Macbook Pro 2011 - A1297 - együttélés GPU hibával

Nem kell részletesen ecsetelni a mindenki által ismert hibát. A 17"-os, late 2011 MBP-m is kipurcant még múlt októberben, iStyle-ban még a csereprogramban kicserélték az alaplapot, de mint kiderült egy már reballozottra, ami 2 hónap után szintén kimúlt, és a Restore-ban csipcserével sem vállalták már a javítást. Viszont kifogtam jó áron egy JÓ(!!!) alaplapot az ebayen, kicséreltem, öröm, boldogság. High Sierra upgrade után viszont (hát eléggé megdolgoztatta a Photos pl., tök forró volt a gép) sajnos megint a szokásos hiba :((( elengedett a dGPU. Viszont nem végzetesen (csíkozódás bootkor, de grafikus UI már nem töltődött be).

Egy általam korábban nem ismert módszert találtam a dGPU “leválasztására” az egyik fórumban, ezt szeretném veletek megosztani, mert nekem működik így a gépem, igaz csak iGPU-val, így pl. külső kijelző nélkül, de nekem munkára és sok mindenre jó így. Nem találtam a fórumban, de ha már volt, akkor a kérem a modit, hogy del. Fontos, még legyen annyi a dGPU-ban, hogy pl. a csíkozódás ellenére el tudj igazodni a parancssoroknál.

 1. PRAM/NVRAM reset
 2. boot recoverybe: cmd+r+s
 3. SIP kikapcsolása: csrutil disable
 4. dGPU kikapcsolása bootoláskor: nvram fa4ce28d-b62f-4c99-9cc3-6815686e30f9:gpu-power-prefs=%01%00%00%00
 5. verbose boot bekapcsolása: nvram boot-args="-v"
 6. reboot single userben: cmd+s a gong előtt (ezután már az iGPU bootol, jó érzés volt nekem is csíkok nélkül tovább küzdeni)
 7. a root partíció mountolása írásjoggal: /sbin/mount -uw /
 8. kext backup mappa létrehozása: mkdir -p /System/Library/Extensions-off
 9. egyetlen kext áthelyezése: mv /System/Library/Extensions/AMDRadeonX3000.kext /System/Library/Extensions-off/
 10. kextcache update-elése: touch /System/Library/Extensions/
 11. újraindítás, működő MBP, grafikus UI éljen! De még nem vagyunk kész.
 12. be kell tölteni a hiányzó kextet a power menedzsment miatt: sudo kextload /System/Library/Extensions-off/AMDRadeonX3000.kext
 13. és hogy minden bootkor tegye be:
  sudo mkdir -p /Library/LoginHook
  sudo nano /Library/LoginHook/LoadX3000.sh

tartalma idézőjel nélkül!:

“#!/bin/bash
kextload /System/Library/Extensions-off/AMDRadeonX3000.kext
exit 0”

aktiválása:

sudo chmod a+x /Library/LoginHook/LoadX3000.sh
sudo defaults write com.apple.loginwindow LoginHook /Library/LoginHook/LoadX3000.sh

FONTOS! PRAM/NVRAM reset után újra dGPU-n fog bootolni, erre ügyelni kell!

Meg lehet könnyíteni egy reset utáni processzt, hozzuk létre:

sudo nano /force-iGPU-boot.sh

tartalma (idézőjel nélkül!):

“#/bin/sh
sudo nvram boot-args=”-v"
sudo nvram fa4ce28d-b62f-4c99-9cc3-6815686e30f9:gpu-power-prefs=%01%00%00%00
exit 0"

aktiválása

sudo chmod a+x /force-iGPU-boot.sh

Így a jövőben, ha még engedi a dGPU, a 7. pont után (meghajtó mount):

sh /force-iGPU-boot.sh

Nekem ez bevált, és amint írtam, ha nem is régi pompájában, de legalább használható újra az MBP. Különösebb lassulást sem vettem észre, működnek a dolgok, Photoshop is. A külső kijelző hiányzik, de ezzel együtt tudok élni.
Most azon gondolkodom, beadjam-e reballoztatni egyáltalán, vagy maradjon így.

(UI. hát én még csak most tudtam meg, hogy ideköltözött a nagybecsű beszmac közönség, SZIASZTOK!)

