Macbookpro (5.2) 2009 mid, 17" core2duo 2.8Ghz hibajelenség

Sziasztok!
Örülök, hogy rengeteg régi ismerôs neveket látok itt és hogy itt lehetek veletek ismét!

Van egy macbookpro (5.2) 2009 mid, unybody 17"-os, 2,8 Ghz Intel Core 2 Duo laptop.
A legelsô dolog ami kronológiai sorrendben történt vele, (bár jelentôssége nem sok lehet szerintem) hogy a gyári akksi gázosodott, púposodott, így cserélni kellett.
Másfél éven át akksi nélkül használtam, tökéletesen mûködött, minden hiba nélkül. Annyi, hogy ki kellett kapcsolni, ha kihúztam a konektórból a lapit.
Majd gondoltam egyet és rakattam bele hivatalos apple szervizben egy eredeti akksit. Na ezek után kezdôdtek a bajok.
Akkor ez még nem tûnt fel, mert ritkán és egyszer hozta a hibát a kütyü:
-Az történt, hogy alvás után indítani akartam a laptopot és kikapcsolt. Ezt csak egy újboli vagy kétszeri újraindítással tudtam a gépet restartra bírni.
Ez több, mint 1, másfél évvel ezelôtt volt így.
Ez volt egy rövid előtörténet, hátha mond valamit ez a pár sor neked.

Ami pedig most van:
-Már általam be van azonosítva a hibajelenség, ugyanis mindig és stabilan produkálja a gép a hibát.
Az egyik dolog az, hogy ha hideg a gép -amikor lerakom aludni egy ideig, vagy kikapcsolom és kihűl teljesen- akkor nem lehet felkapcsolni a laptopot. Nem indul el. Azaz elindul de szinte azonnal kikapcsol. Rengetegszer kell újra indítani ahhoz, amíg képes a boot-ot végig vinni. Minél többet próbálom bekapcsolni, annál inkább melegedik a gép fel, és úgy néz ki, hogy amikor eléri a megfelelô hômérsékletet, kizárólag csak akkor tudja végig vinni a bebootolási procedúrát. Minél többször próbálom, annál tovább ér a boot-olás úgy, ahogy melegszik a kütyü.
Tudom, hogy ez abszurdumnak hangzik de ez így van!

Illetve a másik dolog, amiért viszont vga bajra tippelek, hogy amikor a gép egy olyan dologhoz nyúl, ami szervesen a vga-hoz köthetô: videóvágás, vagy akár amikor a quicktime player-ben elindul a film, akkor is azonnal pattan egyet a gép és lekapcsol. Ilyenkor annyi a különbség, hogy mivel a gép még meleg, ezért azonnal be is tudom kapcsolni, mert így fel is áll egy gombnyomás után.
Szétesve a kép nem volt sosem, semmi standard videókártya hibára való tipikus utalás nincs!

Kb ez lenne vele a problémám, ami teljesen megőrjít már!
Szerintetek ez mi lehet? Mert, hogy valami kis ■■■■ baja van, az szinte biztos! Ha megy a gép és nem indítok quicktime playert és semmilyen ehhez köthetô dolgot, akkor atom stabil a gép mûködése. Youtube-nál sosem kapcsol ki, sem vlc-nél. Quicktime-nál sokszor!!!
Szerinted???
Nem találtam ilyet az egész gugliban sehol!!!
Nagyon kíváncsian várom szíves válaszod!

Maradok üdvözlettel mindenki felé és nagyon várom a hozzászólásokat!
Köszönöm mindenkinek!
Üdv: almatom

Ha akksi nélkül használod, akkor is produkálja ezt?

Akksival vagy anélkül: mindkét esetben ugyanazt produkálja.
-Ha hideg a gép, nem tud felállni.
-Ha hozzá nyúlok egy quicktime plug in-hez, akkor 10-bôl 8x pattan egyet és kikapcsol a gép.
De, hogy ez milyen probléma lehet??? Elképesztô!!!

Esetleg próbálj meg benchmark programokat futtatni. Hátha egy stressz teszt előhozza a hibát.
GPU-hoz pl. Heaven Benchmark: https://unigine.com/products/benchmarks/heaven/
CPU-hoz pl. GeekBench: https://www.primatelabs.com/geekbench

Nagyon köszönöm!!!
Már csinálom is, amit írtál és referálok az eredményrôl…….köszi!!!

A Heaven simán futott 20 percig de semmi kikapcsolás nem történt!
Most nézem a Geekbench-et……minden rendben van itt is!
Olyan hibám van, ami a világon sehol máshol nincs!!!
Szakik? Szeretitek a kihívást?
Itt az alkalom! Aki megfejti a hibát az jutalomban részesül! :-)))))

A szokásos SMC Reset megvolt?

Megvolt, igen!

