Dühöngőcske

Ezzel a masodik keppel most mi a baj? Mindig bezarod ezeket az ablakokat, mielott allitgatod a defaultot?

Nem zárom be. Beállított defaultra aztán bezarom. Vagy a default ittbcsak adottnmappara érvényes?

Minden egyes mappat, aminel korabban mar atallitottad, tudod resetelni defaultra. Valamint minden egyes mappat, el tudsz menteni defaultnak. Tehat minden mappanak lehet egyedi beallitasa, de a default valtoztatasa, csak azokat a mappakat allitja at, aminek korabban nem volt a defaulttol eltero beallitasa. Ha valamit kezzel elkattingatsz, majd visszakattingatsz, az meg nem lesz “default”.

2 kedvelés

koszi, most igy 15 ev osx hasznalat utan ezt is megtudtam mit is jeleent valoban es hogyan mukodik (azt mar meg sem merme kerdezni, hogy akkor a snap to grid mit is csinal valojaban:D)

:D

Ha kiveszed a Snap to Grid elol a pipat, akkor barhol lehet az ikon. Ha bekapcsolod, akkor illeszkednie kell a racsra. Tehat semmit nem befolyasol, csak ha vonszolsz egy ikont es elengeded, akkor nem ott marad, ahol elengedted, hanem beugrok a legkozelebbi racspontra.

1 kedvelés

lassan nevre vehetem ezt a topikot :)
mai sztori: Solar kuldott egy youtube linket, mondom szep meg jo de mer nem 4k, aztmondja mert nem BigSure-od van es safarit hasznalsz. WTF es tenyleg, chromeban van 4K (Catalinan is). Elmehetnek ezek tenyleg mar a p.csba ezzel a gyerekes limitalgatasaikkal. (mind a ket erintett ceg)

A googlet kuld el a picsaba ebben az esetben. Big Sur eseten az apple fejet hajtott es behodolt o googlesaganak. Itt a google a hulyo, aki telibetossza a szabvanyokat.

1 kedvelés

Ha valaki WD mybook vagy leszármazottjai egyikének vásárlásán töri a fejét:
6 terrás mybook áramszünet után átdátumoz minden file-t és foldert, szerencsére előre állítja, hogy még véletlenül se tudja a backup szoftver felülírni.

Megnéztem, a setupot, kiderült, hogy képtelen beállítani az időt és dátumot, hiába választottam bármilyen time szervert. Átváltottam manualra, és átírtam kézzel mindent, várom a következő áramszünetet. :frowning: Korábban frissítettem rajta a szoftvert, mígnem 1x már nem indult el többet, factory resettel sikerült csak egyáltalán működésre bírni. Szerinte dec. 5.-én ez volt:

Biztos lehetne valamit hegeszteni a linuxon rajta, de nem vagyok az a karakter.

Szóval meggondolandó.

Maradhat a time server, csak ne legyen 1-2 oranal nagyobb az elteres a hardver oraja es a valosag kozott, mert egyebkent biztonsagi okokra hivatkozva nem szinkronizalja le az orat.

Köszi, természetesen próbáltam, kikapcsoltam, kézzel beállítottam, visszakapcsoltam, nem működik. Hozzáadtam a gyári 2-höz újabb time servereket, sehogy nem tudja szinkronizálni. Újraindításig működik, utána megint átállítja, de hogy a winyón lévő anyagok dátumát miért állítgatja át, fogalmam sincs. Mindegy, úgyis megérett a cserére, synology 218+sata ssd lesz az utódja.

Akkor lehet megmakkant a rendszerparticio es a linux rajta. Kellemetlen mindenesetre.

Lehet. Legalább a winyót újrahasznosíthatom belőle. :)

Látod milyen jó ez a téma? Már mosolyogsz. :)

1 kedvelés

Kb. annyira volt őszinte ez a mosoly, mint a vonatsínre kötözött emberé.
Csak nem találtam vonatsínes emojit. :D

6 kedvelés

Sokk itt a problémám. :( Otthoni hálózat Airport Extremmel. Csak bridge módot tudok, mert különben dupla nat és nem megy semmi. Régebbi UPC modem a bejövő, azt kéne bridge módba tenni de nem tudom/merek vele variálni. A Time machine server funkciót se frissítették. A mac mini serverre kötött hdd-t nem látják a Mojave kliens gépek. SMB probléma, inkompatibilis. Rakat fórumot néztem, semmi. Most Time capsullal talán megy. De többször kiírják a gépek h nem találják az AP-ra kötött hdd-t. Régebbi 5.2 server több funkcióban használhatatlan az újabb oprendszerekkel. Az újakat meg teljesen kizsigerelték tudtommal.

