Cancunon (es Quintana Roo) kivul sikerult mas allamokba is ellatogatni? DF (Distrito Federal (v Mexikovaros))? Teotihuacan? Kerekparral gondolom Belizbe es/vagy Guatemala-ba is beugrottatok?
(2012 decembereben mi pont az orosz Paradise Hotel adaptaciot forgattuk Jalisco allamban es paran kivettunk szabadsagot es atugrottunk Guatemala-ba is hogy megnezzuk a sok orult europait akik a vilag veget vartak. Vittunk nekik igazi jaliscoi tequillat es leitattuk/megnyugtattuk oket:) Masnaposan talan tenyleg izelitot kaptak milyen lehet a pokol, de este, ameddig velunk voltak, minden rendben volt :) )
Mexicobol csak ennyi jutott… :-)
És olyan opció nem játszik, hogy engem is magaddal viszel, hogy nekem is szép nyaram legyen??? (na persze nem amikor Magyarországon leszel :D)
Sporolhatsz a repulojegyen ha elvallalsz valamilyen munkat. Az egyik haverom valas utan anyagilag padlon volt es hogy a repulojegyen is sporoljon, elvallalta a teknos tojasok vedelmet a California Baja Sur (MX) csendes ocean partvideken.
De meg a nehezebben megkozelitheto szigetekre is eljuthatsz ha bevallalsz valamilyen munkat. Pld
http://www.ascension-island.gov.ac/working-here/
Ez szép és jó, de ehez fel kell adni az otthoni életedet. Nem beszélve ha van már gyereked.
nem teljes es vegleges koltozesrol beszeltem. Par honaprol (ha pld gaz van a munkahelyen es amugy is valtani akarsz). Addig lakasodat a rokonokra bizhatod.
…Persze ha van gyereked akkor mas… Abban az esetben 6 de inkabb 12 honap (tanev) hogy helyi suliban is tanulhasson. Nem kell felteni. A gyerek par honap alatt kitanulja a helyi nyelvet. (En pld 6. osztalyban decemberben mar be tudtam kapcsolodni a tananyagba ugy hogy szeptemberben egy szot sem ertettem) …
Persze és lehet itt csak neki indulni, én is neki indultam. De azért nem mexikoba és 6 hónapra. Azért az emberek 99% nem kreatív szakmában dolgozik haem melós nekik ez a dolog nem így müködik.
Én dél-olaszországgal vagyok úgy mint te gondolom mexikóval, viszont nálam a józa paraszti ész győzőtt így németországba jöttem és nyaralni járok dél-olaszba :). Se maffia tagnak nem lennék jó se millioim nincsenek, hogy csináljak magamnak valami okosat.
Megnéztem a helyet, kötélen kellene odarángatni, bár az éves hőmérsékleti görbe nagyon vonzó.
megertem es tisztelem a velemenyed. A fiatalabb generacio tenyleg ilyen jozan gondolkodasu. A (jelenlegi) felesegem (23 eves) is igy gondolkodik.
En iden 45 eves leszek es annak ellenere hogy a kollegaimmal mindig is ilyen utazo tipus voltam (szoval ez nem amolyan “Bakancslista” (“The bucket list”) szitu), egy csomo helyen meg nem jartam. Pld Francia Polinezia (es nem talalkoztam a Pitcairn szigeteken az ugymond Bounty leszarmazottjaival) vagy pld az Everest-en sem voltam (bar Nepalban igen es a Mariana-arok kezdetenel Guam-nal is). Deli es Eszaki sarkon sem. Del Amerikaban, Afrikaban is csak par orszagban voltam. Pedig imadom megismerni mas kulturajat es vilagnezetet. (egyaltalan nem hiszem hogy a mi europai vilagnezetunk (es ertekrendunk) az egyetlenul jo).
