Irdatlan lassulás

Nincs + Router, és valóban, IPv4 esetén is van még akadás, de messze jobb az elmúlt 2 hónap szenvedéseihez képest! Egyébként minek erőltetik ezt az IPv6-ot?

Elfogytak az IPv4 címek egy ideje és különböző kerülő megoldások lettek bevezetve, hogy ne kelljen váltani de ez nem igazán ideális. Az IPv6 ennek a megoldása, aminek a bevezetése szükséges, de sokan ellenállnak, mert nagy befektetést jelent. Hosszú távon viszont elkerülhetetlen.

Az a baj egyebkent, hogy az ellenalasnak az is gatat szab, hogy pl az UPC vagy IPv4-et ad teljesen publikus IP-vel, vagy CGNAT-olt IPv4-et az IPv6 melle. Igy egy csomo emberben az a kepzet jon letre, hogy az IPv6 a gonosztol valo. Ellenben pl a Digi kb 2015 ota ad IPv6-ot es tt barmikor elerheto marad a publikus IPv4 is.

Nincs irdatlan, de lassulas van, foleg Safarinal, plussz van az a hiba amikor a “tyuio” billek b.sznak mukodni. Ez utobbi valami ‘mousekey’ problema amit nem igen lehet megmagyarazni, random nem mukodnek ezek a billek, aztan megint, vagy ha egyszerre megnyomom akkor iismet,
ranezne valaki hozzaertobb a logomra,
koszi
(vagy taroljam le a rendszer -mar lehet raferne- es csinaljak egy clean installt /altalaban a mouskey problemat allitolag orvosolja)

A Safari eleve nagyfogyasztónak számít a mindenféle csilli-villi extrájával. Ment mindent. Ikonok, weblapok előlnézeti képei stb. Egy masszívabb Cache törlés talán megoldja a gondot.

A “CompressorHelper” szeret szerepelni a log-ban. Ha kell, akkor nincs jobb ötletem, ha nem kell, töröld.

Köszi;) intézem.
A ‘tyuio’ bajra semmi ötleted? (Bíztam benne, hogy itt vagy még a fórumon;).

Az HW problema lesz.

Itt vagyok de már csak alapjáraton. Az ilyen és ehhez hasonló hülyeségei miatt már régen lecseréltem a Safari-t Firefox-ra, egyszerűen nincs kedvem állandóan pátyolgatni ahhoz, hogy használni is lehessen.

1 kedvelés

vagy user error, persze,
tobb tucat embernek van ez a problemaja, te meg csak hajtod, hogy hw problema,
ki-be kapcsolhato hw error, LOL
(ahogy mar irtam, ha egyszerre nyomod le az adott billeket utanna tokeletesen mukodik, mar amikor egyaltalan jelentkezik a hiba),
mindegy hagyjuk.

Erdekes, soha nem hallottam meg “errol”. Arrol mar igen, hogy serul a billentyuzet matrix akar korrozio akar valami mas miatt es elkezdenek tombositve megallni a billentyuk. Olyanrol is hallottam, hogy a szerkezet hajlik meg, emiatt a billentyuk normal leutesi utja nem zarja a matrix 1-1 pontjat. Olyat is lattam, hogy erovel megnyomorgatva a matrixot, a szerkezet deformiatasa valamennyire helyrejon. De olyanrol meg soha nem hallottam, hogy “titkos kombinacioval” ki be kapcsolhato nehany gomb a billentyuzeten. De ahogy gondolod, legyen szoftveres hiba, telepitsd ujra, majd megoldja. En inkabb levennem a topcaset, kicsavaroznam a kb 80db csavart, szethajlitanam a labakat es megneznem a foliat, vagy a gumiharangok grafitos sapkait. Az is lehet, hogy egy vezeto festekkel iro toll vagy egy mezei grafitceruza rendbehozza.

https://lmgtfy.com/?q=tyuio+keys+not+working

ertem, ha te nem hallottal rola akkor valoszinuleg nincs, elfogadom,
a titkos kombinaciorol senki nem beszel, csak pont azokat a billeket kell megnyomni amik nem “mukodnek” ill a user ugy erzekeli, hogy nem mukodnek,
veletlenul ezek a billek az osx-ben a mouse keysek, barmilyen szolgaltatat is nyujtsnaka, mert sosem hasznaltam oket,
a deformitas azutan jelentkezhetett, hogy ez a hiba idonketnt elojott es kapott par “pofont” a gep, szoval eleg egyertelmu melyik lehetett elobb,
az uj bill be van tarazva, csak nem nagyon volt kedvem meg a 80 darab csavar elott meg 143 masikat kibanyaszni a gepbol es atomjaira szedni, hogy elerjem azt az allapotot amikor mar csak 80t kell kisavarozni, de lehet csak szerzek egy grafit cerkat a gyerkoctol, kosz a tippet,

