Photos

Tags: #<Tag:0x00007f8a1bee3ea8>

iPhone beállításokban be van jelölve, hogy őrizze meg az eredeti képeket. Dropboxszal mentettem egy átlátszó hátterű png fájlt a Photos-ba és akármelyik alkalmazásban akarom megnyitni, mindegyikben JPG-ként nyitja meg fehér háttérrel. Viszont ha megnyitom a laptopomon a photos alkalmazást, és abban megnézem a fájl tulajdonságai ott png szerepel.
Kontra, hogy ha egy másik saját alkalmazásban exportálok ki png típusként fájlt a photos-ba, akkor annak viszont megtartja a formátumát és minden más programban png-ként tudom megnyitni. Hogy a fenébe kell elmenteni png képet???

Az én logikám szerint egy fotós/fotókat rendszerező alkalmazás nem fogja értelmezni az “alpha”-csatorna értékét. Effektív nincs értelme ennek a kritériumnak egy fényképben - így nem is számolnak vele.

Ez OK lenne, ha minden egyes helyen, minden egyes fájllal így lenne. De amit beraktam iPhone-on PNG-be, az iPhonon másik alkalmazásban JGP-ként látszik, de automatikusan ahogy szinkronizálja a gépemen lévő Photos-ba, ott már png-ként jelenik meg. Szóval ha logikus lenne, akkor mindenhol JPG lenne vagy mindenhol meghagyná az eredeti fájlt. Persze értem, ha be lenne kapcsolva az iPhone-on, hogy ne tartsa meg az eredetit, hanem csak az optimalizált változatát, akkor megérteném, hogy miért konvertálgat JPG-be.

Régebben Aperture-t használtam a fotók szinkronizálására, de az egyszerűség kedvéért áttértem a “Photos” alkalmazásra (effektív nem használtam ki az Aperture előnyeit, funkcióit).
Viszont a Photos nem képes beimportálni a szifonról a fotókat.
Volt már minden, újraindít, lecsatlakoz-feldug, kikapcsol-bekapcsol…stb.
Ezt képes "nem"csinálni akár hosszú órákon keresztül…és meg sem moccan:

Valami ötlet? Esett-e még valaki ilyen problémába?
Nem mutat update lehetőséget Photos-ra, se Kapitányra.

Köszi

Ezt már nézted? https://support.apple.com/en-us/HT204597

Szerk.: úgy látom, nem egyedi eset. Itt van pár megoldási javaslat: https://discussions.apple.com/thread/7051600?start=0

Az elsőt néztem én is, de attól sokkal okosabb nem lettem… (…“próbáld meg egy másik számítógéppel…” hahaha)

A második már érdekesebb… Effektív csak az a megoldás perpill számomra, hogy egy másik programmal lementem a fotókat és azt külön beimportálom a Photos-ba.

Kezd egy kicsit MS feeling lenni ez a cég. Saját magával sem kompatibilis már… Bravo :-)

1 Like

Én totál iCloud-ot használok erre. Pontosabban automatikusan áttölti a képeket a gépre, és ott kis szerkesztés után feltöltöm Flickr-re és törlöm a gépről (ami törli a telefonról is) a képeket.

Sokat mocorgok külföldön (eu-n kívül), ahol általában cserélgetem a sim kártyát a telefonban… Éppen ezért nem részesítem előnyben, hogy a mobilnet-keretet a fényképek feltöltögetése nullázza. A wifi-t meg már nem is figyelem.

Egyébként baromi érdekes ez az “újkori” fényképezés… Van egy rakat fotója az embernek, amit sose néz meg :-)

Igen, én emiatt nagyon megnyirbálom a fényképeket, mert sok hasonlót csinálunk és igazából még elkészítésekor fontosnak tűnik, de visszanézve évekre már csak továbblapozunk, mert tök hasonló, mint az előző. Több hasonló közül először kigyomlálom a hibásokat: életlen, hülye pofát vág valaki, stb… és a maradék közül is erősen válogatok.

Az Affinity Photos alkalmazást most 20%-os kedvezménnyel lehet megvenni, Photos-ba beépülő pluginokat is tartalmaz a szoftver, ami hihetetlenül jól használható és sokat dob az iPhonenal készült fényképeken.
Itt írtam róla részletesen: Affinity Photos

Halihó :-)

Ha megnyitom a Photos alkalmazást, hihetetlen mód elkezdi melóztatni a gépem. Mi a kutyagumi baja lehet?

