Vajúdok…
Monitort keresgélek a MBP15 mellé - ehhez jól jönne egy kis segítség, tanács.
Grafikai és egyéb munkákra kellene. 27-30 inch méretben. Jó lenne, ha nem kéne 58 féle kábel és egyéb a géppel való összekötéséhez. Ha volna benne usb hub, az szuper lenne…
Hogyan jutottam végül a segítségkéréshez?
Kinéztem egy monitort (LG 27UD88)… Nagyon szuper lenne, de ezt követően belefutottam egy olyan infóba, hogy kevés monitor felel meg az alábbi táblázat feltételeinek - tehát nem támogatja a retina felbontást. Nem ideális sem a gépnek, sem a monitornak.
Annyi rohadt szám, szabvány van… Most akkor mi a lényeg?
Nem akarok gagyit venni, de így első blikkre nem feltétlen adnék 4-500ezret egy “támogatott” LG 5K-ért.
…vagy az lenne a megfelelő megoldás?
Elhiszem, hogy jó az Eizo…de rohadtul nem használnám ki (évente talán 2x van nyomdával kapcsolatos munkám). Meg eléggé fájó a 7számjegyű vételára is…
Újonnan már nem fogok kapni Apple display-t. Használtat meg nem szeretnék.
Akkor érdemes lehet a Dell 27-eseket megnézni, azok jóval olcsóbbak. A zinternet isteníti őket, én még nem láttam csak 24-est, az jó és szépen kalibrálható.
Azt a meghatározást nem értem, amikor egy 4k-s monitor nem “támogatja” a retina felbontást.
(Úgy értik, ha 200 ppi alatt van, akkor nem retina? Pfff.)
Olvasmányaim szerint a Dell P2715Q az ajánlottak között van, az ára is megfelelő.
Ha jol emlekszem a lenyegre, akkor a GPU nativ retina felbontasi kepesseget kell elkezdenie konvertalni (ami plusz eroforrast jelent). A masik a konvertalas hibaibol letrejovo "fel"pixelek miatti homalyosodas.
Ha jol sejtem, a "retina"sag pontosan a monitor keppontsurusegebol ered (es ez nem all kozvetlen kapcsolatban a felbontassal - csak kozvetve)
A masik “gond” amibe belefutottam, az a hdmi gyengesege. 4K/5K tartalmat nem kepes attolni rajta normalisan.
Ezert preferalnam inkabb a thunderbolt csatlakozos monitorokat (masreszt akkor a monitorhoz tudnek csatlakoztatni mindenfele periferiat).
A “retina” képesség ~200ppi felett értelmezhető?! Mindenhol úgy olvastam… https://www.lifewire.com/what-is-retina-display-2000362
A Dell viszont (163,2ppi) eléggé alatta van.
Effektív nincs 218 ppi alatti kijelző iPhone 3GS óta… (az Apple kínálatában)
Nem errol van szo, olvasd el. Winben mas az ablakkezeles. Elege regen olvastam igy nem akarok hulyeseget irni, de rendszer szinten vannak a gondok nem csak a program gyartojanal.
Ui amugy akkor te papirt meg ceruzat hasznalsz ez biztos 😂
Nekem 24-es monitorom van, ez kb. 184 ppi-t jelent = annyira kicsik a pixelek, hogy külön öröm PS CS5.1-et használni, a CS6-ban mindig fel kellett nagyítani a képeket, mert 1:1-ben nem látni a hibát.
A 163 ppi nem sokkal kevesebb, nyugodtan vedd meg. Monitort messzebbről nézünk, mint telefont…
Szerk.: elolvastam a szifon cikkét, te is onnan vetted a kételyeid?
Én nem tapasztaltam az emlegetett félpixeles problémát, ez amúgy is csak a GUI esetében létezik.
Megoldás: ne vedd meg látatlanban.
A szifon cikkéből indult… Ennek alapján nézelődtem még a neten és találtam még itt-ott ezzel kapcsolatos írásokat ami hasonló (de nem ugyanolyan) tartalmú volt.
CS szérián már túllendültem (sajnos vagy sem - nem tudom) és rohadt hamar megszoktam a retina felbontást (a CC-n már működik rendesen). Viszont ugyanezt a minőséget látnám viszont nagyobb méretben.
Vannak ultrahd 27” kijelzok amit minidisplay porton megtudsz hajtani. Igaz akkor nincs usb portod a monitoron,egyet valasztani kell:
Jo minoseg/usb hub (tb/usb-c port)
Megnezek par monitort es kiderul mi lesz belole…
Azt elore gyanitom, hogy szinte azonos kepminoseg eseten a kenyelem fog donteni…
Ugyis netto ~300 korul kalkulaltam az esetleges kiadast.
Én még mindig azt mondom, hogy alapvetően a Microsoft a felelős azért, hogy nem kompatibilisek a retina felbontással az alkalmazások. Mert alapból xar a rendszer. Annak idején az Apple kivárta, hogy az összes, (igen, az összes alkalmazást a világon) megírják retina felbontásban? Nem… Mert rendszer szinten meg tudta oldani a dolgot. Szintúgy, mint az iPhone 4 bemutatása után is működtek az alkalmazások retina kijelző alatt anélkül, hogy frissítették volna őket a fejlesztő.
Azt elhiszem, hogy magánszemélyként ezt meg lehet tenni. De nagyvállalati szinten nem fogják cserélgetni az akár többmilliós programokat, mert nem támogat valami új Windows fícsőrt.