NeoOffice hiba – .doc szétesett megjelenítés a legutóbbi mentés után

Segítséget kérek az alábbi hiba elhárításához, ami NeoOffice 2017.33 Professional Edition, Catalina alatt jelentkezett:

Több ideje 80+ oldalas .doc állományon dolgozom, amely változatait adott munkaszakaszok után mentek mint name_work1.doc / name_work n+1.doc… Minden eshetőségre duplán mentem .pdf-ben is, és .pdf-ben a legutóbbi mentett munkaszakasz is helyesen jelenik meg…
A legutóbbi mentéskor is ugyanígy jártam el, azonban amikor megnyitottam az állományt, hogy folyassam a munkát, a teljes tartalma 800+ oldalon jelent meg mindenféle krix-krax-okkal, így:

Megjegyzések:

1. egyéb .doc állományt továbbra is rendesen megnyit
  2. ugyanazon állomány korábbi változatait továbbra is rendesen megnyitja
  3. az állományra kattintáskor nem jelenik meg az előnézet sem
  4. a “mentés másként” próbálkozáskor a .txt-t kínálja fel – ebből azt sejtem, hogy a formátum felismerése vacakol
  5. Pages egyáltalán nem nyitja meg az állományt

Szerk.:
6. Próbáltam megnyitni NeoOffice 3.1.2, Leopard PPC, illetve OpenOffice 4, Win7 alatt. Minkettővel ahelyett, hogy megnyitná, az ASCII-szűrő beállítását kínálja fel…

Ha bárki találkozott hasonló hibával és megtalálta a gyógyírt, kérem szépen megosztani az eljárási módot.

Hol taroltad az allomanyt? Megserult? Szedd elo a backupbol. Milyen allomany ez? Tuti doc? Mint mond ra pl. a file parancs? Tuti, hogy menteskor nem mas formatumba mentetted veletlenyl? Vegig a te gepeden volt ez a file? Nem jart pl fertozott Windowson, ahol esetleg valami cryptolocker megdolgozta? Miert pont doc? Miert nem docx vagy odf? Ezek legalabb ZIP tomoritett XML fileok, egy kobaltaval is lehet beloluk adatot visszaallitani.

Köszönöm a gyors választ. Este későig dolgoztam vele, majd reggel újra megnyitottam, hogy folytassam a munkát, de akkor már ezzel a hibával nyílt meg. Az állomány most is .doc-nak mutatja magát. Másolatait próbáltam a kiterjesztés átírásával .rtf, .txt, .docx-re átírva megnyitni, de nem segített. A saját USB-adathordozómon van, akárcsak a korábbi munkaszakaszok, amelyek rendesen megnyílnak. Nem használom a .docx-et, mert abban nagyobb eséllyel másként jeleníti meg a szövegformázást más gépeken. Mentést kézi vezérléssel szoktam végezni más lemezekre, de erről a munkaszakaszról még nem készítettem. WinPC-n csak azután járt, hogy jeletkezett a hiba, remélve, hogy az Win-es OpenOffice elboldogul vele.

Csak azt felejtetted el megmondani, hogy mit mond a file parancs :smiley:

Fel sem fogtam. Sajnos fogalmam sincs mit jelent. A jobbclick/FileInfo-ra gondolsz?

Azt mondod, macet hasznalsz az osidok ota, es soha nem nyitottal terminalt es nem adtad ki a file parancsot, mogeirva a file nevet?

https://www.man7.org/linux/man-pages/man1/file.1.html

Ha ez azt mondja, hogy data, akkor tobb mint valoszinu, hogy a fileodnak reszeltek. Elofordult, hogy haldoklik a storage, vagy valamilyen szoftverhiba aldozata lettel. Vagy, ha ez egy kulso lemez, lehet, hogy tul hamar huztad ki a gepbol a kabelet? Milyen eszkoz ez? SMART infokat neztel ra? A storageok egyik jellemzoje, hogy ugy mennek tonkre, hogy egy ideig mukodnek, aztan pedig nem megbizhatoak.

A Terminal-tól mindig viszolyogtam. Csak extrém helyzteben a PPC-n jogosultségi gondok esetén nyitottam meg előzetes tanácsok kérését követően, illetve Linux-on, ha a frissítések megkövetelik, de egyetlen esetben sem rögtönöztem jómagam parancsokat…
Az adathordozó Kingston DataTraveler 3.0. Néhány nappal ezelőtt volt idegen gépben, de azóta több munkafolyamat során dolgoztam ezen az állományon, több mentéssel, bezárással, újranyitással, és nem mutatkozott semmilyen jele a halódásnak…

Azt mondta egyszer valaki, hogy az 1 példányban létező adat valójában nem létezik. Egy pendrive pedig az egyik legkevésbé adatbiztos hordozó. Egyik pillanatról a másikra meg tudnak halni.
(Én naponta többször készítek másolatokat a doc-szerű állományaimról: egyet-egyet másik meghajtóra, egyet a DropBox-mappába.)

