Nem feltetlen. Ami verziot alair az Apple, azt letoltod, rarakod es megy. Ha van meg backupod abbol az idobol (tehat, ami azonos vagy regebbi verzios, mint ami rendszert felraktal) akkor azt is vissza tudod rakni. Vannak modok arra, hogy kimentsd a kodokat igy vissza tudhatnal terni olyan verziora, amit nem ir mar ala, de ehhez az kell, hogy adott verzio alatt JB-vel lementsd a kulcsokat.
Jah, azt hittem, bármilyen jailbreakes akció kvázi feltörés… de most már ezek szerint mindegy is.
Szóval kb. egy hete, amikor megjelent az iOS 26.1, frissítettem. Előzetesen már láttam screenshotokat es ezért is frissítettem csak később, hátha javítják a hibákat. Sajnos viszont úgy érzem az egész Liquid Glass irány, maga a hiba.
iPhone-on az átlátszó elemek borzasztóan zavaróak, teljesen elveszik a figyelmet a tartalomról es teljesen felesleges eye-candy az egész. Konkrétabban:
- Amikor notification érkezik, felül a buborék tesz egy extra mozgást, ami eddig nem volt
- A folderek háttere túlságosan átlátszó és zavaró, ahogy a háttér az “üvegen” váltózik
- Egy beállítás változása, amikor a csúszka a be / ki állás között mozog, feleslegesen animál
Ezen kívül sok alkalmazásban az alsó területet apróbbá és összecsukottá tették, így most sok funkció, amit eddig használtam, mar 2 érintéssel érhető el ahelyett, hogy csak simán aktiválni tudnám (Apple Music, Podcast) egy érintéssel. A másik, ha mar ki van téve kereső ikonja, az arra való érintés miért nem aktiválja is rögtön a mezőt, hogy tudjak keresni? Miért kell erre is 2 érintés (Apple Music, Podcast). Érdekes módon a Photos App-ban jól működik, 1 érintés rögtön aktiválja is a mezőt.
macOS-en a Finder mintha teljesen koncepció nélkül, a gombok, funkciók csak oda vannak dobálva, lebegnek a levegőben, céltalanul.
Egyes appokban (Photos, App Store, Finder), nem egyértelmű, hol van az ablakkeret és a tartalom közötti határ, csak egy átmenet van.
Hogy lehetett így egy operációs rendszert kiadni? Ki lett rúgva az összes UX munkatárs?
Rant over…
Minden szavaddal egyetértek. Elkövettem azt a hibát, hogy kíváncsiságból telefonon telepítettem a 26-ot, (szerencsére ájpeden és a számítógépen óvatosságból nem frissítettem) pedig én is láttam screenshotokat és videókat a bétákról és borzalmasan ízléstelennek tartottam az új dizájnt, de azt gondoltam adok neki egy esélyt, hátha használat közben nem olyan szörnyű és később talán pofoznak rajta jó irányban. Hát… a véleményem nem változott, az első komolyabb frissítés megjelenése után sem. Borzalmas ez a gagyi, bazári 3D effekt a felületen és ezek a körvonalak az ikonokon… tragédia.
Az OS X agyonhájpolt Aqua felületének sem voltam nagy rajongója. Amikor 2006 környékén átváltottam Windowsról, akkor sem a felület miatt tettem, hanem a stabilitás és a megbízhatóság miatt. Kifejezetten felüdülésként éltem meg amikor szépen lassan elkezdték kikoptatni az operációs rendszerből a 3D effekteket, amik véleményem szerint már akkor is úgy néztek ki leginkább mint valami olcsó, műanyag gyermekjáték elemei. Erre most itt van újra…
Telefonon az átlátszóság csökkentése opció bekapcsolása slankít kicsit a dolgon, de ízlésesebb nem sokkal lesz tőle, és a felület döccenésein sem segít (iPhone 12 Pro Max). Amiért viszont igazán pipa vagyok most, hogy az alma nagyon gyorsan visszavonta a 18.6.2 aláírását és lezárta a downgrade lehetőségét. Ezt kifejezetten szemét lépésnek tartom, legalább az öregebb készülékek miatt meghagyhatták volna a lehetőséget a visszaváltásra. ![]()
Az elmult kb 10 evhez hasonloan, 1 het utan szokta bezarni a downgrade ablakot, semmivel sem tortent ez gyorsabban, mint a multban. Tavaly sem volt ez tobb 1 hetnel, azelott sem.
