

Nalam synology moments es photos van parhuzamosan hasznalva, igaz en nem szoktam szerkeszteni a kepeket.

Capture One,
van free verzio ha Fujid v Sony-d van, boven eleg kb mindenre is, extra, a regi Aperture konyvtarakat is olvassa, katalogizalasa is hasonlo ahhoz, nem mondom, hogy nem igenyel megszokast :wink:

iOS-en meg inkabb Snapseed, szerintem

Köszönöm a tippeket.

@libretto: egyetértek. iOS alatt teljesen jól használható a Photos. De Mac-en valahogy nem működik. Nekem sem.

@menczingerm: Synology Moments-et megnézem. De hogyan működik együtt a Photos programmal? A képek egy része itt van, a másik része ott?

@tomigonzo: A Capture One-t próbáltam. A kép szerkesztői része szimpatikus. De a tárolói oldal egy picit bonyolultabb. Azt nagyon szokni kellene. Nem az a tipikus “rádobod a csomó képet és adsz neki egy nevet”. Ebben az iPhoto/Photos egyszerűbb.

Nem, duplán tárolom őket, van amikor az kényelmes, hogy a Photos-t nyitom meg telefonon, de ha kell localban is megvan minden a NAS-on (raid1-en/backup-olva) :smiley: Amúgy a moments telefonról is syncel mindent felfele a syno-ra.

Lassan most fogok kifutni a 200GB icould tárhelyből és kedztem el agyalni azon, hogy az photos-t kikapcsolom, vagy előfizetek nagyobb icloud storage-ra.

Azért a Photos-nak is van szerintem jó feature-e pl.: kis videókat nagyon jól összetesz magától a képekből, zenével (szerintem)

En a Photos appra tertem at. Tokeletesen jol teszi a dolgat, majd 100 ezer elem van benne, amibol kb 2000 darab a video. Nem nagyon voltak ezzel problemak az elmult evekben. Bekapcsolt iCloud Photos mellett hasznalom, szinten bekapcsolt tarhely optimizalassal.

Lehet, hogy érdemes lenne nekifutnom a Photos-nak mégegyszer…

En is photos app-ot hasznalok, ugyanolyan metodikaval mint @Czo
Igaz csak 4-5 ezer elemmel (videokkal egyutt), de sok bajom nekem sincs vele.

Én azért ezt az optimalizált tárhelyet egyszer már nagyon megszoptam, itt volt a család, akartam képeket mutogatni (videóként összerakva Photos-ban mac-ről), amikor is több mint 2.5h alatt nem volt képes összerakni a videót, mert csak úgy csöpögött az adat az Apple-től… Ez után döntöttem a synology párhuzamos használata mellett, legyen lokálban is meg minden.

Update: megpróbálok megbarátkozni az Photos programmal.

1 Like

Sok sikert :), nekem nem sikerült. És az aperture után rém béna is.

Az Aperture-t és is nagyon sajnálom…
Ha az Apple megerőltetné magát, biztosan össze tudna hozni egy profi megoldást…

1 Like

a legnagyobb probléma a photos még mindig nemk kezeli a fujifilmes raw-ot.

A Photos 0 darab RAW formatumot tamogat :slight_smile: A rendszer tamogatja a RAW formatumokat. Amit a rendszer ismer, azt ismerik a szoftverek is, amelyet a rendszer nem ismer, azt nem ismerik a szoftverek. Ez nyilvan csak a rendesen megirt alkalmazasokra igaz, amelyek a rendszer libraryket hasznalnak ezekre a funkciokra. A Photos pl ilyen. A multiplatform szoftverek (pl Adobe), azok pedig nem ilyenek.

Egyebkent van a listaban egy csomo Fuji.

Tisztában vagyok vele, hogyan működik mac os-en a raw formátum így 20 év fotozás után és 20 év mac-ezés után köszi. És ott is van a gépem, csak éppen: “Uncompressed RAW format only” tömörített raw kép 23MB tömörítetlenül 55,9 ugyan az a kép. Ami hosszútávon élhetetlen nem beszélve arról hogy a lightroom capture one amik nem a rendszer raw konténerét használják simán lekezelik mind a két fájlt.

ui.: a rendesen megirt szoftverek valojában saját raw konténert használnak és nincs ilyen szívás. mert jelen esetben ■■■■ az OS raw kezelése.

és ez minden újabb fujinál így van, sőt a gfx 100 ami egy éves váz nem is támogatja az apple. ott már egy tömörített raw 115MB még a nem tömörített 230 körüli. És pont egy olyan cég nem támogatja a tömörített raw-ot aki alapban 512 SSD-vel szereli a gépeit.

A fotós vonalat teljesen elengedte az apple ezt az aperture kinyírásával megtették.

Gondolom megvan annak az oka, hogy miert igy kaptak jogot a fileformatum hasznalata. Pl. nekem van egy regi Canonom, ami europai firmwareval nem megy, mig USA firmwareval megy. Ott valami olyan tomoritesi patternt hasznal a Canon, ami nem exportalhato az USA-n kivulre, igy az USA beli termek nem tudhatja olvasni a nem USA-beli valtozatot. Ez a mukodesi rendszer vegtelen sok szivast okoz egyebkent folyamatosan a szoftverek vilagaban.

ui: Adobe szoftver, mint rendesen MEGIRT SZOFTVER?! rotflol. Meg a tetves alertviewbol se sikerul olyat kirakniuk, ami RENDSZERKOMPONENS lenne, vagy legalabb a mukodesre es kinezetre egy kicsit is hasonlitana a gyarira. Meg azt a faradtsagot sem veszik, hogyha telibeszarnak az arcodba, akkor legalabb valami masra hasonlitson.

(Valld be, Solar, hogy az Apple-imádatod leesett 99%-osra! :slight_smile: )

A lightroomot csak kipróbáltam amúgy capture one használok. Nekem szidhatod az adobet semmit nem használok tőlük.

Az adobe megkapta a jogot (vagy kifizette, nem tudom hogyan működik ez) én egyszerü user pont leszarom megy vagy nem megy ez érdekel.