Par olcsobb utazasi megoldast (es linkeket) azert talan jo lenne ha itt (is) feltuntetnenk, hogy ha esetleg valamilyen fiatalnak kedve tamadna bejarni a vilagot, itt is talalhat nem csak Air France/Aeromexico, British Airways, KLM arszintet es megoldasokat
Egyik kollegam volt ott. Azt mondta. hogy nem csodalja hogy Napoleont a kozeli Saint Helena szigeten tartottak. Ilyen onkentes szamuzetesre csak akkor szannam ra magam ha nagyon nagyon elfaradtam az emberektol))
Ne érts félre én is utazgatam sokat (igaz csak europában) és most így megyek ha tehetem, de ma már csak évi 4 hét szabim van be kell osztani. Persze én is összepakolhatnék és hajrá menjünk valamerre (mondjuk úgy egy régi lány ismerősöm körbe utazta a földet szó szerint egy hátizsákkal 6 év alatt) de szerintem ez addig kivitelezhető igazán ameddig egyedülálló valaki.
Na igen de az itt felsorolt munkák egyikét se tudom csinálni :)
Mivel szo esett a Teotihuacan-rol, gondoltam egy par szot azert irok rola. Sajnos csak rossz minosegu fotokat talaltam mivel egy filleres, 1x hasznalhato Telcel telefonnal keszult (a masodik mexikoi iPhone-mat par nappal a piramisok elott elkerte tolem az egyik jarokelo (pisztollyal a kezeben) )
Teotihuacan csak kb 1-1.5 ora buszon a fovarosi eszaki buszpalyaudvartol (http://www.centraldelnorte.com) es csak 40 MXN (ezert nincs ertelme $100-t fizetni a taxisoknak)
Erdemes reggel 10re odaerni mert utana mar nagy a forrosag (legutobb is kb marciusban voltam (mint amikor ezek a fenykepek keszultek), de mar reggel 10kor kb 30 fok volt)
A bejaratol balra rogton az Avenue of the Dead (“Holtak utcaja”) kezdodik ami nagyon hosszu (szemben a Hold, jobbra a Nap-piramis).
De a Nap-piramis ( Pyramid of the Sun ) elott meg nem gondoltam hogy nemsokara erezni fogom minden egyes, korabban elszivott cigarettat.
Hiszen a lepcsofokok nagyon magasak (>30cm) es kb 30 percbe kerult mire felertem. De mint kiderult a csucs csak 2369 meter a tengerszint felett.
A masik (kepen egy kicsit latszo) piramis a Hold-piramis ami sokkal kisebb.
Esos idoben nem nagyon ajanlott. Az ott dolgozok mondtak hogy a koveken konnyu megcsuszni.
Ha már fotók…
Nem vagyok egy igazán fotós alkat. De itt-ott csinálok én is pár képet. S ha már Mexikónál tartunk:
Maya piramisok Cobá-nál a dzsungelben. Történelmi monológom nincs róla. Ellenben elég mókás megmászni a tűző napon 35 fokos melegben.
…és amiért én szeretek a karibra járni. Ez a fotó Punta Allen felé tartó “úton” készült. Kis halászfalu egy vékonyka földnyelv végén. Elég kalandos oda kijutni…
A képek olyanok-amilyenek… telefont hordok csak magamnál
Taiwan.
Sosem jártam ott azelőtt, nem is igen hallottam róla infót a környezetemben. Így gyanakodva indultam útnak. Az érkezésemet követő órákban a kellemes csalódás érzése fogott el. Noha kínai provincia, eléggé külön utakat járnak a megszokott kínai dolgoktól. Az emberek hihetetlenül kedvesek, segítőkészek. A kínain kívül (a fiatalokat kívéve) semmilyen nyelvet nem beszélnek… Azon felül még morcosak is lesznek ha kínait emleget az arra tévedő… mert ők a taiwanit beszélik! (tök ua. mint a kínai). Taojüan-ból (nemzetközi reptér) HSR-el (high speed rail) kerültem Kaohsziung-ba, ahol egy estét eltöltve már egy nem annyira HSR vonattal kerültem Taitung-ba. Mikor a helyiek meghallották hova tartok, mindenki áradozott róla, mennyire mesés hely Taitung. Érkezésem követően megállapítottam, hogy az ázsiában amúgy is jellemző “igénytelenség” szólt belőlük. Nincs különösebben mesés látnivaló. De földrajzilag kellemes helyen fekszik.
