MacBook Pro 13 2012 HDD csere SSD-re

Üdv mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni a témában.
Adott egy MacBook Pro 13 2012 MID (2,9 GHz-es, kétmagos Intel Core i7 processzor (Turbo Boost technológiával akár 3,6 GHz) 16GB RAM, 750GB Hdd.
Nemrég vettem, El Capitan volt rajta, frissítettem Catalina-ra. Eddig nem is volt probléma.
Vásároltam egy Kingston A400 2.5 480GB SATA3 SSD-t. Beépítettem, elindítottam a gépet macOS visszaállítással, Lemezkezelő, átneveztem, APFS, GUID partíció, törlés. kb fél óra után ”Sikertelen művelet”. Ezt eljátszottam kb 10-szer. Készítettem usb telepítőt, App Store-ból letöltve Catalina-t, a helyzet nem változott. Kölcsön kértem egy mobil rack-et, beletettem az SSD-t, HDD vissza a gépbe, a rendszer hibátlanul megy HDD-ről. Lemezkezelő, név, APFS, GUID beállítva és sikeresen formázta az SSD-t külső eszközként. SSD-t vissza a gépbe, indítás usb telepítővel, telepítés, a számláló kb 8 órát mutatott még másfél óra múlva is. kb 3-szor megismételtem, dátumot is átállítottam Terminal-ban mégsem sikerült. Próbáltam formázni az SSD-t belső eszközként, nem sikerült. Visszavittem a boltba az SSD-t, rendesek voltak kicserélték. Hoztam egy Samsung EVO 870 500 GB-ot. Ezzel szintén végigjátszottam az imént leírtakat, sikertelenül. Készítettem High Sierra telepítőt, azzal sem sikerült. Próbáltam SSD mobil rackbe, HDD a gépben, rendszertelepítés SSD-re, sikeresen, szépen futott, gyors volt, beépítettem az SSD-t a gépbe és be sem tölti a rendszert. Ezután a HDD-t mobil rackbe, SSD a gépben, rendszerindítás HDD-ről sikeresen, Lemezkezelő, SSD formázás sikertelen (Nem nyitható meg az eszköz 69877, 69888 hibakód). Próbáltam SMC resetet, NVRAM, PRAM resetet, nem változott semmi. Apple diagnosztika sem mutat hibát.
A lényeg, hogy az SSD-t nem tudja kezelni belső eszközként, de miért nem ???
Valamit be kell állítani?
Ha tud valaki segíteni nagyon megköszönném!
Kb 2 hete szenvedek vele.

Hello!

iFixit ezt irja errol a modellrol: “This MacBook Pro uses a proprietary storage drive connector, and is therefore not compatible with common M.2 drives without the use of an adapter.”

Ez még nem Retina kijelző, SATA HDD van benne.

Bocsanat, elneztem. Ez sem segit?:

Szia, szerintem szereld vissza az ssd-t és lépj be a recovery módba. command+R… ha oda be tudsz lépni, akkor a disk utility-ben futtass egy first aid-et a lemezen… Viszont előtte show all devices kapcsolj és válaszd ki a legfelső rétegét a lemeznek. Ha ez sem segít, még lesz ötlet:)

Kábelt kell cserélnem?
Bíztam benne, hogy nem ez a gond.

Az elsősegélyt is próbáltam többször is, el is felejtettem írni.

Akkor próbálj meg létrehozni egy usb pendrive-ra egy Catalina telepítőt. Szereld be az SSD-t és a pendrive-ról boot-oltasd. Valószínűleg nem másol rá indító fájlokat, míg külső lemezként jelenik meg.
Egyre ügyelj, amíg a HDD van benne, indítsd recovery módban a gépet és engedélyezd neki az usb ről boot-olást, (Fent van a menüben) és csak utána szereld be az SSD-t. Formázásnál válaszd ki a legfelső réteget… megint úgy hogy az összes kötet megjelenítése.

Próbáltam High Sierra-val, Catalina-val usb-ről, nem tudja formázni/kezelni az SSD-t.
Amikor külső eszközként formázta, beépítés után sem sikerült telepíteni. Usb-ről és netről sem.

Nem fogok azonnal segíteni, mert nem jut az eszembe, hogyan oldottam ezt meg, de volt nekem ugyanez, már felkeresettek a hibát leíró Google tallatok is. Nagyon sokat szívtam, ugyanezeken végigmentem, de valami triviális megoldása lett. 2011-es 17-essel volt, igyekszem emlékezni :slight_smile:

Uhh, nagyon megköszönném!

Amikor kívülről elindult SSD-ről, valójában a belső HDD-ről ÉS a külső SSD-ről indult. Valami APFS kavarás volt, nem jut az eszembe még mindig, de valami hasonló struktúrának kell lennie az SSD-n:
Screenshot 2022-02-03 at 21.00.35

Nem esküdnék meg rá, de szerintem végül a Disk Utilityben (terminálban) unmountoltam minden apfs eszközt (usb telepítő boot után), és hfs-re formáztam, aztán hagytam a rendszernek, hogy csináljon vele, amit akar.
De ha van egy jó Catalinád HDD-n, tedd be és megpróbálhatod Carbon Copy Clonerrel is lemásolni a külső ssd-re, ha az frankón lemegy, be kell tudnia bbotolni az ssd-ről csere után.

Esetleg Zs megoldásként https://clonezilla.org/ -l a HDD-t clone-olhatod az ssd-re. A kábel hiba szerintem azért nem valószínű, mert HDD-vel meg megy ha jól értem

Igen, HDD-vel hibátlan.

Holnap megpróbálom, köszi.

Én szerintem tudom mi a baja. Szenvedtem már én is ilyennel. Az a lényeg hogy amikor az SSD-t törlöd a telepítőben akkor GUID és Mac OS extended legyen. Ez után simán fel kell, hogy menjen. Majd ő át fogja rakni APFS-re.

1 Like

Nem kell oda valami firmware frissítés vagy valamit bekapcsoltatni? nekem mintha rémlene, valami kis programmal kapcsoltam be valamit ami után ment rendesen az ssd.

ugye? nekem is ez rémlik, hogy így oldottam meg

Aha, szerintem is ez lesz… Az remlik nekem is hogy eleg sokat szivtam vele mire sikerult.