MacBook Pro + kulso monitor + alapzaj a hangfalakbol

Sziasztok,
2012 mid MacBook Pro 13-hoz Thunderbolton keresztul csatlakoztattam kulso monitort (Fujitsu B22W-6) MiniDisplay port-Display port kabellel. Ezzel az osszekotessel ertem el a megfelelo felbontast a csatlakoztatott monitoron, viszont a Mac-hez tartozo kulso hangkartyahoz-erositohoz kotott ket hangfalbol kellemetlen, az alapzaj kategoriajat is meghalado, nagyon zavaro frekvencia hallhato. Akkor szunik csak meg, ha a Thunderbolt aljzatbol kihuzom a MiniDisplay portot, vagy a monitor tapellatatsat megszuntetem. A hangkartyahoz csatlakoztatott fulesben nem hallhato ez az anomalia.
Mi lehet ennek az oka? Jelentene-e megoldast egy Thunderbolt-Vga atalakito?
Udv!

Földelt dugót használsz a töltön? Földelt a hálózat? A hangfalak?

Ez általában földeletlenségből, vagy potenciál különbségből adódik. A földelések meglétét javaslom átnyálazni első körben…

Kosz a gyors reagalast!
A rendszer, a dugok foldeltek. Korabban, amikor kulso monitor nelkul hasznaltam, nem volt ilyen jelenseg, meg bugo alapzaj sem. Tegnap jott elo az emlitett dolog, akkor csatlakoztattam a kulso monitort. Plusz erdekesseg, hogy a ket midi kontroller eppen hasznalatban levo, vilagito padjai plusz frekiket, eles zajokat adnak az “elmenyhez”… :(

A midi bill viszont ha jol gondolom nem földelt. Probáld ki a laptop nem földelt töltőfejét.

A toltot a hosszabitoval hasznalom, ami foldelt. Ezt csereljem vissza a foldeletlenre, vagy hogy erted?
A midi billentyuzet es a ket kontroller usb-rol a geptol kapja az aramellatast.
Most melohelyen vagyok, koraeste szetkapom a kabeleket, egyesevel vegignezem oket, hatha elorebb jutok.
Azert ha meg van konstruktiv otlet, szivesen fogadom.

1 Like

a tiszta hangnak alapfeltétele, hogy minden árnyékolt legyen, megfelelő minőségű vezetékelés legyen + pont annyi áramot kapjon, amennyi kell neki

Az is jólehet ha egy élosztóba dugod az összes eszközödet.

1 Like

Ahogy irtam, eddig minden rendben mukodott, minden eszkozhoz a sajat gyari (Novation, Akai, EMU) vezeteket hasznalom.

Ezt kiprobalom. Csak a monitor van masik elosztoba dugva…erdekes. Tuti a monitor korul kell keresgelni.
…ma valahogy lassan telik az ido.

1 Like

Próbáltam az egy elosztós lehetőséget, nem segített, pedig nagyon bizakodtam… A külső hangkártyát is kizártam, közvetlenül a Mac sztereo kis jack kimenetét csatlakoztattam az erősítőre, így is megmaradt az említett zaj. Másik monitorral ugyanez a helyzet, MiniDisplay Port - VGA átalakítóval úgyszintén. Ezen a Mac-en nincs MiniDisplay Port kimenet, csak egy Thunderbolt, amit a MiniDisplay Port apa csatlakozójával használok külső monitor összekapcsolására.

És ha a laptopot nem földelt dugóval használod?

Nálam ez korábban a hangkártya (firewire-TB átalakítós) miatt volt. Amint bedugtam a hangkártya tápját, a azonnal megszűnt a gondom.

1 Like

Igen nekem is volt még ilyen W-s hangkarinál de akkor egyszerűen nem használtam a tápot.

próbáltam azzal is, nem változott a helyzet. :(

M-Audio Mobile Pre hangkártyám van, ami tápnélküli, a géptől kapja az áramellátást. Lehet ez lesz a megoldása. Talán ma délután ki tudom próbálni a rendszert egy tápos hangártyával, ill. a másik rendszerbe bekötjük az én hangkártyámat, megnézzük, ott előjön-e ez a jelenség.

Megvolt a di box próba, a hangkártya és az erősítő, hangfalak közé téve. Ehhez kellett plusz egy keverő és két pár kábel a többi nem kevés mellé. Ez (is) jelentett megoldást a problemre, de nem ez lett a véglegesített felállás. Egy egyszerűbb dolgot alkalmaztam, kb. 150-200 ft-ba került, egy földeletlen dugalj átalakító… Ezt tettem a monitor földelt tápcsatlakozója és az elosztó közé. Megszűnt a magas frekvenciás zizgés és ezzel együtt a többi midi kontrolleres probléma is. Ugyanez a földeletlen dugalj alkalmazása a laptop tápkábeljénél nem működött.
Most épp örülök és remélem ez jó sokáig fog tartani.
Köszönöm nektek az együttgondolkodást!
Üdv!

Igen ezert mondtam hogy probald ki a laptop foldeletlen toltofejet is. Mi konferencian sokszor csak kiragasztottuk a foldet a laptopnal emiatt.

Igen, próbáltam a laptop töltőfejét cserélve is, földeletlen és földelt fejjel, de ez érdekes módon nem hozott változást, csak az utólagosan csatlakoztatott külső kijelző tápkábelénél. Azt is próbáltam, hogy a laptopot, megszűntetve a külső áramforrást, csak akksiról működtettem…szintén eredménytelenül.

1 Like

A lenyeg, hogy megoldodott, nagyon sokat szivtam vele meloban (konferenciaztam) de ott lenyegesen osszetettebb volt a rendszer. Igy mar alapban kiragasztottam a foldet a hang meg diboxon keresztul ment.