Az utcák tiszták, rendezettek. A kaja meg egyszerű és sallangmentes. Nagyrészben eltér teljesen a “megszokott” kínaitól.
Az egy-másfél hét alatt sokat nem tudtam bolyongani, de annak tudatában már hogy, mit-merre érdemes keresni és látogatni - visszamennék. Aki arra téved, készüljön fel. Nincsenek még felkészülve a külföldi túristaáradatra. Nem tartozik a könnyű desztinációk közé.
Taitung-tól északra a tengerpart. Nincs hideg (mivel banánt is termelnek), de nem épp egy karibi hangulat.
Taitung City életkép. Teljesen biztonságosak az utcák. Nem jellemző a bünőzés, rablás. Persze itt is előfordul, de elhanyagolható mértékben.
Hát én nem tudok ilyen “egzotikus” nyaralási tervekkel szolgálni, viszont gondoltam megosztom a tapasztalataimat a Medveszurdokkal kapcsolatosan, ahol most szombaton volt szerencsém kirándulni.
Maga a szurdok gyönyörű, nem is túl megerőltető végig menni rajta, viszont rengetegen voltak, így az 1.4 Km-t kb 2.5 óra alatt lehetett megtenni csak egyesével lehet haladni, és ugye mindenki fotózik is. Meg kell hagyni, mindenki türelemmel ment végig, nem volt beszólás ha megálltál fotózni. A szurdokhoz felvezető kb. 40 perces szakasz viszont elég megerőltető (Mixnitzből indultunk), volt idősebb is a csoportban, aki pl. vissza is fordult, de szerintem aki végig csinálta nem bánta meg :) A szurdok tetejétől meg egy kb. 1 órás sétával el lehet jutni a Teichalmsee-hez. Itt a tóparton egy étterem várja a túrázókat (volt magyar pincér is, a többi pincér tudott angolul, de az étlap sajnos csak németül volt).
Szerintem érdemes egyszer elmenni ide, ha szeretsz kirándulni, sőt mi gondolkoztunk, hogy vissza megyünk és a csúcsra is felmegyünk a szurdok után, de most szervezett túrán voltunk és időre kellet a buszhoz érni, és mint már említettem a szurdokot is nagyon lassan tudtuk végig járni.
Végezetül pár kép:
Nem kérkedésnek szántam, igazából fogalmam sincs mennyibe került az út, mert ajándékba kaptam. Azért osztottam meg, mert nagyon jól éreztem magam és gondoltam, hátha valaki másnak is kedve támad megnézni a helyet.
Szerintem az itteni postok egyike sem kérkedés céljából készült, én szívesen olvasom, hogy ki merre járt és, hogy hova sikerült eljutnia.
Mexikoban sok piramist lattam en is
Pld Uxmal
Vagy delen, Guatemala kornyeken
Karib terseg nekem is tetszik. Tobbszor (es tobb helyen) forgattunk.
Pld Honduras (Survivor, 2012)
De megmondom oszinten, inkabb a Csendes ocean-t kedvelem
Jalisco (MX)
De sajnos ilyen helyeken altalaban dolgozunk
Nem rossz kornyezet. De szep eget (v pld napkeltet) a Csendes ocean tuloldalan is lattam (Papua Uj-Guinea, Guam, Palau, Fulop szigetek stb)
peldaul Guam (USA)
IOS alol sikerult valakinek kepet berakni mar a forumba?
Na arra én is kíváncsi lennék…