Munkahelyemen Windowsos gép mellett van egy 2012-es iMac is a legújabb oprendszerrel és legfrisebb Office 2016 verzióval. Szerettem volna macet használni Office célra. Főleg Outlook-ot.
Na az Outlook olyan hulladék, hogy ez inkább a dühöngőbe volna való. Pedig ma frissült. Kezdve azzal, hogy szétesett a képernyő, amivel nem tudtam mit csinálni és csak az újraindítás segített. Ezután vettem észre, hogy a feladatok között csak hármat jelenít meg a kb 10-ből. De nem jöttem rá, hogy mi alapján mutatja ezt a hármat. Azt értem, hogy a Reminders nem mutatja meg azokat a feladatokat, amelyeket emailből hoztam létre…
Amúgy is a maces Outlook fényévekre van a Windowsos Outlook tudásától. Pont a legjobb funkciók hiányoznak belőle. Pl Windowson nekem jobb oldalra ki vannak rakva a feladatok így mindig látom őket. Macen ilyen nincs, bár ott meg tudtam oldani, hogy két fő ablakot egymás mellé tettem teljes képernyős módban. egyiken persze levelezés, míg másikon mindig fixen a feladatok.
A Word és Excelt egyébként ritkán használom. Bár gyakrabban használom az Excelt, macen egyelőre nincs vele bajom, de arra a célra, amire használom, arra bőven jó a Numberes is. Helyesbítek: amúgy általában Windowson és Macen is az Excel általános kezelése messze elmarad a Numbersétől. De ez már csak ilyen…
Még kb egy éve olvastam olyan cikkeket, hogy végre a 2016-os Office elhozza a Windows minden tudását macre amellett, hogy meghagyja a macos programok működésére jellemző funkciókat. Na hát ez így ebben a formában nagyon nem igaz :D
Nemreg volt a HUP-on egy hosszu topic. A lenyege:
A Mac-es office koszonoviszonyban sincs a windowsos Office-al, sem kompatibilitasi es semilyen teren. Ezt meg a Microsoft is bevallja. Ugyanaz a neve de mas. Ennyi erovel hasznalhanank libreoffice-t is.
Ez érdekes, mert nekem pedig végre úgy tűnik, hogy valóban minimális már a különbség, és a céges exchange-t legjobban az Outlookkal tudom földolgozni.
Szerk: arról nem is beszélve, hogy végül számos próbálkozás után az Onedrive-nál kötöttem ki, nekem bevált az is. Még linuxszal is működésre lehet bírni.
Nyilván azért mert vállalati szinten azt használunk. És tudom, hogy a saját Mail tudja kezelni az Exchange fiókokat, viszont a Mail nem képes a shared emailcímeket kezelni. Ebből nekem van 3, egy kritikus és napi szinten nézős. Ami vicces, hogy a calendar meg tudja kezelni a shared fiókok naptárját. Ugyanúgy iOS-en egyáltalán nem tudom beállítani a shared fiókot még Microsoft Outlook klienssel sem.
Lehet amúgy engem sem zavarna, ha:
legalább a feladatokat rendesen megjelenítené egy ablakban a levelezéssel, de már külön ablakban sem frissíti.
van, hogy a shared emaileket csak akkor szinkronizálja, amikor rányomok, hogy frissítsen.
Ha csak levelezésre használnám és csak saját fiókkal, akkor lehet nekem sem lenne problémám. De pont a legjobb funkciók nem érhetőek el macen.
Egyébként az Exchange az úgy hulladék ahogy van. Tipikus Microsoftos termék számomra. Tök jó dolgokat kitaláltak, szuper lenne, ha minden működne. De nem. Pl a címjegyzék akkor frissül amikor akar. Amivel csak az a baj, hogy ha valakinek jogosultságot állítunk, akkor annak szerencsésebb esetben másnap vagy többször harmadnap működik csak. És sehogy sem lehet távolról rávenni a klienseket, hogy frissítsenek (kézzel persze Outlookból indítva lehet). És itt az a gond, ha kérnek valamihez jogosultságot vagy módosítást, akkor hiába jelzünk vissza, hogy elkészültünk a kért dologgal, a user meg visszajön, hogy hát neki nem működik csináljuk meg. És hiába magyarázkodunk, nem érti meg, mert őt nem érdekli mi a baj, oldjuk meg…
A keresési eredmények alapból gatya. Persze kulcsszavazva már tök jó a keresése, de átlag user (főleg Groupwise után) csak fogja a fejét, hogy nincsenek meg a levelei.
És ez még csak a jéghegy csúcsa. Nap mint nap találkozok olyanokkal, hogy agyf@szt kapok. Nem bezsélve az Excel és Wordről Windows alatt. Mindegy.
Excel szakik!
Mennyire kuzdjek, hogy mac-es office-on legyen excelben Powerpivot?
A lanyomnak kellene az egyetemre, de excelben nem vagyok annyira otthon. Windowsos verzioban van de maces-ben nem esek hasra bent. Legalis diakverzio office365.
Elore is koszonom!
Bocs ha nem voltam egyertelmu, de excelben nem vagyok gyakorlott arc
Az excelben a bovitmenyek kozott kellene lennie egy Powerpivot bovitmenynek amit kulon kellene bekapcsolni. De a mac-es verzion nem latom/talalom. Lehet nincs is…
(a kepek egy windowsos verziorol keszultek)
Elég régi az utolsó hozzászólás, gondoltam megkérdezem, hogy áll manapság az Office MacOS alatt
Mert az egyik lányomat éppen tervezem átköltöztetni egy Mac Mini-re, mivel iPhone-t és iPad-et használ, akkor már legyen egységes a rendszere.
Office365-öt használ (sulis) , de riogatják, hogy ha Mac-re vált, akkor amit csinál (dokumentum, prezentáció, táblázat) az Windows-on nem jól fog megjelenni…
Én piszkosul csodálkoznék rajta, ha ilyen előfordulna: de azért biztos, ami biztos, mielőtt időt fordítanék az átállásra, aztán majd amikor tényleg jönnek a problémák, akkor meg gyorsan a visszaállásra , inkább kérdezek.
Mostanában inkább OnlyOffice-ra álltam át, de szerintem sulis környezetben nem lesz semmi gond… Olyat valóban láttam már hogy egy béna sablonos word dokumentum win-en jól jelent meg (ott készítették), osx-es word-ben meg szét esett. De ilyen régebben eltérő verziójú office csomagok is tudtak produkálni windows alatt… Szóval ettől szerintem nem kell tartani…
Nem gyakran használok Mirosoft Officet-t, de még soha senki nem panaszkodott, hogy bármi gond lenne vele. Sablonok is (Excel, Powerpoint) tökéletesen működnek.