Macbook Pro 2012 Mid - SSD csere, extreme lassú

Sziasztok

Adott egy Macbook Pro 2012 Mid,
Jelenleg egy Toshiba 5400 Rpm sima 2,5 HDD van benne. Mondhati elfut szépen, de egy ssd már bőven ráférne a gépre.

  1. Kingston SSDNow V300 2.5" 120GB SATA3 SV300S37A/120G
  2. Samsung 860 EVO 2.5 250GB SATA3 MZ-76E250B

A gép először van szétszedve, bizonyos fórumokon olvastam, hogy a sata kábel okozhat problémát, de szerintem itt most ez nem esedékes, persze minden véleményre kíváncsi vagyok.

Szóval gép szétszed, bármelyik ssd helyére, azonnal felismeri.
Kapásból a telepítésnél nagyon lassan ismeri fel a lemezkezelő, de szépen megformázza, ahogy azt a mac-nél megszoktuk. Hozzá teszem a régi HDD-t azonnal felismeri és 3 másodperc alatt formatálja, az ssd-t kb 5 perc szenvedés után, mindkettőt.
Pedig szerintem fordítva kellene.

A rendszer telepítésnél hibát, üzenetet nem dob, 3-4 óráig fut a telepítés, ami nonszensz és a végén kiirja, hogy 2 perc a telepítés végéig és azt akár 2 hétig csinálná szerintem, nyilván nem vártam meg, de nem megy fel rá. Tehát a telepítés meghiúsult.

5 fajta hdd-vel próbáltam, mindegyik pöcröf müködik sierra, mojave felkúszik rá gyönyörűen.
ssd-vel nem lehet rendszert telepíteni. MI lehet a probléma?

“Enable TRIM for Third-Party SSDs on Mac” leírást találtam még különböző fórumokon, miszerint tetű lassan működött az ssd. Ok rendben, ezt még be is kapcsolnám terminalba, de nem lehet hiszen a telepítés meghiúsult.

Találkozott már valaki ezzel a hibával ?

Az SSD-k hibatlanok? Minden firmware frissites telepitve van? (Tehat, Mojave fut a gepen?) Az SSD-k ujak?

Az ssd smart teszten lefut samsung100%, a kingston 99%
Hdd-n mojave hibátlanul fut abszolút minden flottul.100% naprakész frissítések mellett.

SSD-vel nem jutok el addig, hogy egyáltalán elkészüljön a telepítés.
Arra gondolsz, hogy az ssd firmware-t frissíteni kellene? Mert azt nem tettem meg, de hogyan lehetne azt orvosolni, illetve milyen módon?

Teljesen fölösleges is lenne mert a TRIM bekapcsolása a problémádra nem jelentene megoldást.
Ebben a cikkben tárgyalják a lassúság okát: https://www.macworld.com/article/3252169/sata-3-old-macbook-compatibility.html

Illetve egy másik cikkben említik, hogy 2012-ben az Apple kiadott ezekhez a laptopokhoz egy EFI frissítést (valószínűleg Czo kérdése is erre irányult) a probléma orvoslására: https://blog.macsales.com/14064-expand-the-2012-macbook-pros-with-an-owc-data-doubler

Hasznos információkat adtál köszönöm.

Szummázva tehát, ha az ODD helyére átépítenénk, akkor onnan menne az SSD valósznűleg minden buherálás nélkül. Én viszont szeretném azt használni, tehát az elsődleges opció az maga a firmware frissítés.

Megmondom őszintén ilyet még sosem hajtottam végre és nem szeretném tönkre tenni sem az ssd-t sem a gépet. Esetleg te értesz ilyen szinten hozzá, hogyan is kell a 2012 mid MBP esetén ezt végrehajtani ? (a cikk amúgy 2011re írja, ami elméletileg ugyanaz, de mégse)

Nem írtad melyik macOS van a gépeden, mert mint ahogy Czo is célzott rá, a Mojave (10.14) telepítéskor automatikusan frissíti a gép firmware-jét is.

Ha korábbi rendszert használsz így tudhatod meg, hogy jelenleg milyen verziójú firmware van a gépeden: https://support.apple.com/hu-hu/HT201518

Ha az oldalon lejjebb görgetsz, a listában megtalálod a géped és itt írja a hozzá elérhető legutolsó firmware verziószámát is.

Nagyon köszönöm. Este meló után megnézem és mondom mire jutottam.

Ez a tablazat mar nem megfelelo, miota sima rendszerfrissitesek is frissitik a firmwaret. Ellenoriztem 3 gepen (MacBookPro4,1, iMac12,2, MacBookPro15,2). Ha volt a gepen merevlemezre telepitve Mojave, ugy, hogy arra minden frissites fel volt telepitve, akkor a legujabb firmware van a gepben. Ha nem volt, akkor elso korben telepitenek merevlemezre Mohavet majd ezutan probalnam az SSD-t. Ha az SSD tovabbra is lassu, megneznem az SSD-ket mas gepben, esetlegesen megneznem HDD-rol is.

