H!
Vajh mi penzt erhet egy MBP 16 M1 Max (32GB / 1TB) a nemet-osztrak…stb piacon (mivel nemet billentyuzetes)? …87-88% akksi kapacitassal.
Nezegettem az ebay-es arakat, de nem tudom mennyire realisak.
…megvalnek a masinatol.
Ozzy el ……
Hatalmas arc volt ![]()
“Mama I’m coming home”
Nálam is régóta létező „probléma”:
ls -l /private/var/folders/*/*/C/com.apple.metadata.mdworker | wc -l
Sokáig számolta: egymillió-kettőszázhetvennyolcezer-valamennyi.
Fél nap (vasárnapi 1–2 óra használat) alatt lett 349.
Hihi.
Tettel valamit azugyben, hogy a geped killelje az mdworkert, vagy valamibe belecrashel? A crashlogba nincs path?
Crashlogban nem szerepel, ez „normál” működés ![]()
(Belenéztem egy régebbi Mojave syslogba, abban is, tömegével.)
Ha ez normal mukodes masodpercenkent ennyiszer killelodni, akkor itt “mashol” van a baj. Marmint az mds lelovi az importert, ha fseventet kap, hogy amit indexelt az elegge megvaltozott. Ilyenkor ujrakezdodik az indexeles. Ez lehet akar valami temporary folder is, amit ebben az esetben ha kivesz az ember az indexelendoek kozul, akkor “megnyugszik” a gep. Tehat ha nem crashel, akkor valami mas triggeleri erre az egyebkent normalis es hivatalos mukodesre.
Volt egy javaslat, hogy a User mappát ki kell venni az indexelésből, és (néhány) restart után megoldódik. Szerintem 2 már volt, egyelőre hatástalan.
(Ki kellene faggatnom az mds-t, mivel van a gond, de annyira nem vagyok ügyes/okos, meg ráérős.
Hat ugye, ha nem az ignoralt mappaban van a burjanzas, akkor hiaba ignoralod azt a mappat
ez valami osi indiai kozmondas
De valami történhet, mert már csak 10 percenként van 1:

Na, majd ha elkezdek dógozni… ![]()
Ahogy olvasgattam a belinkelt forumot, par embernel valami alkalmazas okozza.
peldaul
Mivel mar minden gepemen Tahoe van, tesztelni sajnos nem tudom, a listazas mindenhol ezt az eredmenyt hozta:
zsh: no matches found: /private/var/folders///C/com.apple.metadata.mdworker
Csak 10.15 nel van ez a problema?
(A csillagok szerepeltek a parancsban? A C helyett T is lehet, vagy más…)
Mint írtam, Mojave alatt is megvolt, a fórumozók szerint Big Sur … Monterey alatt is előfordul. A többiek nem nézegetik. ![]()
A User mappát kizártam az indexelésből, most jóval kevesebb a SIGKILL by mds (ma reggel fél óra alatt 3), a C-s mappák száma a tegnapi 349-ről 744-re emelkedett. Firefoxot használok ugyan, de minden alkalmazás mentegeti a dolgait, ettől nem kellene bekrepálnia.
(Keresek régebbi rendszermentés lemezképet, azt is meglesem.)
A linkelt hozzaszolasbol, en pl egyaltalan nem zarnam ki a Containers-t es a Group Containers mappakat. A Sandboxot hasznalo alkalmazasok alltal latott konyvtarszerkezet van a Containers alatt . Fejlesztokent tudsz App Groupot csinalni, olyankor az ebbe a csoportba tartozo appjaidnak kozos Sandbox terulete lesz, azok kerulnek a Group Containers-be. Mind a kettoben helyezhetsz el olyan adatot, amit jo, ha megtalal a Spotlight. Alapvetoen a Firefoxot se mondanam sarosnak.
En tovabbra is azt gondolom, hogy vagy valami miatt mindig ujraindul, vagy valami miatt elcrashel. Csak azt kell megnezni, hogy mi miatt/hol tortenik ez es azt kizarni. Ha El Capitan elotti rendszer lenne, akkor azt mondanam, hogy valami spotlight plugin, de El Capitan ota ezek nem mennek, ha a SIP aktiv. Lehet, hogy azota mar meg sincs az API, amit hasznaltak.
Pl. nem tudom, hogy ha killelodik a process, akkor az Activity Monitorban megnyitott info ablak bezarodik-e. Ha nem, akkor ott pl az Open Files tab segithet. Vagy akar az is jo megoldas lehet, hogy ha kikapcsolja az ember a SIP-bol a DTrace vedelmet, akkor egy iosnooppal meg lehet talalni a megnyitott fileokat es ott, azok kozott lesz valahol a bunos.
…de nagyon fontos, hogy elotte keszits mentest - szalagra!
![]()
Azt írta valaki, hogy az mdworker nem tud maga után takarítani.
(Most futott 30 percet a „sudo fs_usage -w -f filesys mdworker”-parancs, ezt kell összevetnem a System.log bejegyzéseivel.)