Amugy, most mi a konkret baj a High Sierra Disk Utilitijevel? Mikor eloszor meglattam, ugy tunt, hogy jopar dolgot visszahoztak, amit a Sierra elvitt. Pl. lehet vele ujra rendesen MBR-re vagy GUID-re particionalni.
“Your thoughts construct patterns like scaffolding in your mind. You are really etching chemical patterns. In most cases, people get stuck in those patterns, just like grooves in a record, and they never get out of them.”
/Jobs/
Sokszor a másság már elég “bűn”. A tanulás energiát igényel és nem mindig jut az embernek energiája az új GUI megismerésére, ami sokszor nem jobb, mint a régi, csak más. Boldogok, akik nem hajlamosak a gondolati minták építgetésére.
Tudom, de én maradnék. :)
Másság? 20 éve tolom rendszergazdaként, folyamatos továbbképzésekkel és egyebekkel.Linux/Unix/Windows egyremegy. OSX/macOS-ről nem is beszélve. GUI-t pont telibeszarom, mint azt is, ha valami épp másképpen néz ki mint amilyen volt.
De te építgess gondolati mintákat vagy kártyavárakat nyugodtan.
Valószínű nem sikerült elég pontosan fogalmaznom.
Annyit értettem az alatt, amit mondtam, hogy én, aki nem vagyok hivatásszerűen rendszergazda/szamítástechnikus, aki ebből él, annak rendszerfriisítésről-rendszerfrissítésre nem mindig van energiája újratanulni a dolgokat.
A gondolati minták építése rám jellemző, ezt tudom. Mást pedig, ha ez sértő lett volna, nem volt szándékomban ezzel vádolni.
Talán valami szarkazmust lehet belelátni a fogalmazásomba, miszerint mindenki gondolati mintákat épít, de ez nem volt szándékomban.
Azert a gui valtozon mar, nem ford t-modell kulsovel jarunk es ne win3.1 az alapveto gui felulte. Igen is valtozon es fejlodjon, neha ez nem sikerul es vakvaganyra megy ezzel semmi gond olyankor merni kell kukazni es ujat csinalni.
Semmi gond, tényleg.
Mivel a céges infrastruktúránk jellemzően windows alapú, elég gyakran van szükségem a pendrivejaimra.
Több maces gépem van céges és magán gépek egyaránt. Disk Utility esetén nálam ez a probléma jelentkezik pendriveokkal:
10.8.2 tökéletesen megformázza Fat32-re vagy Exfatra, minden windowsos gép felismeri.
10.13.x Fat32 formázás: Csinál egy 200megás efi partíciót Windowsos gépek nem látják, egyből formázni akarják. Exfat hol sikerül hol nem.
Formázás Terminalbol mindkét oprendszerverzióval sikeres.
Plusz mivel vannak azért jócskán linuxos szervereink is a terminal + Midnighht Commander combo mondanom sem kell nélkülözhetetlen.
Miert nem allitod at MBR-re GUID-rol? Az EFI particio amit leirsz, az teljesen szabvanyos GUID particiostabla, benne egy 200 megas EFI boot supportolo particioval, a maradek terulet pedig EFI Protective tipusu particio, hogy ne rontsa el a disket egy nem GUID szereto eszkoz. Siman ugyonugy atallithato MBR-re high sierra alatt is a disk utility, mint ahogy korabban atallithato volt. Egyszeruen az egesz deviceon nyomj eraset es ne a particion. Ha pedig csak a particiokat latod, akkor kapcsold vissza a diskek mutatasat a view menuben.
En ezt akkor sem vagyok elhinni addig, amig nem rak fel ide valaki 1-1 komplett eszkoz imaget arrol, hogy mi a nem jo az egyiken es mi a jo a masikon. Miutan en visszakapcsoltam ezt az opciot, azota mindent le tudtam jol formazni.