Bocsánat ha nem jól értelmezem.
Azt akarod mondani, hogy ha a HDD-re telepítem a Firmware-t és frissítem a legutolsóra, utána azt kiveszem, ssd-re cserélem, akkor ugyanúgy a régi firmware-t használja?

Amire Czo és én is gondolunk az a számítógép firmware-je. Az nem a merevlemezre/SSD-re települ, hanem a számítógép romjába. Kevered az SSD firmware-jével a dolgot.

A számítógép firmware-jének frissítése a SATA III-as eszközök kezelését lenne hivatott javítani. Ha a (számítógép) firmware frissítés után is lassú az SSD, akkor ahogy linkelt cikkben is említik régebbi, SATA II-es SSD-vel kell próbálkoznod a mostani SATA III only modellek helyett.

Idézet:
“After a fair amount of searching, I found several accounts on forums from people starting in 2012 and for a few years after wrestling with this problem with MacBook Pro models older as new as my wife’s, and describing their solution: get a SATA II-only drive or a SATA III drive with a SATA II mode.”

Volt-e a gepen a legujabb Mojave vagy nem? Ha nem, akkor tedd fel es ezutan probald az SSD-t. Ha igen, akkor nezd meg az SSD-t mas gepben es nezz meg itt egy masik SSD-t (lehetoleg jelentosen eltero tipust (masik flash chip es masik controller)). Ha masik, jelentosen eltero SSD mukodik jol, akkor annak kell orulni es azt hasznalni. Ha az sem mukodik (de a HDD igen!), akkor tovabb kell keresni az SSD tipust. Ha a HDD sem jo, akkor lehet kabel hiba van. (a kabel hiba pont irtozatos lassusagot okoz).

Igen volt Mojave legutolsó kiadása. Minden frissítés telepítve.
HDD-vel 40 perc alatt kb felszaladt rá, hiba nélkül. Az appstore naprakész állapotot jelzett.
Utána kivettem a HDD-t és megpróbáltam ssd-vel, ugyanazt produkálta szó szerint.
Tehát iszonyatosan lassú volt még a telepítő varázsló is szinte, a telepítés kb 95% kifagyott vagy beragadt az egér mozgott illetve a menüben is lehetett pásztázni, de a % jelző nem ment fel 100%-ig.

Lukather, igen igazad van kevertem a kettőt.
Este pedig csatolok egy képet a firmware verziójáról, amit mutattál.

Ha fent volt a Mojave akkor fölösleges, a legutolsó van rajta. Próbálkozz más kontrollerű SSD-vel, ahogy Czo írta.

4db ssd-vel próbáltam ki. Sierra, High sierra egyikre se ment fel.
A legvégén kipróbáltam egy trükköt, mégpedig egy HDD-re feltelepítettem a Mojave-t, frissítettem naprakészre. Külső mobilrack-el usb-n keresztül telepítettem az ssd-re egy tiszta Mojave-t és ott végig ment a telepítés probléma nélkül.
A HDD-t lecseréltem SSD-re és a rendszer betöltött villám gyorsan. A jelszó beírásánál kifagyott. Kikapcsoltam, beléptem a recovery-be ott egy elsősegélyt futtattam az ssd particióján, elbíbelődött egy ideig, de elvégezte. Újraindítás után újra gyors volt a rendszer betöltés, a jelszót be tudtam írni, de 3-5 perc után a rendszeren belül bárhova kattintva kifagyott. Itt még lehet valamit trükközni vagy ez a vége?

System.log-ban vagy a diagnostic reportokban nincs valami utalás a hiba okára? A firmware-et megnézted?

Firmware-re kifejezetten figyeltem, amit feljebb taglaltak az urak, valóban úgy volt ahogy írták. Tehát a Mojave frissíti a legutolsó firmware-re. Egész pontos legyek újabb, mint ami letölthető.
System log terminalban vagy hol található, hogy pontos infót tudjak adni ?

Egy külföldi fórumon, azt válaszolták pár perce, hogy az egyetlen megoldás trükkök és kábel csere nélkül ez : ST1000LX015
Szerintetek ?

Szerezz egy SATA 2 SSD-t.

Na igen ! Az tény és való, hogy jó lenne, de se használtan se sehol nem kapható. Illetve de 60Gb 25.000 Ft ért, ami egy vicc. 500Gb EVO Samsungot vettem az asztaliba annyiért SATA3-al. Én nem találtam sehol, de ha valakinek van valamilyen infó, honnan lehet beszerezni szívesen venném :)

…pedig biztosan jónéhány fiók alján lapul egy-egy, talán hirdetni kellene (pl. a hardveraprón).