backup

Visszaporgetve a topikot nem talaltam tiszta valaszt a kerdesemre, (Solar-val is egyeztettunk aki a korabbi megjegyzesei ellenere azert mar majdnem ortodox TM hivo lett idokozben:).
Szoval: adott egy kulso SSD 500GB (afps -re formazava, nincs limit adva time machin-nak), gepben egy 256s SSD van, a TM mentes 1-2 honap utan mar atlepete a kulso tarhely 50%t,
kerdeseim:
1; torolhetem manualisan barmelyik korabbi mentest es attol fuggetlenul a megmaradtak barmelyike hasznalhato lesz ha ugy adodik,
2; allitsak be limitet a TM particiora az SSDn (gondolom ez ujraformazas, jelenlegi mentesek elvesztese - ez nem okoz problemat, nem igazabol fontos visszamenoleg csak a legutolso mentes)
3; az elozo kerdezhez felig kapcsolodva van e opcio, hogy mivel nem igazabol van szuksegem regebbi verziokra, beallitasokban fixalom hogy mindig csak az aktualis legyen mentve felulirva/torolve az elozoeket.
vagy akkor, hogyan csinaljam jol

koszi

jelenlegi mentesek

A TM addig irja a disket, amig tele nem lesz, ebben semmi nem valtozott. A backup megtartasi policy sem allithato, az sem valtozott az elmult 20 evben. Utolso 24 ora orankent, utolso 30 nap naponkent, ezen kivul pedig hetente megtart 1-et, mindaddig, amig van szabad hely. Ha a hely elfogy, torli az utolsot.

A screenshoton, elvileg ha jobb gombbal kattintassz, akkor van a menuben delete immediately. Az letorli azt es csakis azt.

Az adat tarolas diohejban, kb hasonlit a hard linkekre. Tehat a legelso backupnal letrejon “valami”. Ez a valami HFS eseten egy ures folder, APFS eseten pedig egy uj APFS volume (aminek a tipusa time machine volume). Majd ide bemasolasra kerul a backupolando content. Amikor jon a kovetkezo backup, akkor fogja az utolso sikeres backup filejait, es ennek segitsegevel elokesziti az uj backupnak a “teruletet”. HFS eseten letrehoz egy uj konyvtarat, abban letrehozza a teljes konyvtarstrukturat, majd minden egyes filet hardlinkel az uj helyre. APFS eseten pedig keszit egy volume clone tipusu uj APFS kotetet. Ezutan/ekozben megkeresi melyik fileok valtoztak meg (ezt sem erovel teszi, hanem beepitett daemonok adataira hagyatkozik), majd ezeket a fielokat elhelyezi a backup teruletre. HFS eseten torli a hardlinket, majd bemasolja a filet, APFS eseten pedig egyszeruen bemasolja a filet. (APFS-nel a filerendszer nyujt klonozast, amely muveletileg kb az elobb leirt, hardlink torles,file masolas muveletsorra hasonlit. Tehat ha modositod a klont, akkor rogton uj “adat” keletkezik, es a klon “levalik” az eredetirol).

Amikor torolsz egy backupot, akkor ugye, csak a valtozast torlod, mert lenyegeben a backup amit letorolsz vagy egy klonozott kotet, nehany modositott filellal (APFS), vagy konyvtarszerkezet, hard linkekkel es nehany modositott fileval. A lenyeg, hogy akkor fog tenyleg torlodni valami, ha nincs ra hivatkozas. Tehat, amikor letorlod az utolso filet, ami hardlink volt, akkor fog tenylegesen felszabadulni a helyed.

2 kedvelés

ok, koszi, akkor ha jol ertelmezem a TM file elszabadulasat megakadalyozando szabjak hatart az SSD particiojan,

Igen, én is így csinálom, nálam a 480-ra (amiből kb 400 használt) van 500 adva (1 terrás hdd-én partición), és még nem volt olyan hogy a kövi mentésnél balhézott volna mert elfogyott a hely (még úgyis ha törölte a legrégebbi mentést), a 256-ra ha közel mind használatban van adjál 300 giga TM-et. Tehát kb + 20%.
Persze ez lehet felhasználó függő, nálam kb 3 havonta 10-20 gigányi felülírás van TM-ben.

1 kedvelés

Hja. Ez a tamogatott megoldas.

1 kedvelés

na akkor meg egy ide vonatkozo kerdes, (ssd particionalva/limitalva, TM mentes megvan), vissza szeretnem allitani a ma delelotti komplett rendszer allapotot de osx installalas nelkul, ezt hogyan?

