Szótár

1.Yosemite-n nem működik a Dictionary, elindul, de nincs ablak, semmi.

  1. Melyik az a lehetőség, hogy működik, amikor egy (angol) szóra viszed az egeret és lefordítja (magyarra)?

  2. Van e olyan szótár widget, ami beépül a notification centerbe?

Köszönöm.

ha kijelölsz egy szót és “jobb egérgomb” look up, akkor sem ad fordítást?

Nem lehet, hogy a Dictionary beállításokban kivetted a pipát a szótárak előtt és nincs egy szótár sem, amit megjeleníthetne, ezért sincs ablak?
Vagy két helyen vannak a szótárak ugyebár, egy a /Library/Dictionaries és a ~/Library/Dictionaries. Természetesen nem biztos, hogy mindkét helyen megvan. Ha ezek valamelyike nem üres, akkor még talán jogosultsági hiba lehet, ami miatt nem jelenik meg semmi sem.
(Safariban nem kell kijelölni egy szót a jobb gomb miatt, hanem automatikusan kijelöli a jobb gomb lenyomására…)
Sajnos Yosemite óta nincs olyan, hogy felé viszed az egeret és kidobja a találatokat, de lehet van külső program erre…

Az is egy lehetőség, hogy egy szó fölé viszed a kurzort és cmd + ctrl + d-t nyomsz (gondolom angol-magyar szótárad már van).

@idioty: Nem, nem vettem ki, egyszerűen kifagy a Dictionary, ha új ablakot nyitnék. Semmire nem reagál, csak Force quit marad.
Look-up-pal szintúgy strandlabda állapotba kerül a Safari.

Sőt egy másik érdekesség is van: Spotlight indexelésnél, ha a Defeinition-t be jelölöm, akkor nem működik a Spotlight, a második karakter beütésénél, feladja.

van két terminal parancs, képként másold be ide az eredményét és összehasonlítom az enyémmel, hogy jogosultsági hiba van-e.

ls -la ~/Library/Dictionaries/
ls -la /Library/Dictionaries/

Ha bármelyikre hibát dob, akkor az a könyvtár nem létezik.

A jogosultságok jók. Egyedül az English-Hungarian.dictionary különbözik aminek a joga a saját neved alatt fut, mert bemásoltad…, vagy hiba van benne. Szerintem érdemes megpróbálni, hogy elmozgatod onnan először (akár az asztalra) és úgy elindul-e a Dictionary.
Egyébként az összes többi dictionary nekem is megvan és ugyanilyen mindnek a jogosultsága.

semmi változás…

Akkor elég nehéz kideríteni a hibát.
Van a Console alkalmazás, baloldali listában a legfelső System Log Queries -> All Messages kell kiválasztani és a jobb felső kereső mezőbe beírni: Dictionary.
Itt nehéz megtalálni, hogy pontosan melyik sornak van köze a szótárhoz, lehet, hogy érdemes magyarul is rákeresni, ha magyarul használod az oprendszert.

Ezen kívül a szokásos jut eszembe: Disk Utility jogjavítás és újraindítás :D

18/07/15 09:28:49,434 Dictionary[22259]: -[__NSCFDictionary objectAtIndex:]: unrecognized selector sent to instance 0x60000007f600

ha elindítom a dictionaryt ez jön fel

Csináltam egy másik usert, ott működik.
Mit tudok tenni?

A felhasználómappád alatt lévő ~/Library/Dictionaries/CoreDataUbiquitySupport fájlt próbáld meg kitenni az asztalra és az új felhasználónál lévő hasonló fájlra cserélni.
Ennek a fájlnak a mérete nálam 132 asszem bájt, míg nálad 102. Igazából ez az egyetlen egy közös tartalom van.
Talán a ~/Library/Cache mappát is lehet üríteni, lehet, hogy a cacheben maradt valami.

Egyébként a hiba azt jelenti, hogy NSDictionary az osztálya az egyik objektumnak NSArray helyett. De hogy ez hogyan lehetséges, az már jó kérdés :)

Most nézem, hogy a CoreDataUbiquitySupport az egy mappa (elvileg), ami (szerintem) szerintem tartalmazza a beállításokat. Talán tényleg ebben lehet a hiba…

Mindent próbáltam, kicseréltem mappát, de semmi, cacht is űrítetem, de semmi.

Nem akarom szet offolni a temat, csak annyit kerdeznek-mivel eddig en nem hasznaltam a szotarat, widgetestem vagy translateztem- milyen megoldas van angol magyar szotarbovitmenyre?
On

Én ezt használom: http://plastik.hu/nyelvi_eszkozok/

fájlt próbáld meg áthelyezni máshová. Én megnéztem az Xcodehoz tartozó Instruments alkamazással, hogy milyen fájlokat nyit meg és ezen kívül a saját felhasználói mappám alól még két mappát nyit meg:
~/Library/Keyboard Layouts
~/Library/Input Methods

Nekem ez a két mappa üres. De ezt a kettőt szerintem nem kellene törölni sem :)
De ezen kívül még mindig lehet, hogy a Dictionary.app alá ment el felhasználóhoz kötött infót, amit rosszul mentett el vagy megsérült. De ezt már nehéz kideríteni, hogy melyik fájl okozhatja a hibát.
Esetleg még azt lehet tenni, hogy felteszem ide az én Dictonary.app fájltomat és azt megpróbálod elindítani. Egyszerűen nem találok más fájlt, ami hibázhatna.
Még kicsi esélyt látok arra, hogy még mindig valamelyik alap beépített szótár okozza a problémát, ami a /Library/Dictionaries mappában van, lehet, hogy érdemes lenne áthelyezni ideiglenesen ezt a mappát.

Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy egy-egy törlés után érdemes ki-bejelentkezni, mert ugyanúgy becachelheti a tartalmat és látszólag nem javul meg.

Végig csináltam, de semmi.

Más már nem jut eszembe :(