Ennyire tellett, felhő wines lesz.
Lehet rajta fészbúkozni? Naugye!
Nincs fészem, szégyellem is magam.
Meg nagyobb kontroll alatt kell tartani azokat az elkanaszodott felhasznalokat/dolgozokat… a kutyafajukatnekik!
És az a durva ez a valószínüleg valami intel N-es procival szerelt vacak majdnem annyiba kerül mint egy M4-es mini.
Túlszárnyalták az Apple-t: 0 tárhely!
Mondjuk ez a jövő a Microsoftnál. Mivel a cégek egy része már eleve a “felhőben” él, és jónéhányan onnan vesznek licence-t is a gépeikre, akkor onnan már egy ugrás ez az eszköz. Csak tudnám, hogy miért kerül akkor ennyibe…
Vékony kliens vastag áron? ![]()
Mondjuk iparban sok gépnél ez nem csak, hogy drága de elégé nagy rizikó is. Meghal a domain szerver a cégnél, vagy éppen probléma akad a nettel és a cég megáll. Vannak jó dolgok a felhőben és ez nem a jövő hanem a jelen. De ilyet egy IT-s se akar a saját végéhez mert irtózatos szívás.
ui.: ennek a gépnek gyakorlatilag ingyen kéne lenni ha aláírsz két év előfizetés (a mostani áron)
(A 100.000/512-es SSD-k még nem látszottak
)
Nektek melyik az a Mac OS (X), ami kiesett, tehát kiváltja belőled a “jé, tényleg, volt ilyen is, hm…” érzést? Mondjuk Tiger óta.
Nekem a Sierra (gondolom a HIgh Sierra árnyékában).
10.5 ppc-intel váltás az az os valami katasztrófa volt. felraktam de az egyetlen alaklom amikor vissza mentem tigerre. és utána már 10.6-ra mentem ahogy uj gépem lett.
Nekem a 10.5 az az OS, amibeb mar minden modern feature benne van, es akar ma is hasznalhato lenne. Spaces, Time Machine, tabok a terminalban pl.
Szerk: kozbe meg eszembejutott, hogy fejlesztoi szemmel nezve is egy csomo dolog jott ott, pl grand central dispatch, vagy a 64 bit support. Ehhez kepest, a 10.6, eldobta a PPC-t, es semmit sem valtoztatott. Nem is remlik, hogy jelentos valtozas lett volna 10.6-ot hasznalni 10.5 helyett. Talan, a 10.5-ot hasznaltam legtovabb, mert a leges legelso betatol a 10.6 megjeleneseig toltam. Annyival hasznalhatobb volt a Tigernel mar az elso beta is, hogy a Tiger tiszta oskovulet volt mellette. Emiatt szerintem, egy nagyon jo befelyezes a PPC gepeknek, ezek tettek lehetove, hogy evekkel kesobb is lehessen meg ertelmesen appoakt patkolni PPC-re.
Általában a páratlan számúak, kivéve, amikor nem (mint most). ![]()
Pl. valami nagyon nem tetszett a 10.7-ben, azt kihagytam (10.5-öt és 10.12-t is).
10.4-től 10.8-ig kétévente volt főverzió-váltás, jobban „be lehetett (és kellett) lakni” a rendszert.
Én már a 10.4 és 10.6 kivételével mindet elfelejtettem. Csak megyünk előre ész nélkül azóta…
Nem mintha nagyon bajom lenne bármivel is, csak azóta nem volt maradandó élmény egyik rendszer sem. És lehet csak azért, mert akkoriban nem minden évben jött ki egy-egy új verzió.
Van benne valami mert 10.4 volt az első updatem 10.3 vettem az első gépem. A 10.6 meg végre müködött a 10.5 után
És ugye ott lett az első inteles gépem és egyben az első újonnan vásárolt mac-em.
Eleg sok, mert kb minden masodikat inkabb harmadikat rakom fel, azt is ugy hogy mar van ujabb.
Izgultam is hogy az uj mac mini a legfrissebb macos-el jott, de hal isten a hasznalt programjaim viszonylag gyorsan tamogatottak lettek es egyelore stabilnak tunik.
Egyszer mar feszegettem, de itt is lehetne egy LTS “pro” verzio mint Linux-eknal. Nem kell nekem minden evben uj emoji csomag…
Ha nem frissitessz, az pont az LTS
Mert kb 1-2 evig kapsz meg tamogatast
Kihagyásra nem emlékszem. 2010 márciusban jutottam hozzá első gépemhez, egy 2008as 15"os MBP-hoz, azon akkor azt hiszem 10.6 volt, gyári telepítőjén 10.5 (talán). Szerintem minden verziót kipróbáltam előbb vagy utóbb.
Emlékezetesebb inkább az volt, amikor alverzió frissítés közben kihúztam a töltőt véletlenül, de akksi már akkor nem volt a gépben. Izgultam, hogy most akkor mi lesz.
Semmi nem lett, egy újrakezdett telepítési folyamat után a kurzor ott állt a szövegszerkesztőben, ahol korábban elkezdtem a frissítést. Ezzel a “képességgel” korábban más rendszereknél nem találkoztam, és ahogy nézem, még ma sem biztos, hogy tudnak ilyet a konkurens OS gyártók.
Azóta is ha tehetem, a legfrissebb rendszert használom, de már kicsit türelmesebben, nem 0. napon teszem fel, megvárom a fontosabb programot visszejelzéseit.
2010 januárjában vettem a 2009 MId 13" Macbook Prómat, 160 gigás hdd, 2 giga RAM. Még tavasszal bővítettem a ramot 8 gigára, és vettem egy 256 gigás Samsung SSD-t valami apróhirdetéses arctól, a Népligetnél találkoztunk (jó áron, akkor még luxuscikk volt)
Később a dvd helyére került egy terás hdd.
A gépet kb. 2014-15 környékén nekiadtam egy kolléganőmnek, azzal, hogy ha már nem kell neki, visszaküldi. És ez a múlt héten következett be, hazatért a kis gép. Nagyon vigyázott rá, szép állapotban maradt. Az akksi már 5 perces, és panaszkodott fagyásokra, nah, mondom, az ssd megadta magát. Nem, hanem a terás hhd adta meg magát.
Az ssd, ami több mint 15 éves - minden értéke zöld - semmi baja!