5 Likes

(Becsületemre és magasztalhatóságom lehet mondani, hogy végigolvastam).

Üdv a klubban!

1 Like

Egyrészt Isten hozott! :) (“Meg egy nagy fekete autó, szentatyám”) Másrészt nagyon köszönjük, hogy ilyen összeszedetten leírtad.

Köszi. Csak annyira kétségbeesetten kapaszkodom az utolsó 17-esbe, hátha más is. Az egy - legalábbis számomra - tökéletes munkaterület, megfelelő csatlakozó kínálat, rugalmas bővíthetőség, és még mindig elég sebesség. Nyilván keresem-kutatom az utódot, valami 15-ös rMBP lehet talán, talán, de kukázhatok ki mindent itthon, (tartalék magsafek, fw timemachine meg mittudoménmik). A helyzet nem felemelő.

A MagSafe maradhat (ha nem USB-C) rMBP-t nezegetsz, mert letezik MagSafe1 - MagSafe2 konverter. Technikailag (specifikaciok alapjan) lehetne csinalni MagSafe1 - USB-C atalakitot is (MagSafe2 - USB-C viszont nem lehetseges), nem ertem miert nem csinalt eddig senki sem.

Áh, köszi, már kezdem belakni az új (2015) rmbp-t, számos kézenfekvő ötlet mellett ez a triviális Magsafe átalakítás nem merült föl bennem, van ez így, ne mondjátok el senkinek, ugyanitt köszi a tippet :) :)

Sziasztok,
Nekem van egy 15”-os 2011 late macbook pro amely valoszínüleg grafikus csip hibás. Bekapcsol de se kèp, se hang, csak a pici fehèr làmpa vilàgít. Ez a szèria màr nincs benne a garanciàlis visszahívásban. Szerintetek meg lehet ezt javíttatni, illetve van rá esèly, hogy mèg pàr èvig menn fog? Az apple már nem forgalmaz hozzà alkatrészt, ezt olvastam.
Hàtha van valakinek tapasztalata.
Köszi a vàlaszokat!

Azt hiszem, hét évesen lesz vintage besorolású, de ezt @Ark jobban tudja. Nekem egy 2012-esem volt, ugyanezzel a hibával, egyszer a visszahívás alatt kicserélték az alaplapot benne, aztán odaadtam valakinek, és egy év múlva a cserélt alaplapon is előjött a hiba. Nem tudlak sok jóval bíztatni.

2 Likes

Így van. Ha elszánod magad, a sima reballozás kb. 35, a chip cseréjével kb. 70ezer Ft. Pl. itt restore.hu. Ha neked ennyit megér, még mindig előjöhet újra, sajnos elég hitvány a hűtés ezekben a gépekben, (használj pl smcfancontrol nevű appot, amivel pörgetheted a ventiket egy kicsit jobban, mint a default, hátha ez segít)… Ha még ez sem tántorít el, akár javítás után is kilőheted a gpu-t a fenti módszerrel, ha nem kell 2 lépernyős mód, vagy elég a az integrált teljesítménye.

1 Like

Köszi a válaszokat!
Mikori gyàrtàstól “èrdemes” megvenni a15”-os macbook pro-kat szerintetek?

Én a 2015-ös retinásat venném, ha most kellene új gép.

3 Likes

Köszi a tippet!

Így van, én is azt vettem végül, elég jó választás.

1 Like

Nekem is az van egy hiba se jon elo mint amit itt a foromukon irnak. Se hw se sw.

Ez sajnos nem segít azokon, akiknek viszont ilyen problémáik vannak, de nagyon örülünk a szerencsédnek. :)

Nem is akartam segíteni, nem is azért írtam. Hanem egyszerűen megerősítettem, hogy a 2015-ös egy remek választás. Mondjuk lassan lejár minden apple care is ezeről a gépekről, és azért ha valakinek fontos a teljesítmény bele kell kalkulálni hogy 3 éves gépek. (az architektúra pedig még több).

en is nagyon gondolkozom, hogy veszek egy 15” igpu-s 2015 gepet, eladom a 13” 2014 mid-et.

Az teljesitmenyben biztos hogy visszalepes, nem is olyan kicsit.

Ez, hogy lenne visszalépés? :)

Jah forditva lattam a kijelzomereteket :)