Verziókövetés designereknek. :)

Tags: #<Tag:0x00007f8a19ed45b8>

Az alábbiakban gyorsan megmutatom, hogy mire tudja használni az svn-t egy designer, akit korrektúrafordulókkal szórakoztatnak a kedves ügyfelek.

Az svn meglétét elég gyorsan lehet ellenőrizni, ha kinyitotok egy Terminal ablakot, és begépelitek, hogy
svn help.
Valami ilyet kell látnotok:

Nagy eséllyel fenn van a gépeteken egy verzió, nem a legfrissebb, de mivel nem kell együtt dolgoznotok másokkal, ezt most ignorálhatjuk.

A boldogsághoz kell még egy svn-kliens is, mert ugyan az svn teljesen jól kommandírozható Terminalból, de azt hagyjuk meg a pizzazabáló, antiszociális codereknek. :) A példában én Cornerstone-t használok, de tele van a ház maces svn-kliensekkel, ha bárkit érdekel a dolog, szívesen felsorolok párat.

Szóval, van svn, van svn kliens. Legelőször készítenünk kell egy repositoryt a gépre, ez gyakorlatilag egy adatbázis, ami eltárolja a file-okat érintő változásokat.

Keressetek egy Add Repository gombot a kliensben, és kattintsatok rá. (Futhat még Create local repository néven is)

File repositoryt fogunk csinálni a saját gépünkre, úgyhogy válasszatok egy olyan helyet, ahol a repo nincs szem előtt és nem sok vizet zavar, és adjatok neki egy olyan nevet, amiről tudni fogjátok, hogy ezt a foldert nem kellene letörölni.

Ha kész a repository, akkor létre kell hozni egy Working copyt belőle. A woking copy egy mappa, ami összekötettésben áll a repóval, és képes megmutatni, ha változott a tartalma.

Ezzel létrejött a working copy, a Finderben meg is nézhetitek.

Na, most akkor szépen betesszük a psdnket ebbe a mappába, vagy ha még nincs, akkor itt létrehozzuk.

Mivel egy working copyban dolgozunk, az svn kliensünkben rögtön megjelenik a file, mellette egy kis kérdőjellel, ami jelzi, hogy a file még nem áll verzió követés alatt.

Jelöljétek ki a filet, és kattintsatok az alsó Add gombra.

A kérdőjel helyén megjelenik egy zöld A betű. Mostmár csak annyi a dolgunk, hogy elküldjük a file-t a repositoryba. Kattintsatok a Commit ikonra felül, írjatok valami értelmeset arról, hogy mit csináltatok, és Commit Changes.

Ha módosítjátok a file-t, megint feltűnik a kliensben, egy M betűvel, jelezve, hogy modified. Ha kész vagytok az összes változással, csináljatok még egy commitot.

Két verzió közötti különbséget a file kijelölése után a Log gomb megnyomásával tudjátok megtekinteni.

Ha a Changes lenyíló menüben kiválasztjátok a filet, és rákattintotok a Show Differences gombra, akkor:

Alul Open Left, vagy Open Right és voilá…

Köszönet @147break kollégának a psdkért…

3 Likes

Hű… sok tenx, megtaniccsuk a grafikusnak. :)

A fentiekhez még annyit, hogy:

Érdemes ügyfelenként csinálni egy repositoryt, és a working copyban projektenként mappákat készíteni.
Még inkább érdemes a repositoryt nem a saját gépen létrehozni, hanem mondjuk egy külső merevlemezen vagy nas-on. Esetleg egy külső svn szolgáltatót használni, pl. Beanstalk.
De a legjobb ötlet Git-et használni az svn helyett, Bitbuckettel. :) Minisorozatunk következő része arról fog szólni. :)

1 Like

nem fog menni :D

Én csak nagyon okos grafikusokat ismerek. Ők két perc alatt belerázódnak :)

1 Like

Itt a piaci res coderek, kesziteni kell ra egy lenyegesen felhasznalo baratibb programot.

