Text editorok Macen

A BBEdit nekem overkill arban es tudasban is. A TextWrangler-ert meg fizettem is volna valamennyit, ha nem ugy indulna meg SSD-rol is, mint valami lassitott felvetel… Milyen (hasznalhato) alternativak vannak? Textastic-ot probalta valaki?

Mire kell?

Érdekes, nálam semmi ilyen probléma nincs. Amúgy szerintem direkt nem fejlesztik külön, mert mivel ingyenes, így úgy sincs értelme és inkább egyetlen egy verziót fejlesztenek.

Amúgy a TextWrangler is használható lesz bármeddig, mivel az AppStore-ból elérhető(nek kell lennie), ha valaki megvásárolta.

Alternatívát én sem tudok, mivel nekem a BBEdit is jó lesz free verzióban. Persze azzal érdemes szerintem bepróbálkozni, mert azt fogják fejleszteni tovább.
Meg tegnap láttam ezt: https://itunes.apple.com/hu/app/texteditor-text-editor-file-manager/id1023296790?mt=12
Ingyenes, jónak néz ki, más kérdés, hogy használható-e.
Hirtelen ezt találtam még: https://itunes.apple.com/hu/app/coteditor/id1024640650?mt=12
Valamit ne felejtsük el a Coda programot sem: https://panic.com/coda/
No meg én imádom az Xcode-ot, de az még lassabban indul el, ha utoljára sok projektet hagytál nyitva.

Shell scriptekre meg neha c++ra. Nem kell, hogy rengeteg mindent tudjon, egy syntax highlight eleg. Fontosabb, hogy gyors, nativ cocoa alkalmazas legyen, es ne olyasmi, amit nyolc frameworkbol takoltak ossze, es negy platformon fut.
Olyasmi kene mint a Notepad++ win alatt.

Shell scriptre én az Xcode-ot ajánlom. Meg lehet csinálni vele úgy, hogy egy gombnyomásra lefusson, paramétereket lehet átadni, stb. De ez C+±ra nem igazán jó, vagyis inkább nincs vele tapasztalatom.

…vagy amig azokat az APIkat, amiket az alkalmazas hasznal, ki nem nyirja az oprendszer gyartoja :)
Es itt elerkeztunk az elso problemahoz: rengeteg zombi-app van az appstoreban, amit evek ota nem frissitettek. En nem varom el, hogy ha egyszer fizettem egy szoftverert, akkor nekem az idok vegezeteig tamogassak es tegyenek bele uj funkciokat, de azert legalabb annyit tegyenek meg, hogy ha kijon egy uj osx/xcode verzio, forgassak mar le a binarist ujra, es gyomlaljak ki belole a deprecated API-fuggvenyeket. Vagy ha vegkepp beszantja a projektet, legalabb dobja fel a forraskodot valahova, hogy gondozza, aki akarja.
A Codat ismerem, de egyreszt 100 dollar, masreszt alapvetoen webes fejlesztoeszkoz, amihez nekem az egvilagon semmi kozom nincs. A CotEditor viszont jonak tunik, koszi. Joval gyorsabban indul a TextWranglernel, pedig abban sem hagytam nyitva semmilyen projektet.