Biztosan igazad van. Mégsem lettem ettől boldogabb.
Mintha hosszabb lenne az akkuidő. Cserébe lassabban éled fel, sok helyen akad, döccen.
Amikor elkezdtem itt háborogni, senki nem tartott velem, oké. De hogy képesek voltatok feltenni! Öngyilok ![]()
a 26.1 megoldotta a gondomat, kikapcsolható a liquid glass ![]()
Egyébként én az első macos developer bétánál voltam nagyon felháborodva, hogy gomb méretétől függően változik a dizájn. Hol az új, hol a régi dizájn jelenik meg. Ami logikus lenne, hogy túl kicsi gombnál nem néz ki jól, de akkor is kitalálhattak volna erre valami megoldást, nem pedig azt, hogy a rendszer hol így, hol úgy jelenik meg.
Amúgy emlékeim szerint az iOS7-nél is nagyon fel voltak háborodva az emberek a dizájn váltás miatt. VIszont ott legalább az új dizájn teljesen egységesen lett bevezetve és szinte 100% kész volt. Itt meg kiadtak egy félig kész, nem mindenhol alkalmazható dizájnt.
Egyébként nekem tetszett elsőre a glass effekt, szerintem jól néz ki. Én még nem frissítettem egy rendszeremet sem, de lehet még várok.
Basszus! elfelejtettelek felhívni, lett egy 13-as cégesem, nálam azon sem volt semmi baj vele.
Sosem tettem még ilyet, de lett egy opt-inem a macOS 15.7 Beta és iOS 18 Developer Beta branch-ekbe. Én egyenlőre kivárok, sok speciális nyomdaipari szoftvert használunk a cégnél, egyszerre 6-8 kliwensen, ha egyik napról a másikra nem működnének a kliensek, mindenki mehetne haza. Inkább várok még fél évet, hogy a túlfizetett lusta fejlesztők utolérjék a valóságot…
Most frissítettem a mac-et 26.2-re az előző fő verzióról.
Egy nagy bajom van, hogy a régi kinézetű gombok nem fókuszálhatóak. A system preferencesben be van kapcsolva a “Keyboard navigation”, ennek ellenére csak az új gombok kapják meg a fókuszt. Lehet ezen segíteni?
Van egy adott alkalmazás és megszoktam, hogy tabokkal navigálok a megfelelő gombra és úgy nyomom meg spaceszel.
Vajon miként lehet letiltani az iOs26-os upgrade nyomulását? Hátha valakinek már sikerült megoldás talánia. Sajnos nem kivitelezhető amiről szó van it:
Kapcsold ki az automata updatet es akkor nem fog felmenni.
Alapból mindig kikapcsolt állapotban van, de hetek óta ott éktelenkedik a piros jelzés az upgrade nyomulásával. Ezt valahogyan el lehetne tüntetni?
Nem. Az updatek azert vannak, hogy felrakd oket, nem keves CVE volt javitva ezekben a kiadasokban.
Amint a MacOs-ban és a régebbi iOs-ban el lehet tüntetni a piros jelzést úgy reméltem, hogy az újabb iOs-ban is.
Nem remlik, hogy az eltuntetheto lenne. De miert nem updatelsz? Vegtelen sok security fix volt benne:
mert szeret veszélyesen élni, és amúgy is régen minden jobb volt. de majd 3 év múlva a ios26 meg a mac os26 lesz a ■■■■■ mert annyira ■■■■■■■■■ menő 3 éves lemaradásban lenni. hiszen az a régi rendszer ami ■■■■■■
ui. nem vagyunk 13 évesek ezt a primitiv kikockázást nem lehetne kikapcsolni?
A következőkben is „végtelen” sok lesz.