Word, Pages és egyéb szövegszerkesztők

Szövegszerkesztő tudósokat faggatnék.
Megvalósítható-e ms word alkalmazással, hogy egy sokoldalas dokumentum első oldalain olvasható szövegrész/bekezdés/szakasz klónozva legyen ugyanezen dokumentum bármely későbbi részére (természetesen általunk megadott részre). Több tanulmány szövegezésében vannak visszaismétlődő elemek/bekezdések egy dokumentumon belül. Ezeket szeretném automatizálni, hogy ne kelljen folytonosan keresgélnem a szövegben az ismétlődéseket és folytonosan “cmd-c :: cmd-v” kombóval módosítgatnom… Hanem elegendő lenne csak az első esetben/szakasz/bekezdés/“kutyafüle” átírnom és ebből átvenné/klónozza ugyanezen dokumentum többi részére is az általam módosított szöveget.

Szerintem ez úgy tudna működni, hogy egy word makró indulásakor megjelenne egy űrlap, amiben ha az űrlap kiválasztott mezőjében módosítasz, akkor a makró átnézi a dokumentumot, és a változást átvezeti.

Egy megoldás lehet a a master / subdocument feature használata.

1 Like

Ez alakul… Viszont egyetlen file-nak kell tartalmaznia az összes információt. Nem tudom így széttagolni. De talán ezalapján el lehetne indulni

ez nem lenne tökéletes megoldás, mivel ezeket a dokumentumokat továbbítanom kell.

Használj LibreOffice-t, ott alapból nem a dokumentumba menti a basic macrót. Így a dokumentumod mentes lesz tőle. A LibreOffice pedig olvassa és írja a docx fájlokat is.
Valamint az űrlapnak több mezője is lehet, így több “sablont” is használhatsz egy dokumentumon belül.

Egy egy adatsort tartalmazó mail merge-dzsel is meg lehet próbálkozni.