ha belepek a TM-ba akkor mappankent tudnam ugyen de nekem rendeszer es rejtett mappakra is szuksegem lenne,
ha recovery-ben ujra inditom es ott TM-bol szeretnek recoveryt akkor rendszrt is akar ujra installani

ujabb kerdes a temaban, hatha erre talan lesz valasz, de mar nem is remenykedem, szerintem ezt a time machine dolgot vegszukseg esetere tartom (max) fenn, ertelmesen hasznalni nem lehet,

elozo geprol macOS 12 alatt TM mentes megvan, uj gep 13 OS-re uptodatelve, minden felrakva, ami kell (szerencsere pl egy brew dump az 20d annyi szivas es szenvedes mint akarmilyen muvelet TM-vel),
TM kulso ssd-t rakotok, time machine felismeri automata TM backup rogton elindul!!! -de miert??? (meg szerencse hogy van egy perces delay) folyamatot megallitani nem lehet csak ha lecsatolom finderben a kulso meghajtot,
ha belepek TM-ba akkor nem lat semmilyen hasznalhato TM mentest az elozo geprol!, ha nem valasztom le es nem szakitom meg a nem kivant automata TM mentest akkor szol hogy ez regebbi mentesre hasznalt particio mit csinaljon? ratolja-e az ujat :S

komolyan mondom a git hasznalat kevesebb fajdalommal jar,

szoval ha valakinek van otlete es ismer jo TM tutorialt allok elebe, nehagy mappat gondoltam lehuzok a TM mentesbol de jobban jarok siman kikopizni a regi geprol a kulso ssdre,

kosz épöl ez gordzsiusz volt megint.

Ha radugsz a gepre egy HDD-t, AMIN van Time Machine, akkor feltetelezi, hogy erre is akarod majd hasznalni. Ezert indul el magatol a feldolgozas. Majd ezutan rajon, hogy erre nem o mentett korabban, akarod-e a dolgaidat erre menteni. Az emberek nagy reszenek egy gepcsere utan ez a “termeszetes” folyamat. Ha ezutan becsattogsz a TM beallitasaihoz, ott ahol a kivalsztott disket mutatja, ott van egy menu, hogy ezt a disket nem akarod erre. Ezutan, ezt a disket nem fogja magatol “benyelni”.

Egyebkent, ha a TM-re hasznalt hdd-t regebben dugtad ra, mint az aktualisan kivalaszott backup frequency, akkor is el fogja kezdeni a backupot. Ha nem akarod ezt a funkciot, akkor at kell allitani a backup frequencyt. Nekem manualon van, majd megnyomom, ha akarom.

A TM-et ha brozolod a sajat idogep feluletevel, ofkorsz a sajat gepen tortent mentest fogja brozolni. Mert ugye, egy disken lehet tobb mentes, miert erdekelne masik? Ez megint lefedi az esetek kb 99%-t. Ha masik gep menteset akarod brozolni, akkor finderben brozold. Siman mukodik.

Koszi az infokat ismet.

Azt joideje tudom, hogy az apple mindent (is) jobban tud mint a felhasznaloik, de meg mindig tud meglepetest szerezni.
Par apro dolgo azert lenne: az elozo gepen sem volt backup frequency, szoval nem tudom honnan veszi ezt az infot, leginkabb azert sem ertem, mivel arra rajon, hogy ez nem errol a geprol valo utolso mentes.
MIvel ahogy irtam leallitani sem lehet az uto backupot (csak ha kozben levalasztom finderben), igy esely nincs atallitania frequencyt sem.
Szamomra inkabb termeszetes lenne, hogy megkerdezi mit akarok kezdeni azzal a TM mentessel amit talalta. aztan azt csinalja amit en valasztok. De ahogy tudjuk, az apple ezt joban tudja, tehat ez engem ne is erdekeljen.
Anyway, TM az utobbi nehany honapban kezdtem el hasznalni, gondoltam hatha valoban hasznos es jo lehet mindennapi hasznalatra, de nagyon ugy nez ki, hogy ez (igy) szamomra hasznalhatatlan (kettobol ketszer nem ugy mukodott ahogy szuksegem lett volna ra), gyanusan az 1%-ba tartozom. Gondolom az apple oda sorolt. Megertettem koszonom.

Ventura elott szerintem nem tudtal meg suruseget allitani UI-n, csak terminalbol. De lehet, hogy ez Montereyben jott, nem remlik, en kezin hasznalom 8-10 eve minimum.

Nem kell azt leallitani, anelkul is be tudsz menni a TM beallitasaihoz. Ott most nalad mi latszik? Van kijelolt drive?

Mi a cel egyebkent? Mert arra meg nem jottem ra, hogy mit akarsz ezzel az egesszel kezdeni :smiley: Ez arra valo, hogy radugod a gepre, aztan szepen kesziti a menteseket, amit tudsz brozolni, esetleg visszaallni ra. Mivel 1 diskre mehet tobb gep mentese is, ezert van ennek a kezelese is benne, mindegyik gep csak a sajatjat piszkalja. Ha masik gepet akarod piszkalni, akkor azt kitallozod finderbol. Koltozes utan visszallitod az uj geopet a mentesbol, majd folytatod az elozo gep megkezdett menteset (ilyenkor tudja, hogy visszallitas volt, a kerdest is ennek megfeleloen teszi fel).

Amolyan, just works dolog.

1 kedvelés

Ha egy disken egy másik gép mentése már rajta van, akkor a mellé fogja elkészíteni a jelenlegi mentését. Tehát lesz egy regigep.spaseimage és egy ujgep.sparseimage a disken tapasztalatom szerint.

