Súlyos biztonsági hibát találtak az Intel processzorokban

http://imagazin.hu/sulyos-biztonsagi-hibat-talaltak-az-intel-processzorokban/

Állítólag az Apple már a 13.13.2-ben alakított valamit a kernelen, hogy kiküszöbölje a hardware-hibát.
Az iMagazin fordítója érzésem szerint túl sokat nem értett meg az eredeti szövegből.

A kernel vagy másként rendszermag a számítógép processzoraiban található, ami a hardveres erőforrások elosztásáért felelős.

5 perc google es research kellett volna csak es nem irna hulyesegeket…

Sirok…

Nem csak az Intel erintett, az ARM is erintett. Nem elkepzelhetetlen, hogy mas is csinal hasonlo optimizaciot. Az egyes hirek szerint microcode updatettel x86-64 platformon nem javithato a hiba. Az intel sajtokozlemeny szerint viszont fognak csinalni microcode updatet.

Amennyire értem a megoldást, a sebességbeli esetleges csökkenéstől függetlenül, ez nem rossz lépés, amire ez a “bug” az OS-ek készítőit rábírja.

Linuxon ez a feature mar korabban is megvolt, kulon bepatchelheto funkciokent, de pont azert nem kerult be a mainlineba, mert elvileg folosleges volt. Neztem par benchmarkot nalam 10.13.2-on amiket osszehaosonlitottam a korabbi 10.13 vagy 10.12 ertekekkel, de nem latok teljesitmenycsokkenest. Jo lenne, ha kiderulne, hogy mely processzorok erintettek.

Egy elvileg nem támogatott MacBook Pro (17-inch, Mid 2009, C2D 2.8Ghz)-esen érezhetően lassabb, mint a 10.11 volt. De hogy a lassulás a 10.13.2-vel jött-e, azt már nem tudnám megmondani. Gyaníthatóan alapból kicsit sok ennek a gépnek már a 10.13.

Az Intel CEO-ja meg eladta a részvényeit decemberben.

Dec. 19.: “the impression that I get is that Krzanich doesn’t have a ton of faith in the potential for Intel stock to appreciate, perhaps driven by a lukewarm (or potentially even negative) view of the company’s near- to medium-term business prospects.”

Kicsit olyan VW szaga van ennek. De majd kiderül.

1 Like

Úgy látszik ő már tudott róla decemberben, gyorsan eladta a részvényeket amíg ki lehet szállni :D
lehet ő sem gondolta, hogy ilyen gyorsan kiderül, mert ez így most “kicsit” gyanús.

Én úgy tudom kb 10 évre visszamenőleg az összes, beleértve már az új Coffe lake procikat is. Mondjuk ha a 10.13.2 már javította akkor az jó, mert sebességre nem érzékelek semmi változást, bár mondjuk durva is lenne ha a 4 magos i7-en érezni lehetne. Elvileg egyébként a consumer felhasználókat annyira nem érinti a teljesítménycsökkenés.

A nagy titkok tudói azt mondják, hogy a fordító a magyar Wikipédiát ferdítette el kicsit.

“Rendszermag (angolul kernel): az operációs rendszer alapja (magja), amely felelős a hardver erőforrásainak kezeléséért (beleértve a memóriát és a processzort is).”

1 Like

Miert lenne ertelme egy AMD valtasnak?

A hibat juniusban reportoltak. Legalabbis a CVE-k akkorra datalodnak.

Azért addig ne állj fél lábon. :)

Kb minden CPU, ami bonyolultabb mint egy mikrocontroller erintett/erintett lehet.

Talán az APPLE ][ Europlus-om teljesen biztonságos. :-P

En is megneztem a gepemet es a gepem atlag 7800-at kapot geekbenchen most az enyem 8300-at kapott.

A Haswell es ujabb CPU-k a PCID tamogatasnak koszonhetoen jelentosen kevesebb lassulast fognak elszenvedni. Nem minden fajta muvelet okoz lassulast. Pl jatekok alatt sem merheto ki, viszont nalam a redis benchmarkja kb a felere esett vissza. A NAT-olasra hasznalt szamitogepem teljesitmenye is megfelezodott, tehat ha linuxon az ARM/MIPS vonal is megkapja a fixet/patchet, akkor pl. az OpenWRT-vel hajtott routerek NAT teljesitmenye is kozel a felere zuhanhat vissza. Ugyonakkor a mindennapi hasznalatban sem a Core i7-2600-on sem a Core2Duo T9600-on nem erzek semmilyen valtozast. Tehat valszeg az otthoni hasznalatban ez nem fog bajt okozni.

Közben kiadtak iOS-re, és macOS-re is egy-egy updatet, elvileg ezek fixálják végleg ezeket a hibákat.