Ennek, senki sem allitotta az ellenkezojet, ezert is nem erdemes security szempontbol nem patchelt rendszert hasznalni.
Vagyis a sor végén kullogunk.
Milyen sor végén?
A következőnél kiderül. ![]()
Erre és hasonló kérdésekre már rengetegszer válaszoltam. Ezúttal frissített megközelítéssel a válaszom: Kivárom ameddig érdemesebb lesz használni Ubuntu-t bővíhető Ram-os …BerryPI PC-n, illetve Ubuntu Touch-ot Fairphone-on.
Hogyan fugg ossze a ketto? Marmint az, hogy Ubuntura varsz, mikozben nem telepitessz biztonsagi frissiteseket?
- Nem az Ubuntu-ra várok, hanem a “bővíhető Ram-os …BerryPI PC”-re.
- Nem biztonsagi frissiteseket nem telepítek, hanem upgrade-et “iOs 26”-ra.
Pont fentebb linkeltem a CVE-k listajat.
Miért pont arra? Miből gondolod, hogy egyáltalán lesz ilyen?
Ha csak nem muszáj ARM CPU-t használnod, sokkal jobban megéri egy Intel N100 CPU-s mini PC vagy használtan valami Dell / Lenovo akármi. Azokra is mehet az Ubuntu, vagy bármi más Linux.
Az alapelveik miatt gondolom, hogy lesz ilyen (bővíhető Ram-os …BerryPI PC), illetve az alapelveik miatt pont ezekre (bővíhető Ram-os …BerryPI PC + FairPhone).
Milyen alapelvek? Illetve, ha ezek alapelvek, akkor miert csak lesz? Miert nincs?
Alapelvek??? A Raspberry Pi egy SBC - Single Board Computer, aminek pont az a lényege, hogy az alaplapra vannak forrasztva az alkatrészek. Nem lesz bővíthető memóriás modell, mert nem ez a business modell. Felesleges erre várni, egy satandard használt márkás PC sokkal jobb ár/érték arányban van amúgyis.
Meglátjuk! Ami összetartozik összenő! Mind a FairPhone, mind a …BerryPI PC-k alapelve a bővíthetőség. A Macintosh alapelveit ugyanígy az “összetartozás” alapelve által tette tönkre a microfosh-merénylő mostani Apple-CEO, aki billgatesofhell ügynöke.
Mik azok a bovithetosegi alapelvek? Nem tudtam, hogy ilyen letezik. Mi a fontos a bovithetosegben? Marmint, az vilagos, hogy az egesz hobelebanc elavul 6-8 ev alatt es csereled, de ebben a 6-8 evben, a legtobb ember nem akar boviteni semmit sem. Te tenylegesen boviteni akarsz a vasarlas utan mondjuk 3-4 evvel, vagy csak az a cel, hogy ne fizetsd ki az Applenak a CTO/BTO arat?
Mikor volt az Apple elen bovithetosegparti CEO? Az elmut 28 evben nem. Sott, az elozo CEO volt az, aki alkut kotott Gates-vel, nem?
Elvesztettem a gombolyagot…
Egyébként én ezt a CVE listás érvet nem látom annyira meggyőzőnek. Mármint abból a szempontból, hogy az Apple messze híres volt arról, hogy a régi oprendszerekhez is kiadott biztonsági frissítéseket még akkor is, amikor már rég nem volt supportálva. Ez esetben meg egy olyan oprendszerről beszélünk, amely még supportálva van, nem?
Szóval ezeket a CVE sebezhetőséget ugyanúgy be kell, hogy foltozza a korábbi és még az előtti oprendszeren is, nemde? És mint írtam, már sokszor láttam, hogy komolyabb CVE-t javított több mint 3 éves rendszereken is.
Ettől függetlenül persze én is az egyik legfontosabbnak tartom a folyamatos updatet még a verzió váltásokkal érkező összes nyűg ellenére is!
Ha felrakod az adott javitast tartalmazo verziot, akkor nyilvan be van foltozva. Peldaul, azok a sebezhetosegek, amelyek erintik pl a 18.7.2 verziot, azt javitjak a 18.7.3-ban (lista: About the security content of iOS 18.7.3 and iPadOS 18.7.3 - Apple Support). De ez csak akkor kerul fel ugye, ha felrakod a 18.7.3-at, ami viszont csak azokra az eszkozokre jelent meg, amelyek nem tamogatjak az aktualis agat.
Mi az a BerryPI PC?
A FairPhone mióta bővíthető? Egy olyan modelljük nem volt még, ami bővíthető lenne. Javítható / cserélhető, igen.
Viszont azt azóta sem értem, miért nem jó egy sima pár éves használt PC, amire tudsz Ubuntu-t telepíteni, ha amúgy is ez a cél?
Biztos? A macemet most frissítettem 26.2-re, előtte nem volt fent 26.1. A frissítéseknél emlékeim szerint választhattam, hogy 26.2-t frissítem, vagy 18-as verziót. Nem emlékszem, hogy kötelező lett volna a legújabbra frissíteni.