Mac Studio

Először is elmondanám, hogy nem vagyok profi, az én munkámhoz bőven elég egy MacBook Air, szóval lehet, hogy hülyeséget kérdezek az Apple tegnap bemutatott csodagépével kapcsolatban. A “bővíthető gép” nem azt jelenti, hogy bele lehet tenni harmadik féltől származó alkatrészeket, amikhez azok általában PCI-E slotokat használnak? Ez szerintem egy új kuka Mac Pro, csak szögletes.

Szerintem egy emeletes mini… :slight_smile:

Nem, az a felhasználó által bővíthető, sztem. A pci-os kártyákhoz állítólag lesz majd egy még számítógépebb (Forrest Gump számláira) amibe majd 4-8-162 die-t hegesztenek össze, hogy elérjék az intel évek óta létező 1.5 TB ramos konfigot :star_struck:

Elsőnek lenyomták az intelt fogyasztásban, teljesítményben. Még most RAM-ban fogják :smiley:

Mac Pro-nak túl olcsó. :smiley: inkább tűnik egy kimaxolt CTO Mac Mininek pozícionált valaminek :smiley:

2 Likes

Egyetértek!

A G4 Cube sajnos megelozte a korat 20 evvel ezelott, es a technologia nem allt meg ott, hogy az mukodokepes legyen. Szerintem ezt vinni fogjak mint a cukrot, nekem amugy rohadtul tetszik.

4 Likes

Most láttam csak, hogy az Apple kinyírta a nagy imac-et. Rip! :frowning:
Elnézve az új monitor árát mondjuk nem nehéz megfejteni az okát, de azért ez komoly lépés, asszem. Back to the 80’s, baby! :stuck_out_tongue:

Viszont megcsinálták az előfizetéses garanciát, a normál időn túl is, évente 60 dodóért.

Olvastam valahol, hogy az iMacbol megint consumer cuccot csinaltak, ez a Studio a prosumer, a profiknak meg ott van a Mac Pro.

Jah, valoszinuleg reszelik meg 1 evig ezt az M1 ultra-t, hogy kezeljen legalabb 256GB ramot, aztan beleszornak ebbol 2-t a MacPro-ba. Ugy mar vallalhato lesz komolyabb melokra is ahova kell a sok memoria.
Nekem amugy tetszik, hogy megint kezd normalis felhozatal lenni. Az arak se lennenek veszesek, ha a forint nem lenne a beka segge alatt.

1 Like

Én azért emlékszem, hogy ‘13-14 környékén amikor megjelent a kuka Mac pro, akkor az ilyen 1 millió körül indult, és mindenki “csorgatta a nyálát”, hogy de jó lenne egy, de ugye az az “igazán profi” felhasználóknak volt szánva, máshol nem is volt szükség akkora teljesítményre.
Eltelt pár év, és most egy belépő 16 MBP kerül annyiba (inkább többe), fölötte meg határ a csillagos ég.
De hasonló volt amikor megjelent a 15 rMBP ‘12-ben talán. Emlékszem 600körül nyitott, de akkor az szinte egy ékszernek számított a régi, vastag nem retina gépek mellett. Akkor ha valaki olyan gépet vett, akkor az “nem számított normálisnak”, hogy ennyi pénzért laptopot vesz. Manapság 600ért kb értelmes Apple laptopot nem is lehet kapni. Azért nem romlott ennyire a forint. (Még az utóbbi 2 hét alatt sem)
Itt kérem szépen mindig is volt egy kis sunyi áremelés. Ami bár kis összegenként zajlott, de mindig meg volt magyarázva, hogy melyik az az új feature ami miatt most ez megéri :smiley:

2014ben ami 1 forint volt ma 1,25. szóval az akkor 600 forintos gép most 750.
Csak közbe 221 forint helyett 340 lett a dollár, valojában a gépek egyre olcsobbak csak Magyarországon egyre ■■■■■■■ az élet.

Nem beszélve arról koránt sincs akkor kontraszt egy pro gép és egy belépőgép között (tudom persze van de az arány teljesen más).

1 Like

Ja, ja, az vagyok én, a prosumer, jelentsen bármit. :slight_smile: A kisebbik tökelég nekem, mondjuk még nem merem berendelni, mert valamit trükköznek a hűtéssel, a kisebbik jóval könnyebb, mint a nagyon studio, ha ebből is kispórolják a 2. ventit, mint a belépő imacből, akkor azért elgondolkodom, kell-e 32 magos gpu.

Jah csak itt az egesz soc annyi aramot fogyaszt mint intelnel csak a cpu :rofl:

Persze, de hogy jön ez most ide?

És most belépővel is olyan teljesítményt kapsz ami átlagos felhasználásra bőven sok is.

1 Like

Az árak most se vészesek a Dell vagy HP workstationökhöz képest. A monitor se annyira. Lásd Eizo. Kíváncsi leszek a tesztekre, hogy 2D-ben, desktop publishing kategóriában mit fog mutatni. Aztán vásárolhatok végre :grinning:.

1 Like

A ventilator miatt.

Kisebb hűtést igényel, ez tény, már ha arra gondolsz, csak hát a legkevesebb hőt disszipáló eszköz is throttlingolni fog, ha alul van tervezve a hűtés (ld. 24-es imac), vagy mint a 16-os max-nál, ha elbaxxák a beállítását szoftveresen.

Btw: ha valaki 16-os mbp-t tervez venni 32 magos gpu-val, ajánlom szíves figyelmébe (nem tudom, javította-e, vagy fogja-e a jövőben, az Apple):

Állítólag az elején lévő két USB-C port nem egyforma “tudású”.

There are two USB-C ports, which on M1 Max supports 10Gb/s USB 3, and on M1 Ultra supports 40Gb/s Thunderbolt 4.

Ez vajon miért van?

forrás: New Apple Mac Studio Like A Mac Mini On Steroids – Synthtopia