Technikailag, nem tudja szetcseszni az egyik sticket, es nem tonkretenni a masikat. Egyszeru block eszkoz. Attol nem lesz baja az eszkoznek hogy 0x00 0x00 0x00 lesz rairva
10.13.4 Beta (17E150g) - mintha a GDPR kompatibilitás is cél lenne, olyan privacy üzenetekkel kezd.
Ott vesztette el a cikk a komolyságát, hogyaszondja:
“LibreOffice and The Gimp are decent alternatives to MS Office and Photoshop”
Hát persze. A föld meg lapos és egy teknősbéka viszi a hátán…
Egyébként én úgy látom, hogy a Mac, Win és Linux nem alternatívái egymásnak, maximum ilyen-olyan kompromisszummal helyettesíthetőek egymással. Mindhárom rendszeren lehet olyat csinálni, amit a másik kettő vagy csak nyögve vagy sehogy nem tud megoldani. *
Olyan ez, mint az MS Office. Sokszor magával sem kompatibilis, pláne egy másik, hasonló programmal. Lehet jönni mindenféle szoftverrel, az MS Office tud olyan trükköket, amibe a többi SW bicskája kicsorbul. Nyílván nem egy egyszerű Excel táblázatra gondolok.
*Céges laptopon Win 10 van, látok “némi” különbséget Win és Mac között.
TÉnyleg nem akarok beleszólni, mindenki azt használ, amit akar és/vagy tud. Visszatérve a témához, még most is tetszik a High Sierra, remélhetőleg még vagy 5 évet kibír alattam.
Ki a kliens, ki a server? Milyen szoftvereket hasznalsz? Passziv? Aktiv?
Es merre van a server? Vagy most mi kozott FTP-zel? Legalabb probalnal ugy kerdest felvetni, hogy minden technikai adat, aminek birtokaban vagy, azt leirod. Internet iranyaban FTP-zel? Belso halon FTP-zel?
User error, nekem megy.
Troll off
Jo, tehat kifele az interneten keresztul probalsz FTP-zni passziv modon. Van-e TLS vagy nincs? Milyen klienst hasznalsz Windowson? Hogyan csatlakozik a Windows 10-es gep az internetre es hogyan csatlakozik a Mac? Milyen internetszolgaltatod van? Illetve az erdekel, hogy vegig tud-e menni egy standard 1500 byte MTU-val rendelkezo csomag, vagy van pl PPP/PPPoE vagy VPN vagy barmi egyeb ami MTU limitet vetne be?
Ha jol latom a neten talalt informaciok alapjan, hogy itt PPPoE kapcsolat van, tehat az MTU minden esetben csokken. MTU = Message Transfer Unit, tehat a “kabelen” atviheto maximalis egyseg merete. Sima Ethernet eseteben ez 1500 szokott lenni (a kivetelektol tekintsunk el). Ha van PPPoE vagy pl valami VPN, akkor ez az MTU mar nem tud 1500 lenni. Azt, hogy az eszkozok ezt meg tudjak-e egymas kozott beszelni, sok komponens megfelelo egyuttmukodesen mulik. Tennel egy probat ugy, hogy Macen a System Preferences/Network reszen megkeresed a hasznalt halozati interfacet, majd az Advanced/Hardware reszen az MTU-hoz beirsz 1480-at?
Milyen eszkoz osztja az internetet? Azon gyari szoftver van? Milyen verzio? Van a konfiguracios menuben barmi ami tartalmazza az MSS roviditest? Az MSS bejegyzes a TCP kapcsolatokban tartalmazza a maximalisan atviheto meretet, ez alapjan tudjak megbeszelni az eszkozok, hogy kinek mit bir a halozata (tehat pont azt, hogy van-e utkozben olyan eszkoz, ahol kisebb az MTU mint annal, aki a kapcsolatot kezdemenyezi). Ha ezt a flaget a router nem allitja be arra, amire kell es a kliens a nala alapbol beallitott 1500-ot kuldi (valamint ha van meg nehany szerencsetlen egyuttallas/beallitas az utkozben levo gepeken) akkor elkepzelheto hogy esedezni es szenvedni fog a kapcsolat. Ez az esedezes kulonbozo modon jelentkezik mindenfele rendszeren.
Hirtelen nem talalok infot arrol, hogy MSS clampingot tud-e az Airport Extreme vagy nem. Kb ma mar minden eszkoznek kellene tudnia, de akar 5 evvel ezelott sem volt biztos, hogy ezt tudja-e a router vagy nem. Az biztos, hogy az OS X aktivan tamaszkodik erre a kepessegre.