Talán csak a háttér adatbázist építi fel újra, vagy elemzi a képeket. Legalábbis nem látok más indokot erre…

A napokban megadtam neki a lehetőséget a “javításra”… Ez a “photos” project nálam megbukott.
Nagyjából 21 órán keresztül megállás nélkül forgatta az agyát és se eleje, se vége.
Véleményem szerint 6000 fénykép nem a világvége :-)

Van valami ajánlásotok ennek kiváltására. Régebben Aperture volt, de mára már egyáltalán nem használom az előnyeit. Viszont iCloud sharing-et jó lenne ha ismerné.
Adobe Lightroom?? (…bár lassan már az Adobe-tól is hányok)

Annak nem kene gondnak lenni nalam kb 20-25k kep van es megy rendesen.

Én is úgy gondolom, hogy ennek nem így kellene működnie… De mégsem úgy működik, ahogy azt mi elvárnánk tőle…

En meg mindig aperture, mar elore retegek mi lesz ha egyszeruen kivegzi az apple :(

Hát akkor úgyfest maradok aperture. Még ha ki se használom, de remélem még egy darabig el tud kisérni…

1 Like

El akarom kezdeni használni a Photos-t, mert nincs mindig időm megszerkeszteni/feltölteni a képeket a flickr-re.
Szóval elkezdtem leszedni a Flickr-ről a képeimet és átrakni Photosba.
Viszont most pár óra használat alatt iszonyat primitív de idegesítő hibákra leltem. És ez nagyon bosszantó.
Az egyik, hogy (még korábban) bejelöltem a család tagjaimat a képeken. Csináltam egy smart albumot és megadtam, hogy ha én a fiam vagy a párom vagyunk a képen, akkor jelenjen meg a kép. Erre édesanyám és édesapám képei is belekerülnek, pedig hármunk közül egyikünk sincs rajta. És mégpedig azért valószínű, mert a névjegyzékben apukám neve is ugyanaz, mint az enyém és anyukám nevét is csak “…né” ként vittem fel. És valószínű, hogy név egyezést keres és nem pedig “adatbázisban” tárolt értéket. Márpedig lehet ezt azért csinálja, hogy lehessen mondjuk csak “Péter” csoportot létrehozni. Mindenesetre rettenetesen idegesítő.
A másik viszont még durvább. Rájöttem, hogy az egyik képnek elromlott a dátuma és ki akartam javítani. Elsőre szerintem elrontottam (vagy nem biztos, hogy én voltam), és utána meg elég furcsán viselkedett. Ezt nem tudom igazából elmagyarázni, de ahelyett, hogy beírta volna a fix dátumot amit megadtam, ahelyett elkezdte levonni a két dátum közötti időt és azt hozzáadta az eredeti dátumhoz. Mindegy, a lényeg, hogy rettenetesen szarul megy ez is.
Szóval kérdés nincs, csak dühöngés. Bár ez itt offtopik és mennem kéne a dühöngőbe?
Szóval ez a Photos ez tényleg kritikán aluli alkalmazás az Apple-től. Ez a második, ami rettenetesen bugos és teszteletlen. Az első számú “ellenség” a Music Memos, ami baromi jó és egyszerű alkalmazás lenne de mégis hemzseg a hibáktól.

Az elsovel nem ertek egyet, jol mukodik. Ha adsz neki ket arcot akinek ugyan azt a nevet addod jo hogy egy embernek veszi. Az algoritmus nem tudja eldonteni hogy az ket kulonbozo ember hiszen ugyan azzal a nevvel lattad el.

Ez az osszes fotos appban igy lenne. De amugy a photos egy vegtelenul primitiv program, megjeleneskor megneztem es ennyi. Vicc kategoria.

Az elég nagy katasztrófa, ha ez igaz lenne. De amikor elnevezek egy személyt a fotón, akkor mind a kétszer kidobja ugyanazt a nevet és be is teszi mindkét név mellé a kis képet, hogy tudjam melyik személyről van szó. Szóval ha már a nevek feldobásakor tudja, hogy két külön személy van, akkor miért ne tudhatná a képek esetében is? Sőt nekem három Kovács Tamás ismerősöm van. Mindhárman ugyanabban a kis városban élnek (születtek). Mégsincs egyáltalán közük egymáshoz. Ezek szerint akkor csak 1 Kovács Tamás ismerősöm lehet? Szóval nem hiszem, hogy csak én vagyok ezzel így.