Én megpróbálnék telepíteni rá egy tiszta rendszert, semmilyen adatvisszaállítás, maximum a dokumentumok. Ha akkor is csinálja, akkor irány a szervíz (pl. i-doki).

Vettem bele egy SSD-t, amire szûz rendszert tettem fel. Ugyanazt csinálja azzal is.
De mondok mást:
-ha nincs benne semmilyen vinyó, akkor is ha hideg a gép, bekapcsolás után azonnal kikapcsol, holott így is el kellene jutni odáig a gépnek, ahol kiírja, hogy nincs boot-olható rendszer (mappa áthúzva) De nem jut el odáig, mert hideg. Ha sokszor próbálgatom, akkor egy idô után eljut odáig, mert a sok indítás alkalmával folyamatosan melegszik annyit, hogy elinduljon.
Pár napja az történt, hogy rendes kikapcsolás után 3 napig állt a laptop de nem volt akksira bedugva. 3. napon kapcsoltam volna be de semmi nem történt! Csak úgy jött vissza az élet a laptopba, hogy le kellett húznom az akksit az alaplapról, majd vissza. Így volt hajlandó elindulni a masinka. Az akksi töltésének jelzése full-on volt, tehát nem az akksi töltöttsége okozta a bajt.
Roppant megfejthetetlen ez a hülye hiba!!!

De miért nem viszed be egy szervizbe? Szerintem az a leggyorsabb.

Esetleg ez: https://support.apple.com/hu-hu/HT204063 ?

Ez a 9400/9600 dual GPU-s gep? Tobb ilyennel volt anno (2009-2010) kornyeken gond, a vege mindig az volt, hogy a gep nem ebredt sleepbol es vagy random fagyogatott. A legstabilabb megoldas hosszu tavon a downgrade volt 2008-as modellre (bar GPU hiba itt is elofordul) vagy a penz visszakerese. Volt regen tool, amivel letilthato volt a 9600, es igy a gep rendben stabilan mukodott.

Ilyenkor vagyok szomoru, hogy az Apple nem keszit modern notebookot eros dedikalt GPU-val, ugyonakkor, ilyenkor orulok, mert az Intel GPU legalabb nem tud ugy levallni, mint az Applet evek ota uldozo GPU hiba.

A szerviz kozli vele hogy doglott a lap, es csere kb 100e. Arrol nem is beszelve, hogy ezert meg elkernek 5e-t. En ingyen is megmondom mi a baja. Valamelyik BGA tokozasu IC elvalt a laprol… ez az olommentes forrasztas hatranya, nem eleg rugalmas a forrasztoanyag az olom hianya miatt, es a folyamatos hoingadozas idovel ridegge teszi a koteseket, es elrepednek. Ezzel nem sokat lehet csinalni… Berakhatja a lapot egy 200 fok-ra elomelegitett sutobe, kb 10-12 percre, es akkor talan nyer vele par honapot, de hosszu tavu megoldas nincs.

1 Like

Felhívtam egy hivatalos apple szervizt, ahol közölték, hogy be is vihetem, ki is deríthetik, hogy mi a baja de nem tudják szervizelni, mivel a gép 5 évnél idôsebb, ezért már nem tudnak alkatrészt rendelni hozzá. :((((((((((((((((((((((
Mérhetetlen a szomorúságom emiatt!!! 700.000 Ft.-os laptopról beszélünk! :((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Én is valamilyen forrasztásra gyanakodom, nem pedig szervesen valami alkatrész bajra. Mert akkor egyszerûen nem mûködne a laptop semmilyen körülmények között………

Az i-Doki szervírben tudtommal vállalnak újraforrasztást, ezért ajánlottam őket. Ők nem cserélnek alaplapot.

Kulon kulon es egyszerre, egy gepben voltak hasonlo bajaim.

  1. ha hideg gep nem indul (es csak miutan hajszaritoval felmelegited) akkor vagy magas paratartalom lecsapodott a kihult femen vagy forrasztasi hibak.
  2. A GPU nalam igy haldoklik altalaban (QT v mas GPU igenyes alkalmazasnal)

En a helyedben megneznem az ineten van e csereprogram az Apple-nel erre a tipusra. (Ketlem, mert idos a gep, de hatha) es felhivnam a hivatalos szervizt (vagy az Apple-t). Nekem hasonlo esetekben a diagnosztikaert es csereert nem szamolnak fel penzt. (Bar en altalaban rogton kozlom hogy ilyen a gep, es ilyen csereprogramba esik. A diagnosztika is csak egyszeru)

És ezt a csereprogramot hol tudom megkérdezni, hogy van-e erre a gépre?
Hivatalos apple szerviztôl? Mert pont a hivatalos szerviz mondta telefonban, hogy bevihetem, meg is kereshetik a bajt de orvosolni nem tudják, mert 5 évnél régebbi gép és nincs hozzá alkatrész…

Ennek így nincs értelme, azt fogják mondani, cserélj benne alaplapot. Feleslegesen viszed be.