Mechanikus billentyűzetek

Nekem gőzöm sincs a témáról. Annak, akinek szintén nincs: Introduction to Mechanical Keyboard Switches | Drop
Bocs, ha nektek triviális :slight_smile:

1 kedvelés

Erről nem olvasni kell, hanem megtapasztalni.

Én csak grafikuskodok, nekem a régi ADB-s billentyű is megfelelt.

Extended II-nél jobb billencsem sose’vót!

Sziasztok!

Mac Mini-hez állítanék be a gyereknek egy ilyen kis mechanikus billentyűzetet - már kb. egy éve használja Windows alatt, megszokta, megszerette.

“Csak” annyi a kellemetlenség vele, hogy a macOS alatt nem tudom beállítani… Annyit kér, hogy nyomjam meg a bal Shift-től jobbra lévő billentyűt, de gondolom ez vak a különböző Apple billentyűzetek esetén segítene neki a beazonosításban.

Így viszont több írásjel is máshol van, mint ahová a billentyűzetre “festették”, ami zavaró.

Hogyan lehetne a macOS-nak beállítani, hogy egy ez Windows-os billentyűzet?!

Nem akarok Apple billentyűzetet venni, mert nem akarom az eltérő kiosztással összezavarni a gyereket.

Előre is köszönöm a segítséget, üdv: Vasti

A “bal shift melletti gomb” megnyomasat azert keri, hogy kitalalja, hogy ISO vagy ANSI tipusu billentyuzettel van dolga. ANSI billentyuzeten hosszu a bal oldali shift (es a shift mellett angol ABC betuje, tehat pl Z vag Y van), es “lapos” (egy vonalbol allo) az Enter. ISO tipusu billentyuzetnel rovid a bal oldali shift, es van ott egy plussz gomb az angol ABC betujeles gomb es a Shift kozott, illetve az enter nem egyenes, lapos, hanem fejjel-lefele L alaku. Magyarul, az ISO tipusu billentyuzeten 1 gombbal tobb van (es konkretan arra ker, hogy nyomd meg ezt a plussz gombot:D), mint az ANSI tipusun (lasd a PC-s keyboardoknal a Windows/Menu gomb elotti idokben a 101 gombos amerikai kiosztas es a 102 gombos magyar kiosztas). Apple billentyuzeteknel nem kell megnyomni ezt a gombot, mert a billentyuzet szabvany lehetoseget biztosit arra, hogy ezt az informaciot, a nyelvvel egyutt, a gyarto beleirja a billentyuzetbe, es a billentyuzet elarulja magarol. Viszont a gyartok ezt 99.9 szazalekban vagy nem teszik meg, vagy hibasan teszik meg, es a magyar billentyuzet is boldogan jelenti, hogy o bizony nemet vagy amerikai :D.

A kiosztas eltereshez nem tudok hozzaszolni, US billentyuzetet hasznalok, ez minden platformon egyforma volt eddig.

Hát szerintem mindenképpen meg kell szoknia, hogy van ami máshol van (magyar esetén). Tudtommal nem lehet megcsinálni, hogy minden olyan legyen mint win alatt. Gyorsan át fog szokni :slight_smile:

Talán segít: hungarianpro.dmg - pCloud

Van benne Windows-os kiosztás is.

Köszönöm a gyors válaszokat!

Azt nem írtam, hogy német “Windows-os” billentyűzet kiosztást kellene valahogy ráerőltetnem a német macOS-re…

A keresgéléssel és majd megszokással az a probléma, hogy a gyerek gyorsan és vakon gépel már régóta (tanulták) Ha odadugom az eddigi billentyűzetét, akkor az fog történni, gépel vakon, de nem azt, amit akart :wink: , keresi, hogy akkor hol is van, ami nem ott, ahol lennie kellene, és nem találja. Mivel egy 20 éves hölgyről van szó, itt fogja kivágni az ablakon az egész masinát némi idegroham kíséretében, és mindenért én leszek a hibás :wink:

Ha veszek egy Apple billentyűzetet, akkor annyi segítsége lesz, hogy gépel vakon, nem azt, amit akart, de legalább megtalálja a máshol lévő dolgokat. De ez is idegesíteni fogja…

Nagyon úgy néz ki, hogy a billentyűzet miatt fog meghiúsulni az Apple-re váltás :frowning:

…ugyanitt 2018-as i5/16GB/500GB Mac Mini eladó :wink:

Üdv: Vasti

Én mindenféle billentyűzetet használok a Mac-kel. (Dvorak kiosztással, de ez most mellékes.) A windowsos és a Maces magyar kiosztás nagyon eltér, de pl UK esetében nem ez a helyzet. A cmd/ctrl/alt más sorrendben van, ez a baj?