Irdatlan lassulás

Azt ird meg, hogy a trim be van-e kapcsolva. System Information alatt latszodik. Az is elkepzelheto, hogy az SSD madzagja kezdi el megadni megat, az a szalagkabel egy csomo gepben hibas volt. Nekem is cserelni kellett mar egyszer.

Köszönöm szépen.
Valamikor azt olvastam, hogy ezekben a rendszerekben már nem szükséges a trim.
Már kérdeztem fentebb: “A kábel álltában problémás lett? Ha netalán igen, az OnyX hogyan hozhatja helyre ideiglenesen?!”

Sehogy, ■■■■ az ssd. Már többen leírták. Ez ebben a formában csak időpocsékolás.

Mivel az Onyx futtatása után a hiba minden eddigi jelentkezése alkalmával helyrejött, nem lehet kábel-hiba!

Akkor ezt az ssd-t valószínűleg ki is nyirtad. Mehet bele a következő és ott érdemes lenne bekapcsolni a trim-et.

Nincs tudomásom arról, hogy miként lehet manuálisan kapcsolgatni. A rendszer telepítése intézte így magától. Ezen utólag lehet-e és ha igen érdemes-e bekapcsolni.

Szerintem ennek már mindegy, ha ilyen hibákat produkál én nem bíznék rá adatot.

trimforce enable amit keresel, legközelebb érdemes lenne bekapcsolni.

Jó, köszönöm szépen.
Az ilyesmit honnan tudhatná a mezei felhasználó?!

A Terminal ezt írja:
IMPORTANT NOTICE: This tool force-enables TRIM for all relevant attached devices, even though such devices may not have been validated for data integrity while using TRIM. Use of this tool to enable TRIM may result in unintended data loss or data corruption. It should not be used in a commercial operating environment or with important data. Before using this tool, you should back up all of your data and regularly back up data while TRIM is enabled. This tool is provided on an “as is” basis. APPLE MAKES NO WARRANTIES, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING WITHOUT LIMITATION THE IMPLIED WARRANTIES OF NON-INFRINGEMENT, MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE,
REGARDING THIS TOOL OR ITS USE ALONE OR IN COMBINATION WITH YOUR DEVICES, SYSTEMS, OR SERVICES. BY USING THIS TOOL TO ENABLE TRIM, YOU AGREE THAT, TO THE EXTENT PERMITTED BY APPLICABLE LAW, USE OF THE TOOL IS AT YOUR SOLE RISK AND THAT THE ENTIRE RISK AS TO SATISFACTORY QUALITY, PERFORMANCE, ACCURACY AND EFFORT IS WITH YOU.
Are you sure you wish to proceed (y/N)?

Ez semmi más csak a felelősség áthárítása az apple részéről. Nem kell tudnia egyszerű halandó embernek mi a trim. Ha viszont otthon csináltad magadnak akkor érdemes lett volna utánanézni. Legközelebb már tudni fogod. Minden ami nem apple ssd azon az OS nem kapcsolja be automatikusan. Az első dolog 3rd party ssd-s mac-en a telepítés után a trimforce enable.

Aha. Köszönöm szépen a felhomályosítást.
Ha eddig nem volt bekapcsolva a Trim és esetleg még nem szenvedett maradandó károsodást, esetleg elkezdhet rendesen működni ha most kapcsolom be a Trim-et?

Hat, en biztos nem tennek ra fontos adatot mar, es biztos nem hasznalnam elsodlegesen gepen.

Segítenél a hozzá nem értőnek kis műszaki magyarázattal?

Az SSD-knél a TRIM egy olyan parancs, amely segít az operációs rendszernek hatékonyabban kezelni a háttértárolót.

Mit csinál a TRIM?

• Amikor egy fájlt törölsz egy SSD-n, a rendszer általában csak a fájl bejegyzését távolítja el, de az adatok fizikailag még mindig ott lehetnek.

• A TRIM parancs lehetővé teszi az SSD számára, hogy tudja, mely szektorok tartalmaznak már nem használt adatokat, így azokat előre felszabadíthatja és hatékonyabban írhatja felül később.

Miért fontos a TRIM?

:white_check_mark: Hosszabb élettartam – Az SSD cellákat egyenletesebben használja el, csökkenti a fölösleges írási műveleteket.

:white_check_mark: Gyorsabb teljesítmény – Előre törli a már nem használt adatokat, így az írási műveletek gyorsabbak lesznek.

:white_check_mark: Hatékonyabb tárhelykezelés – Az operációs rendszer pontosabban kezeli a szabad helyet.

Van aki válaszol fel nem tett kérdésre is…
Megmagyaráznád, hogy ezen SSD konkrét esetében miért? –

(A TRIM-et 2 napja kérdeztem.)

Mivel fogalmam sem volt, honnan tudható meg, nem is fogtam fel. @Smiley viszont szájbarágta:

És egy ilyen eszedbe sem jutott?

2 kedvelés

Ennek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, mivel a fejemben az volt meghatározó amit fentebb már írtam:

Mert ugy hasznaltad az SSD-t fel evig mint egy HDD-t. Nekem amugy mindegy, hasznald nyugodtan, nem az en adataim. A SATA es AHCI protokol HDD-hez keszult. A SATA-s SSD-k egy atmenetet kepeztek addig, amig az NVMe megfizetheto aru nem lett, viszont az OS-nek errol tudnia kell mert magam a protokolon nem lehetett valtoztatni a kompatibilitas miatt. Ez egy sok szempontbol szukseges kompromisszum volt. Aztan jott a megfizetheto aru NVMe es az ahhoz keszult Firmware es OS support mar gondoskodik rola, hogy rendeltetes szeruen hasznald az Flash alapu storage-ot, mindenfele magic nelkul.

2 kedvelés

Köszönöm szépen. Kezdem kapisgálni, de még “szótározva” is utána kell olvasnom.
Csak hangosan gondolkozom: az átlag felhasználó pl. ha “szervizben” cseréltet SSD-t honnan tudhatná, hogy a trim-et ellenőriznie kell?!