Ha ezek a gombok (egyebkent, nem pont ezek, hanem a regi numerikus gombok, amik rajta voltak az Apple keyboardokon kb 2007ig), mouse key modban vannak, akkor az egerkurzort mozgatjak/kattintjak/scrollozzak. De ha nem csinalnak semmit sem, akkor tenyleg fizikai para van/lesz. Kb 10-15 feher/fekete MacBookban csereltem keyboardot, a powerbook alu designjat hasznalo MBP-ben sose kellett, mig az unibodyban (legyen az sima es retina) kb 1000 alkalommal (igaz, ugye ez van idoben a legtovabb). Katasztrofalisak a billzeteik. Egyedul butterflyost nem szedtem meg szet, mert a visszahivasi program miatt, nem jutnak el hozzam ilyen gepek (a sajatomrol szoktam lekapkodni a keycapokat es kifujni levegovel). Egy billentyuzet szerkezetileg es technikailag egy rettento egyszeru valami (nem is fejlodott kb semmit ez a resze a 70-es 80-as evek ota). Az USB/SPI/akarmi kontroller mehetne benne a matrixon kivul tonkre, de akkor vagy komplett oszlop, vagy komplett sor, vagy az osszes gomb hianyozna.

Ok legyen ez. De akkor sok értelme a Bill cserenek sincs mert leirasod alapján az is ugyan erre a sorsra jut.
De akkor meg mindig nincs magyarázat a ‘varazsbillkombinacio’ utáni tökéletes működésre.
Eszreveteleim alapján egyébként a hiba akkor szokott előjönni amikor egeret használok. (ha megnézed az korábbi hozzaszasomat ami néhány honappal ezelőtti a köztes időszakban nem használtam egeret és a hiba sem fordult elő. Néhány egermentes nap után a hiba nem jelentkezik).

Az eger hasznalatanak vagy nem hasznalatanak nincs koze a problemadhoz, mert totalisan masik eszkoz. Ha a problemad hardveres, a keyboard cserejevel megszunik. Ha veletlenul bekapcsolodna a mouse key funkcio (ezt vagy az accessibilityben, vagy cmd+F5 hasznalataval tudod ki/be kapcsolni), akkor az Y/Z (nyelvtol fuggoen) mukodne. A mouse key nem erinti, csak a regi numerikus felfestesu billentyuket. Tehat, ha tenyleg a mouse key funkcio aktiv, akkor nem azok a gombok allnak meg, amiket emlitessz. Sott, megtalaltam az Apple sajat doksijat is.

Tehat, ketto eset lehetseges, vagy tobb gombod nem azt csinalja amit kell (azaz, mouse key funkcio aktiv) vagy fizikai baja van a billentyuzetnek, azaz vagy a foliak serultek, vagy a gumiharangok vagy a femlap deformalodott.

Nem, a mouse key nem lesz aktiv, csak van akinek pl az segitett egy on/off utan.

Ha a gomb fizikailag lenne serult akkor az vagy mukodne vagy nem ill egyre inkabb nem az elhalalozas utjan. De ahogy irtam pl az elmult 1-2 honapban semmi hasonlo problemam nem volt, ellenben az elmult napok eger hasznalatakor igen. Most, hogy pl 2 napja megint nem volt hozzakapcsolva eger ismet egyre kevesbe jelentkezik a problema.
(nem beszelve arrol, hogy olyan is tortent amikor pl safariban az uj tabon ismet nem mukodtek a gombok, holott a tabot meg alt/t vel nyitottam).
En elismerem a tapasztalaidat, az is igaz, hogy ez a billentyuzet tobb mint erdekes felepites, jomagam is epitettem mar parat franciarol ertelmes nyelvure, de ahogy a peldakbol latszodik (nemcsak az enyembol) ez inkabb hajlik softwares hibaba mint hw-ba.

Sziasztok! A gépem: iMac Retina 4K, 21.5, 2017, 3,6 GHz 4 mag i7, Radeon Pro560 4 GB, 16 GB 2400 DDR4, 1TB hibrid meghajtó, Ventura 13.7. Az a gondom, hogy baromi lassan indul a gép, főleg, mióta az M-es processzorok bejöttek az újabb OS-ekkel. Aztán, a jelszó beírása után megint csak egy csomó idő, mikorra leáll a betöltésekkel, és használható lesz. Nem ehhez voltam szokva korábban. Az utóbbi hónapokban/években(?) egyre lassabb. Az indítóelemeket leállítottam már korábban. Próbáltam SafeBoot módban indítani, 15 percig úgy hagyni, majd újra, de nem változott. Clean Install kellene? Vagy más ötlet? Köszi előre is!

A lassú bootolás után normálisan használható?
Egy alapos system.log-elemzés talán megmondja, mi a gond. Disk Utility mit jelez a SMART-státusznál? Nincs nagyon tele? Az is elképzelhető, hogy egy (adatvesztés nélküli) újratelepítés megoldja (recovery boot –> reinstall), előtte adat- vagy teljes mentés.

Köszi a választ! A bootolás után nagyjából rendben megy. Néha előfordul, hogy kicsit lelassul rendezgetni magát, de általában OK. 208 GB szabad. A Lemezkezelő HD infójában a S.M.A.R.T. állapot “nem támogatott” , de a Rendszerinformációkban a Tárhelynél “Ellenőrzött”-et ír. Lehet, hogy nekiállok egy újrarakásnak… (Nagyon régen - sok éve csináltam utoljára.)

Ezzel megnézném, hátha döglődik a HDD.