Ez hihetetlenül felhasználóbarát. Az külön pluszpont, hogy a Cornerstone képes bináris fileokat is összehasonlítani, a kliensek nagy részének ez nem megy, és külön compare program kell hozzá, mint például a Kaleidoscope.

1 Like

Nem ez nem fehasználóbarát. Nem vagyok hülye és értem, de édesanyámnak 30 perc lenne mire teloba elmondom mit kell letölteni meg mappákat létrehozni :D. A felhasználóbarát az amikor egy 65 éves grafikus is meg tudja csinálni a progi konfigurálását 3 perc alatt.

Lemérjem neked, hogy mennyi idő létrehozni egy repót meg egy working copyt? Túl azon, hogy ügyfelenként egyszer csinálod meg, onnan már csak dolgozol a psd-den, és a Cornerstone-ból csak beküldöd azt a fázist, amit el akarsz menteni.

Oké neked nem sok idő nekem mondjuk mivel elősnek csinálom 3szor annyi. De egy laikusnak aki mellette lehet kitünő művész 3 nap és 20 telefon.

Küldd el neki a topic linkjét :D

1 Like

Itt a lehetőség készítsetek egy progit ami egy ablak, mit és hova szeretnél. Majd egy ‘done’ gomb. 49 dollár és grafikusok megveszik mert egyszerű és müködik.

Ez a kedvenc részem. :D Dehát ez csak egy gomb, mi tart ezen két napig? :D :D :D

Most komolyan, mi kerül egy logón egymillióba, amikor három görbe vonal az egész? :D :D :D

1 Like

Egyébként meg, egy grafikus, aki képes megtanulni kezelni a Photoshopot, ami kb. annyira egyszerű, mint egy birodalmi csillagromboló, lehet, hogy rendelkezik annyi intellektuális energiával, hogy megtanulja ezt a tíz lépést. :)

Egy kóder aki ugybeszél gépikodon mint más az anyanyelvén, miért nem képes zongorázni? amikor csak megfelelő sorrendben kell lenyomni billetyüket ott is ;).

3 Likes

Nem erőszak a disznótor. :) Tőlem lehet a megszokott WorkFinalRound2Mod.psd módszer is. :D

WorkFinalRound2_FIN3_last2.psd, WorkFinalRound2_FIN3_last2_RGB.jpg és WorkFinalRound2_FIN3_last2.tif

Ide nem is tudom milyen smiley kéne…

PS-ben meddig lehet visszafelé lépkedni historyban?

Bármeddig. Be lehet állítani, hány lépés legyen. Legalábbis régen lehetett.

A volt főnököm weboldalakat programoz (html, css, php, postgresql, javascript). Tisztában van a szerverek működésével olyan szinten, hogy bármikor létrehoz (Amazonon) olyan megoldást, ami automatizált, azaz ha leáll az egyik szerver, akkor elindul egy másik, ha túl nagy a terheltség, akkor bekapcsol még egy szerver…
A lényeg, hogy nekiugrott a githubnak úgy, hogy nemismerte a git működését, mi mire jó, mi mit jelent és azt hiszem a github kliensét kezdte el használni. Nos pár óra alatt feladta és azt mondta, hogy ez a git egy ■■■■. És csak azért ■■■■, mert nem érti a működését azonnal anélkül, hogy utána kéne olvasnia, hogy mi mit is jelent. Azt mondta az a jó program, ami magyarázat nélkül is megtanul könnyen kezelni. Ez a git nem olyan - mondta.
Én meg hiába mondtam, hogy dehát mennyire egyszerű, milyen jó, mennyi előnye van, és hogy biztos, hogy jól működik, hiszen millióan használják és nem egyedül, hanem csapatokban…
Szóval mára már megtanulta (nagyjából), de neki sem ment elsőre, mert nem értette a működését és nem is akart utána nézni. Szóval ezt is csak úgy lehet, ha nekiül az ember, utánaolvas és utána kezdi el használni.