2 Likes

Azert megnezhetned azt file parancsot. Az ilyen usbs cuccok az eldobhato kategoriat kepviselik, amit ramentessz, az nem fontos. Ugyonolyan, mint egy floppy. Ramasolod otthon, a havernal mar lehet, hogy nem lesz olvashato.

Amikor kihuztad, megvartad amig flusholodik minden cache? Szabalyosan “ejectelted”? Minden grpen? Mindig? Az ilyen hibak tipikus forrasa, hogy nincs meg kiirva a cachebol az adat, amikor eltavolitod. Vagy ha elozoleg volt ilyen hibas kihuzas, akkor mar ossze van kuszalva a filerendszer.

1 Like

Lehetett ilyen kihúzás, de nem az utóbbi napokban, azóta pedig gond nélkül több munkafázist végeztem az állományon. Valamilyen javítóprogrammal lehet esély? Megnéztem a küldött fileparancs-linket, de nem lettem okosabb.

Ahogy írtad, több verziód is van, lehet le kell nyelni a békát és használni a korábbi verziót.
Illetve venni egy NAS-t, ami Cloudra vagy off-site szinkronizal, ha fontos az adat.
Vagy rögtön Cloudba.
Viszont kiváncsi vagyok, miért NeoOffice? Annyi sok jobb alternatíva van, pl. LibreOffice, Microsoft Office, etc. Miért kell .doc-ba menteni? Nem lenne jobb az alkalmazás által ismert és natívan támogatott formátum, ahogy czo is javasolta, odf?
Illetve a “file /itt/van/a/file.doc” parancs kimenete hasznos lenne.

1 Like

Csakhogy a munkát újra el kell végezni.

Egyrészt nem voltam képes ilyesmikkel megbarátkozni (vállalni kell a következményeket, mint ez a mostani is). Másrészt – most ugorjanak a “megfigyelők” – “szegény ember vízzel főz kőlevest”…
A NeoOffice-nál felhasználóbarátabb és átláthatóbb szerkesztővel nem találkoztam, a LibreOffice az Ubuntu-ba nyomulás óta ellenszenves és átláthatatlan, a microfoshok pedig saját magukkal sem kompatibilisek – azon túl, hogy semmit nem akarok billgatesofhell üstjeiből…

Lehet gyorsabban megvan, mint megoldásokat keresni, egy problémára, ami valószínűleg nem fog megoldódni? Gondolom nem több, mint 1 napi munka veszett el.
Mi a file parancs kimenete?

1 Like

En ertelmezem csak rosszul, de te mindvegig egy usb-s eszkozre dolgozol?

Nem mindvégig, hanem mentek rendszeresen lemezre. Az hordozható csak az irodai és az otthoni gép között sétál.

Már írtam más megfogalmazásban: nem fogtam fel, hogy mit kell kezdeni vele…

Terminal-t megnyitod, aztan beirod hogy file nyomsz egy space-t utana pedig radobod a doc file-t es nyomsz egy enter-t.

Köszönöm szépen. Megpróbálom.
Szerk.: Az eredmény (ha jól hajtottam végre):
II-mbp:~ rendszergazda$ file /Volumes/2TRAV16GB/munka5.doc: data
ii-mbp:~ rendszergazda$

Egyszer találkoztam egy rtf fájllal, amit minden program hibásnak értékelt, nem tudtak mit kezdeni vele. Abban a bináris értelemben vett fájl végéről hiányzott az utolsó kapcsos zárójel (0x7D), azt pótólva egy hex szerkesztővel, megjavult. Azt nem állítom, hogy nálad is ilyen gond lehet, de érdemes lenne megnézni egy HEX szerkesztővel, hátha alapon. Össze kell hasonlítani a fájl szerkezetét egy jó verzióval, hátha látszik a különbség. Jobb ötletem nincs.

Nagyon köszönöm. Nyelvileg értem, de “számítógépileg” sajnos aligha.
Letöltöttem és “telepítettem” ezt:

És ezt:
https://sweetscape.com/download/010editor/download_010editor_mac64.html

Az eredmény(ek):

image