1 kedvelés

koszonom a valaszokat,
amit szerettem volna adott esetben, hogy az uj gep nem a regi TM mentesbol lett telepitve (egyeb okokbol), viszont szerettem volna nehany mappat visszaallaitani a TM mentesbol, ez lett volna az alap elgondolasom,
Czo: elmondasod alapjan meg is talaltam finderben is az egesz normlaisan kezelheto file strukturat, csak gondoltam naivan, hogy a TM menteseket ugy tudom (csak) hasznalni ha belepek a TM-be, de ugye itt keresztul huzta a szamitasomat, hogy amikor radugtam az ssd es kijeloltem a rajta levo TM particiot a TMnek, akkor rogton elindult -volna- az atomatiuks backup (1 perc delayyel) ebben az egy percben sikerult megneznem a finderes elerhetoseget, illetve ralizaltam, hogyha belepek TM-be akkor nem elerhetoek az elozo gep mentesei.

Szoval ismet koszonom a hasznos infokat, megbaratkozas sosem lesz ezzel, marad arra hogyha eg a haz akkor -remenyeim szerint- hasznalhato backupom lesz belole, ez mar eleg, mert egy clean install (foleg brew dumppal) ill a szukseges mappak bemasolasa szvsz egyebkent is rovidebb ido mint egy TM visszasznvedi magat :wink:

Ezzel kapcsolatban én is kérdezni akartam. Nekem már pár éve egy sparsebundle fájlba ment a TM. Ha megnyitom ezt a fájlt, nem látom a mappa struktúrát, mint régen, hanem csak bands és egy mapped mappát. Az elsőben 134MB fájlok vannak, a másikban pedig 4KB.
Van erre egy beállítás, hogy a “régi mappa sturktúrált” formába mentse a dolgokat?

Az utóbbi pár évben nekem is használhatatlan volt a TM. Egyszer szerettem volna visszaállni teljesen belőle, akkor is elszállt hibával. Mostanában pedig szerettem volna egy nagy fájlt (88GB) visszaállítani, de csak lefagyott tőle, majd legközelebb már eltűnt ez a fájl a mentésből, régebbire meg nem akartam visszaállni. Szóval én is már csak azért tartom a jószágot, hogy hátha segít, ha nagy baj van, de egyre kevésbé bízok meg benne.

Ha kersz titkositast vagy limitalod a meretet, akkor ilyen a formatum (kell valami image szeru, ami titkosithato vagy ahol lehet “jatszani” a szabad hely kijelzessel, lehetne dmg is, de akkor annak fix lenne a merete).

Ha felmountolod, megjonnek a fileok.

1 kedvelés

Jó pár év alatt nem vettem észre, hogy ez egy mountolható fájl. :slight_smile: Bár igaz, hogy szinte sosem nézegetem ezt a meghajtót.
Korábban megnyitottam, mint minden szokásos package fájlt, azt hittem csak annyit csinált az Apple, hogy az egészet egy fájlba rakta és kész. De így legalább már használható lesz, ha gond van. Köszi!

Ez itt egy erdekes kerdes egyebkent. Nalam, biztonsagtechnikai szempontbol nem jo, hogy nincs titkositva a Time Machine. Ugyonakkor, pont azert van HFS-en APFS helyett, illetve pont azert nincs titkositva, hogy mountolni tudjam Linuxon, Windowson vagy akar a 10.5-os PowerBookon, tehat barmin, ami keznel van es ha eg a haz, akkor elo tudjak rola szedni barmit, amivel elolthato a tuz.

Üdv! Catalina BootBackup-ot készítettem SuperDuper-rel, de indulás után az Admin-fiók nem fogadja el a jelszót. Vajon miként lehetne kideríteni, hogy mi okozhatja a hibát és miként lehetne elhárítani?

Milyen gepen probalkozol?

A softwaret ugyan nem ismerem, de T2-es vagy ujabb gepen, pontosan ez a vegeredmeny akkor, ha block szinten keszitessz masolatot, ugyanis az igy kapott masolat nem hasznalhato, mert a visszallitott adathalmaz nem tartalmaz olvashato adatokat koszonheto a T2 kotelezo titkositasanak (ez ved meg attol, hogy a gephez szerzett fizikai kulso hozzaferes es engedelyezett kulso boot eszkoz eseten se lehessen hozzaferni a tartalomhoz). A SuperDuper legujabb verziojat hasznalod, ugye?

A SuperDuper 3.10-es. A gép MBP2012-es mid. (T2 az mi?) Eddig CarbonCopyCloner-rel készítettem a klónokat és azzal ilyen még nem történt. Azért szorultam a SuperDuper-re, mert egutóbb mikor használtam a CCC-t nagy maflán ráeresztettem a felkínált frissítést és most már azt írta ki, hogy lejárt a próba-verzió.

7 eve van a gepekben T2, mivel az a gep ennel is oregebb, igy abban nincs. Tehat, nem lehet az a hiba, amit irtam. Mivel a szoftvert nem hasznalom, igy a tovabbiakat passzolom.

Viszont, ha elromlott a CCC liszenszed, irj nekik, mert a liszensz elvileg lifetime szol, tehat nem kellene frissitesnel elromlania.