Egyébként az Apple elég sokáig támogatja a még deprecated funkciókat is. Sőt az Xcode is csak akkor szól, hogy valami deprecated, ha a deployment target verzió száma nagyobb vagy egyenlő, mint amikor deprecated lett egy funkció. De még ha benne marad is, akkor is működni fog.
De persze előbb utóbb egyre instabilabbá válik ugyanaz az alkalmazás újabb rendszereken.
De ott a másik probléma. Rengeteg olyan alkalmazás van, ami amiatt nem frissül, mert nem fizetnek a fejlesztőnek a frissítésért. És persze a fejlesztő meg nem fogja jókedvéből, szívességből ingyen frissíteni az alkalmazást.
Nagyon jó példa erre szerintem a Telekom TVGo alkalmazása. Ami csak a szükséges módosításokat tartalmazza, hogy működjenek az újabb funkciók, de alapvetően a hibajavításra már nem adnak pénzt vagy az egyéb olyan fontos dolgok fejlesztésére, mint az iPhone Plusz képernyő méretek támogatása. Már lassan 3 éve megjelent a nagyobb kijelző (és ezzel ugye az @3 felbontás) és a TVGO mai napig nem támogatja ezt a kijelzőt. Pedig épp 9-10 napja jelent meg a legfrissebb verzió, aminek a leírásában ez van: “Hibajavítások a jobb felhasználói élmény érdekében.”. Egyébként az adott programot csak egyszer néztem, de akkor iszonyatosan bugos volt. De ezután sem fog érdekelni :) Értékelése az aktuális verziónak az App Storeban pedig 1 csillag. De legalább az összes verzió összes értékelése eléri a 2 csillagot… :)

Textmate 2.

https://macromates.com/download

Úgy látom ennek a fejlesztését sem ma hagyták abba :)

A textmate open source. A githubon van a forrás, onnan is tölthetők releasek. Én textmatet használok régóta. Kipróbáltam már mindent, de mindig visszajutok hozzá. Nekem ez a number one!

1 Like

Amit a weboldalról szedsz le, az is szól, ha frissítés van. Nekem a vim plugin hiányzik belőle, anélkül nem tudok élni. Úgyhogy Visual Studio Code-ot használok, de az nem natív.

Ebben az esetben mit jelent, hogy nem natív? Lassabb?
Amúgy nekem az Android Studio is tetszett, míg béta volt, nem tudom azt lehetne-e másmire használni.
Tényleg el is felejtettem az Eclipset: https://eclipse.org
És a NetBeanst: https://netbeans.org
Ez utóbbi kettő mennyire használható?

En eclipset hasznalok, bar nem igazan kodolok, foleg xml es proprties fajlok szerkeszteset csinalom + az svn van integralva bele. Nekem bejott, de egy javas szorny nem mindanam h gyorsan indul, de utana megy rendesen :)

Nem igazán, de @xtal natív, cocoa editort keres, abból kettő van, a TextMate és a Chocolat (https://chocolatapp.com). Ez utóbbi fizetős, ezért ajánlottam a TextMate-et.

Nekem meg az ablak felosztás hiányzik, de el vagyok nélküle is. Nekem a snippetek mindent megérnek. Tudom van az másutt is, de a vim vagy az emacs annyira nem áll kézhez. Anno valamikor 2006-ban vásároltam textmate licencet, így nem váltok chocolatra, bár az is tetszik. Most hogy mondtad, nekem a natív appok kézre állóbbak.

A code completion / intelliSense nem hiányzik? Az nagyon fel tudja gyorsítani a munkát. Meg a linter, ami azonnal jelzi, ha hibát vétettél a kódban.

Anno volt egy Vico nevű Vim + TextMate hibrid, az szuper volt, nagyon sajnáltam, amikor leállt a fejlesztése. A Chocolat egész jó úton jár, de az 50 usd egy kicsit sok, bár inkább csak azért, mert már megvettem a TextMate-et, a Sublime Textet, a Coda-t, a SubethaEditet, és egyébként intelliJ-előfizető vagyok :D

A kettő közül szerintem a NetBeans a jobb, olyan értelemben, hogy nem neked kell összevadászni a plugineket, hanem egy csomó minden benne van alapból. (FTP, git, svn, todos, debugger mittomén)

Atom?

Ez jónak néz ki!

Nekem nem jött be, a környezetemben sem használja senki. Ha text editor, akkor nagy eséllyel Sublime Text, ketten használunk VS Code-ot, egyébként meg mindenki valami JetBrains cuccal nyomul, jellemzően PhpStorm és WebStorm.

Csak a móka kedvéért további text editorok:
Smultron
SkEdit
Komodo Edit
Brackets

A Coda-rivális Espresso 3 most van publikus beta állapotban.