Új filesystem: APFS

Bár nem hangsúlyozták ki, de az Apple új filesystemet tesztel, a neve APFS (Apple File System). Az APFS az első nagy váltás a jelenlegi HFS+ filerendszerről. Jelenleg developer preview állapotban van, ami azt jelenti, hogy egy APFS-re formázott lemezről még nem lehet bebootolni, illetve az új filerendszer szakít a HFS+ case-sensitive természetével, ez okozhat problémákat a tesztelés során. Az Apple javasolja, hogy csak olyan külső meghajtón teszteljétek, amin nincs semmi fontos adat.

Főbb jellemzők (nem mindent tudok magyarul, akinek van kedve, lefordíthatja):

  • 64-bit inode numbering support

  • Nanosecond timestamp granularity az 1 másodperces helyett.
    (Eddig másodperces pontossággal jegyezte meg a filerendszer, hogy mi történt benne, most ezt nanosecundumonként képes megtenni.)

  • Copy-on-write metadata scheme ‘Crash Protection’ néven: Amikor felülírsz valamit, akkor a rendszer létrehoz a fileról egy másolatot, nem pedig a régit írja át, így akkor sem történik adatvesztés, ha a művelet közben Godzilla kilövi az áramot.

  • TRIM-support nem Apple SSD-k számára is.

  • Natív encryption support a File Vaultos megoldás helyett. (no encryption, single-key encryption, és multi-key encryption). AES-XTS és AES-CBC támogatás.

  • Snapshots és clones A snapshot konkrétul kiváltja a Time Machine-t. Az APFS képes file vagy directory clone létrehozására, ezek írhatóak is. A klónozott file vagy mappa tárolja a közte és az eredeti file vagy mappa közötti különbségeket, ami nagyon megkönnyíti a verziózást, filerendszer szinten, külön szoftver használata nélkül.

  • Space sharing: Több filerendszer osztozhat ugyanazon a fizikai helyen, és a partíciók képesek dinamikusan változtatni a méretüket.

A developer preview itt megtekinthető:
https://developer.apple.com/library/prerelease/content/documentation/FileManagement/Conceptual/APFS_Guide/GeneralCharacteristics/GeneralCharacteristics.html#//apple_ref/doc/uid/TP40016999-CH2-SW1

Az APFS-t a Yosemite és a korábbi rendszerek nem fogják támogatni.

4 Likes

Ez jo hir erdekes, na akkor nem most veszek uj NAS-t.

Ezt azert nem mondanam. Ha van snapshot es egy file utana torolve, vagy modositva lesz, azt vissza lehet allitani, de hardver hiba ellen nem ved.
Amugy jonak tunik, de azert nem egy ZFS. :-)
Amit hianyolnek, az egy soft-raid, ami write-back cache-nek hasznalja az SSDt. Szoval ha van egy HDD es egy ugyanakkora SSD a rendszerben, akkor hasznalja mindenre az SSD-t, de a HDD-re tukrozzon folyamatosan mindent. Igy a rendszer gyors lesz, de hardverhiba eseten is megmarad minden.

De azért fényévekkel jobb mint a mostani filerendszer.

Úgy értem, hogy a jelenlegi Time Machine megoldása biztosan ezt fogja implementálni. A mentés nyilván továbbra is egy másik lemezre fog történni.

Azt elfelejtettem beleírni, hogy az APFS rendszerek közötti megosztás az SMB-t fogja támogatni, az AFP deprecated lesz.

Ez egy érdekes fejlesztés, várom sok szeretettel :)

Érdekes, hogy az AFP megszűnik és helyette az SMB-t erőltetik, ami meg egyáltalán nem biztonságos. Sőt általában kifejezetten tiltják is “kívülre” és csak a belső hálózaton engedik dolgozni.

/féligoff
Volt beszmeken egy idősebb, hardveres ember, még élőben is találkoztunk vele a görög kajáldában, csak nem jut eszembe a neve. Mindenféle érdekeset mesélt HDD-technikáról, úgy rémlik, ilyesmi területen dolgozott Amerikában.
Na, az ő véleményére kíváncsi lennék…

(Ataman, a FirmTek vezérlőkön dolgozott. Tetszett, amikor másolás közben kihúzta a kábelt.)

Az AFP is egy rakas ■■■■, folge uzemeltetni, de ebbe ne menjunk bele… egyszeru amugy, megszuntettek a server reszleguket, muszaj volt valasztani egy olyan megoldast ami a legkevesbe rossz, es eleg sok helyen lehet alkalmazni, ez pedig az SMB.

Rookie kerdes, de az NFS nem lett volna egyszerubb? Foleg Unix kornyezetben…

Szerintem a Windows-szal és úgy általában a vállalati környezettel való kompatibilitás miatt választhatták. Biztos van jobb is, de inkább arra törekednek, hogy egyszerűbb legyen.

Mert a grafikus feluletbol valamikor a lion/mountain lion kornyeken kiszortak. :)
Amugy az nfs nem igazan szereti a halozati hibakat, ami egy mobil ezkoznel eleg gyakori. Az nfs igazabol serverek koze jo megoldas.

egy újabb topik, ahol hallgatni fogok… :D

Hát nyiss egyet valamiről, ami Téged érdekel! :)

2 Likes

Ez baromi jól hangzik. Kb 2 havonta van olyan, hogy a zügyfél meggondolja magát, mégis inkább a 2-vel ezelőtti design mellett döntött a főnök, na és akkor kezdődik a “melyik meghajtón nem volt még frissítve a több száz megás psd” nevű játék. :)))) Merthogy mindig, minden anyag, minden fázisát csak nem rakhatja el a szegény felhasználó.

Ezt én úgy oldom meg, hogy naponta többször készítek másolatot, a régi másolatot a kukába dobom, így ott sorakoznak szépen.

Erre van a Git, az SVN, nagyon csini grafikus programokkal, mint a Cornerstone vagy a Tower

Egyébként a Crash Protection nem erre való, hanem amire neked van szükséged a verziózáshoz, ha nem akarsz külön verzió követő programot használni, az a Clones.