Konzumer router

Sziasztok,

sorban halnak ki alólam a routerek. Most egy TPlink felsőbb kategóriát temetek el épp. A UPC féle gyári doboz pontosan egy forintot ér. A cégnél Mikrotiket telepítettem, de egyrészt itthon nincs Windows a menedzseléséhez, másrészt nem kívánom ismét a lábon kihordott 4 szélütést, amit az irodai cucc beállítása során szenvedtem el. Szóval. Mit vegyek?

Köszi

nekem két linksys megy az egyik 8 a másik 6 éve

Szerintem épp nemrég töröltem le a Mikrotik programot a gépemről. Mármint eredeti Windows futtatható fájlt át tudtam alakítani mac-re valamilyen konverter segítségével. Működött is. Jah igen, meg is találtam: Wine Bottler segítségével csináltam, itt egy oldal hozzá: http://www.wikihow.com/Open-Exe-Files-on-Mac

Nekem is ajánlhatna valaki egy wifis routert, amit a T-s digiközpont wifije helyett használhatnék: ennek elég kicsi a hatótávja.

Nezzetek meg a https://www.ubnt.com cuccait.
Mi csak az ap-kat hasznaljuk, de azok iszonyat stabilak. Gondolom a routereik is hasonlo minoseget kepviselnek.

Meg tudom erősíteni a dolgot, az UBNT cuccai hallhatatlanok.

Félreértettetek, nem a települést szeretném ellátni, csak esetleg ha a kert közepéig elérne…

1 Like

Nalam otthon asus routerek vannak (2db) egyik csak ap kent uzemel, nekem nagyon bejottek, megbizhato, egyszeru kezelo felulet, vpn szerver, vpn kliens, usb2, usb 3 port, tm backup tamogatas es meg sok sok minden.

1 Like

Mi az LR ap-t hasznaljuk, 300 nm + a parkolot fedi le 1db eszkoz.

Köszönöm, a rövidítéseket kéretik mellőzni, inkább konkrét típusokra lennék kíváncsi, ráadásul kiváló ár-érték aránnyal.
(A T-s izé csak annyira képes, hogy 2 fal után a jelszint minimálisra (-70–80 dBm-re) esik, s a kert végében is használhatatlan.)

@anon24087493 Ahogy feljebb is irtak, Mikrotik vagy Ubiquiti.
A Mikrotik managelesehez nem kell semmilyen alkalmazas, csak egy bongeszo, vagy ssh kliens.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Webfig
Ha Ubiquiti, akkor 2 lehetoseg van, EdgeRouter vagy Unifi Security Gateway. Az EdgeRouterben tobb beallitasi lehetoseg van, mig a Unifi integralodik a Unifi controllerbe. Ha kesobb veszel egy Ubiquiti Access Pointot vagy Switchet, ugyanarrol a feluletrol tudod managelni oket.

@Smiley erre az AP-re gondolt: UniFi AP AC LR
Talan egy Unifi AP AC Lite is eleg lenne a hazba.

1 Like

Köszönöm, de a konfigolás akkor is szélütést okozna. :D Szeretem a kihívásokat, de izzasztó nap volt mikor a cégnél meg kellett oldanom életemben először, hogy minden tökéletes legyen. :)

Mondjuk ez igaz. Egy barátom kastély méretű házába kettő ilyennel tudtam megoldani, hogy minden létező sarokban legyen net. Atomcucc az AP. Köszi, nem is gondoltam rájuk.

Mikrotik vagy ubnt.
Én mikrotik párti vagyok, osxre van (nem gyári) portolt winbox, de működik a webes konfig is, később pedig lehet játszani a konzollal is.
Ubnt-t csak felületesen ismerem, 5éve nem foglalkoztam vele aktívan. Viszont egy előnye biztos van a mikrotikkel szemben: állítólag tudja a hardveres gyorstást pppoe-vel, ami a gigabit net egyik elengedhetetlen követelménye.

Kezdő pilóta vizsga ajánlott mindkettőhöz, de az alapok simán mennek youtube videókból, netes leírásokból, estleg a beélpített varázslókkal. Utána minden mást lehet apránként kipróbálgatni, közben a működő konfigokat mentegetni.

Ha kérdés van, szivesen segítünk.

Nem csak az adapterek doglenek? Kb atheros referencia megoldasra epul egy csomo tp-link es a routerboardok kozott is van ugyonolyan atheros alapu modell.

Nekem ilyenből van 2 itthon (https://www.asus.com/hu/Networking/RTN18U/) kb bruto 20k körül szokott mozogni, nem olyan “fancy” mint a Mikrotik vagy unbnt megoldások, de szerintem mindent tud, amit otthoni, alap irodai felhasználáshoz szükséges.

Igen, ez egy alternatíva, mert korábban telepítettem ezt is és meglepően jól dolgozott. Köszi

Ennel jobbat nem fogsz talalni, foleg, hogy 35 korul mar kapni az LR (longer range) verziot. Nalunk vagy 40 eszkoz log egyetlen ilyenen, es meg egyszer nem rohadt le, mindig csak a software update miatt volt ujrainditva.

nekem is menczingerm ajanlotta az asust (ha jol emlekszem;), mert en is kibuktam a szolgaltato netgearjetol es egyeb ap-k tesztelesetol, hogy a haz minden reszeben legyen hasznalhato wifi,
jo valasztas lett eddig az asus, kulonosen a router, kezelhetoseg, frissites (valoban sorban oldjak meg az esetleges aprogondokat), az ap azert neha csinal erdekes dolgokat (pl nincs 5ghz, vagy eppen 2,4) de azt kihuzom/bedugom

de ahogy nezem ezt a https://www.ubnt.com/unifi/unifi-ap-ac-lr/, elgondolkodtam, ezzel igy magaban le tudnam fedni egy ketmeletes haz (90m2) plusz kert, nem nez ki rossznak,

1 Like