Nekem UPC bridge módban van és mögötte Time Capsulát használok, bár nekem Catalinám van.

Amúgy már nem bízok a Time Machineban, mint régebben. Régen file szinten mentették a dolgokat, most már binárisan, így régebben akár egy-egy fájlt vagy mappát vissza tudtam állítani manuálisan is még azután is, hogy újratelepítettem a gépet. Azaz, ha megsérül a Time Machine nem lehet vele mit kezdeni. Aztán újratelepítésnél már jártam úgy, hogy nem működött Time Machineről a visszaállítás.
Másik nagy probléma, hogy most már egyetlen egy mappába kerülnek a mentések. Mivel az én TC-m 2TB és a gépem meg 256GB, és abból sem mentek mindent, így sosem telik meg a TC és így sosem törlődnek a régebbi fájlok. Így egyre lassabb lesz a Time Machine. Egy idő után úgy belassul, hogy már használhatatlan. Konkrétan most nemrég elölről kezdtem a mentést. Előtte le akartam törölni két gépről készült mentést, ebből az egyikben már több, mint 80e fájl volt. Konkrétan parancssorból kiakadt a rendszer, egyszerre nem tudta törölni mindet, egyesével meg kínszenvedés volt törölni (mármint próbáltam “csillagosan” egyszerre több fájlt törölni). Szóval simán fájl rendszerből töröltem, úgy kevésbé akadt ki, de konkrétan 1 egész napig tartott letörölni!!!
Egyébként alapból minden fontosat a felhőben mentek, szóval csak amolyan talán jobb, mint a semmi alapon mentem Time Machine-nel azokat a mappákat, amik nem baj ha elvesznek, de ha megvan, az se baj. :D

A time machine ma is ugyonugy ment, mint regen. Nem lehet, hogy bekapcsoltad az encryptiont? Mert ha igen, akkor pont ugy, ahogyan regen is, nem egy egyszeruen tallozhato formatumban ment.

Ezt jó lenne tudni, mivel én is arra hagyatkozom főleg az op-rendszerek esetében. Nem mindegy, hogy begbízható-e. Szinte az egyetlen legfontosabb amiért minden gépen használom az, hogy “tudom” ha valamilyen nagyobb gubanc lenne vissza tudom állítani a rendszert.

Még a mentésekkel kapcsolatban, valakinek van tapasztalata a ChronoSync appal?

Én évek óta használom, teljesen jól működik, rengeteg beállítási lehetősége van, jók a triggerelési opciók is. A mindennap hurcolt vinyóra menti a napi változásokat, úgy, hogy mielőtt hazaindulok az irodából, a HDD-ejectre indul a mentés (nyilván így csak 1-2 perccel később tudom altatni a gépet).
A benti backup simán időzítve megy naponta, továbbá van egy régi, nagy 3,5-ös HDD is, azt néha beviszem, mountoláskor indul egy full backup. Régebben, amíg több HDD volt a gépeimben, symlinkek mutattak a megfelelő helyekre.

A mentések az eredetikkel azonos formában állnak rendelkezésre, nincs saját filestruktúra, bármihez hozzáférsz más gépen is.

Most látom, hogy disk hozzáadáskor bejelölhető, ugyanakkor úgy látom alapból nem aktív a kapcsoló, én biztos nem kapcsoltam be szándékosan, de nem tartom kizártnak, hogy alapból bekapcsolta a rendszer. Hogy lehet kideríteni? Felületen nem láttam, hogy jelezte volna.
szerk.: Rákerestem és látom, hogy jelezné, ha az encrypt be lenne kapcsolva a beállítások ablakban a méret mellett. De nincs bekapcsolva.

Én nagyon régóta használtam, azaz kb 10 éve. Akkoriban rettenetesen jól használható eszköz volt, már akkor mérföldekkel többet tudott, mint a Time Machine. Bár a Time Machinenek vannak egyértelműen sokkal előnyösebb dolgai, pl ha egy fejlesztő az appjában használja az Apple saját dokumunt mentési mechanizmusát, akkor automatikusan Time Machine képes lesz az alkalmazás (és verziózott a dokumentumai). Ugyanakkor beállíthatóság szempontjából már akkor mérföldeket vert rá, mint most áll a Time Machine.
Mindenesetre én is ajánlom. 10 év alatt csak jobb lehet (remélhetőleg) :D.