Szeretném megosztani veletek az alábbiakat, mert hátha valakinél előfordult már hasonló probléma:
Adott a fenti gép (újonnan vásárolt gép, eredeti akksi, 66 ciklussal), és pár héttel ezelőtt 3D-s, animációs munkám akadt, amikor is renderelés közben (Blender) azt vettem észre, hogy egyrészt “Not charging / Power source: Power adapter” felirat jelenik meg, mindeközben a töltöttség rohamosan csökken.
Értelemszerűen ez egy heavy-load-process, mind a 6 mag 100%-on pörög. Kb. 2-3 óra alatt le is merül az akksi, és a gép kikapcsol.
Ezután iStat-ban megnéztem az energiafelhasználást, és a következőt írta:
DC in: 58,87W
System total: 77,65W
Magyarán többet fogyaszt a gép, mint amennyit fel tud venni a töltőről. A vicc az egészben, hogy a töltőt most vásároltam az iStyle-ban és 96W-os (a korábbi 87W-osat már nem is árulják).
Ezután megnéztem a System information-t, és ott ezt írja:
AC Charger Information:
Connected: Yes
ID: 0x7002
Wattage (W): 60
Family: 0xe000400a
Serial Number: C4H021xxxxxxxxxxxx
Name: 96W USB-C Power Adapter
Manufacturer: Apple Inc.
Hardware Version: 1,0
Firmware Version: 1070051
Charging: Yes
Magyarán a rendszer (szerintem legalábbis) lekorlátozza az áramfelvételt 60W-ra, ebből következően a fenti probléma azonnal érthetővé válik (nyilván az akksiból veszi a “hiányzó” Wattokat, ezért merül bedugva is).
Már beszéltem az Apple Support-tal is, ahol azt mondták, nem értik a dolgot, és küldjem el a szervizbe a gépet, de onnan viszont azt az infót kaptam, hogy semmi baja a gépnek. Szó szerint idézem:
A tapasztalt jelenség lehet teljesen normális, mert extrém terhelésnél tud a gép többet fogyasztani, mint amennyit tölteni képes. Ilyen esetben a tesztek sem mutatnak semmilyen hibát, hiszen a készülék megfelelő paraméterekkel működik, de vannak határai a teljesítményének. Ellenőriztük a készülék tesztjeit, semmilyen hardveres hiba nem volt detektálható.
Na most akkor mivaaan? Egy hibátlan “PRO” géppel nem lehet komoly munkát végezni???
Valaki esetleg?
Szerk: időközben találtam hasonló problémával küzdő usereket:
https://discussions.apple.com/thread/251257391