Nem kell részletesen ecsetelni a mindenki által ismert hibát. A 17"-os, late 2011 MBP-m is kipurcant még múlt októberben, iStyle-ban még a csereprogramban kicserélték az alaplapot, de mint kiderült egy már reballozottra, ami 2 hónap után szintén kimúlt, és a Restore-ban csipcserével sem vállalták már a javítást. Viszont kifogtam jó áron egy JÓ(!!!) alaplapot az ebayen, kicséreltem, öröm, boldogság. High Sierra upgrade után viszont (hát eléggé megdolgoztatta a Photos pl., tök forró volt a gép) sajnos megint a szokásos hiba :((( elengedett a dGPU. Viszont nem végzetesen (csíkozódás bootkor, de grafikus UI már nem töltődött be).
Egy általam korábban nem ismert módszert találtam a dGPU “leválasztására” az egyik fórumban, ezt szeretném veletek megosztani, mert nekem működik így a gépem, igaz csak iGPU-val, így pl. külső kijelző nélkül, de nekem munkára és sok mindenre jó így. Nem találtam a fórumban, de ha már volt, akkor a kérem a modit, hogy del. Fontos, még legyen annyi a dGPU-ban, hogy pl. a csíkozódás ellenére el tudj igazodni a parancssoroknál.
- PRAM/NVRAM reset
- boot recoverybe: cmd+r+s
- SIP kikapcsolása: csrutil disable
- dGPU kikapcsolása bootoláskor: nvram fa4ce28d-b62f-4c99-9cc3-6815686e30f9:gpu-power-prefs=%01%00%00%00
- verbose boot bekapcsolása: nvram boot-args="-v"
- reboot single userben: cmd+s a gong előtt (ezután már az iGPU bootol, jó érzés volt nekem is csíkok nélkül tovább küzdeni)
- a root partíció mountolása írásjoggal: /sbin/mount -uw /
- kext backup mappa létrehozása: mkdir -p /System/Library/Extensions-off
- egyetlen kext áthelyezése: mv /System/Library/Extensions/AMDRadeonX3000.kext /System/Library/Extensions-off/
- kextcache update-elése: touch /System/Library/Extensions/
- újraindítás, működő MBP, grafikus UI éljen! De még nem vagyunk kész.
- be kell tölteni a hiányzó kextet a power menedzsment miatt: sudo kextload /System/Library/Extensions-off/AMDRadeonX3000.kext
- és hogy minden bootkor tegye be:
sudo mkdir -p /Library/LoginHook
sudo nano /Library/LoginHook/LoadX3000.sh
tartalma idézőjel nélkül!:
“#!/bin/bash
kextload /System/Library/Extensions-off/AMDRadeonX3000.kext
exit 0”
aktiválása:
sudo chmod a+x /Library/LoginHook/LoadX3000.sh
sudo defaults write com.apple.loginwindow LoginHook /Library/LoginHook/LoadX3000.sh
FONTOS! PRAM/NVRAM reset után újra dGPU-n fog bootolni, erre ügyelni kell!
Meg lehet könnyíteni egy reset utáni processzt, hozzuk létre:
sudo nano /force-iGPU-boot.sh
tartalma (idézőjel nélkül!):
“#/bin/sh
sudo nvram boot-args=”-v"
sudo nvram fa4ce28d-b62f-4c99-9cc3-6815686e30f9:gpu-power-prefs=%01%00%00%00
exit 0"
aktiválása
sudo chmod a+x /force-iGPU-boot.sh
Így a jövőben, ha még engedi a dGPU, a 7. pont után (meghajtó mount):
sh /force-iGPU-boot.sh
Nekem ez bevált, és amint írtam, ha nem is régi pompájában, de legalább használható újra az MBP. Különösebb lassulást sem vettem észre, működnek a dolgok, Photoshop is. A külső kijelző hiányzik, de ezzel együtt tudok élni.
Most azon gondolkodom, beadjam-e reballoztatni egyáltalán, vagy maradjon így.
(UI. hát én még csak most tudtam meg, hogy ideköltözött a nagybecsű beszmac közönség, SZIASZTOK!)