Miért NEM vennék Macet (azt írsz, ami eszedbe jut, a témától függetlenül)

Olvasd mar el ember, azt mondtam kerdezen meg teged hogy milyen lenne. Nem irtam sehol hogy vedd meg es hasznald.

Én webfejlesztő vagyok, négyünkből hárman használunk Macet. Szóval nem minden informatikus egyforma. :D

Egyébként én ezt ironikusan értettem és nem szó szerint. Csak nem találtam az ironikus hangulat jelet :smiley:

Mondjuk a gagyi szamtechboltba ulo mokusokat, akik napjuk 80% pasztaznak meg katalogust mutogatnak melyik laptopot vedd meg, nem is hivnam informatikusnak.

Időnként mókás olvasgatni ezt a (bocsánat) p@csméregetést a hertz-ekről, bit-ekről és centikről :-)

Nalunk sikeres volt a projekt. :smiley:
Lelkes Fedora felhasznalo.
ui.: Nem ismeri a Terminalt, a gepe automata frissul es nagyon meg vagyunk vele elegedve. Szimpla, egyszeru, gyors. Csak az ami kell.

Miért nem vennék mac-et? Egyszerű, azért mert az Apple szépen szarik a dolgozó felhasználók fejére. Pár éve, a 10.6 idején a mac volt az álom rendszer melóra. Volt minden ami kellett. Azóta minden új verzió KIVESZ funkcionalitásokat hogy az egységsugarú vérpistikét és marinénit véletlenül se zavarja össze - olyan funkcionalitásokat amiket a dolgozó ember napi szinten használna és amitől a mac pont hogy jobb volt mint a linux vagy a windows. Manapság elértünk oda hogy a linuxon MÉG nincs meg az a támogatás ami kéne (pl nincs rá Adobe vagy M$ szoftver) a windows még nem alkalmas munkára (értelmes terminal & scripting luxus) de a mac MÁR nem kényelmes mert minden a végtelenségig agyon van butítva rajta és egyre nehezebb bármihez hozzányúlni a rendszerben. Cupertino diktál és mindent csak és kizárólag úgy kell csinálni ahogy ők akarják, mindent csak és kizárólag egy féleképpen, és szarnak bele hogy valaki valamit máshogy akar. Megvan ugye a “rosszul fogják” elszólás jobs-tól? Kismillió példát tudnék hozni amivel lassan de biztosan megölik a produktivitást OS X (ó bocs Mac OS) alatt ezért most csak a mentalitásról panaszkodok. Értem én hogy a minél több embernek eladásban van a pénz de pár év múlva nem lesz rendszer amin tudnék dolgozni és kurvára fog fájni hogy egyszer régen a szép időkben még lehetett dolgozni a gépeken nem csak arra volt alkalmas hogy macskás videókat posztoljak instára.

Nem tudom hogy van-e bajotok egymással vagy sem, de inkább nem szállnék be a dologba :) Én elsősörban nem szidom az apple-t, hanem szomorú vagyok mert elfelé megy attól amire nekem szükségem lenne a munkához.

Fecka az apple egy cég nem jotékonysági szervezet. Nekik a profit az első, ez pedig elégé rendben van szerintem. Amúgy nekem az OS-el semmi bajom, az már inkább extra vicces hogy nem frissítenek semmi HW-t. (de mivel 10 hónapja vettem a gépemet ez a probléma még 2 évig igazából teljesen hidegenhagy.)

Amugy fekca szerinted mennyi 1 milliós laptopot add el az apple és mennyi legolcsóbb AIR-t? Megint dobálozól a számokkal de egy picit se gondolod át igazán.

Tényleg, kinek kell igazán erőgép? Melyik az a Pro szakma, ami ezt igényli. És ráadásul megköveteli azt, hogy mobil legyen? Mert szerintem ritka az a szakma, ami igényli, hogy brutális erő legyen mindig az embernél és mobil is legyen egyszerre. Jó persze ilyen a filmes szakma, ahol felveszik külső helyszínen az anyagot és már egyből kell dolgozni, hogy időre kész legyen. Viszont ettől függetlenül nem hiszem, hogy laptopon dolgoznának, hanem csak addig, ameddig muszáj és nem érnek be a munkahelyre, ahol akár használhatnak “igazi munkaállomást” ha akarnak. Ugyanez a fényképészeknek, ha elutaznak jó messzire és útközben hazafelé már dolgoznának az anyagon. Bár nem hiszem, hogy ezen utóbbiaknak szüksége van “igazán pro munkaállomásra”, mint ami kell egy filmezéshez.
Szóval szerintem ha valaki Pro területen dolgozik, az általában helyhez kötötten végzi. A laptop pedig arra való (alapjában véve a kis kijelző miatt), hogy be tudják mutatni egy-egy tárgyaláson/bemutatón az eredményeket és ha kell, akkor azért érdemben bele is tudjanak nyúlni a porjektekbe.
Szóval értem én, hogy Pro-nak neveznek egy gépet és nem kifejezetten lehet Pro felhasználóként dolgozni rajta, viszont szerintem egy laptop nem erre való.

Szóval én fejlesztek a gépen. Ez is egy Pro felhasználás. Mégis az esetek többségében a gépem tudásának 10%-át sem használom ki. Végig bír egy egész napot töltő nélkül (levett fényerővel). Szóval ebből is látszik, hogy nincs megizzasztva a gép.

1 kedvelés

Milyen géped van?

Pedig tudnod kéne, mert gratuláltál hozzá :P :D 2015 15" rMBP (legolcsóbb).

Én minden Machez gratulálok. :D Jó választás volt, mégegyszer gratula! :)

Szerintem pont a MacBook Pro rossz példa. Mert kivált egy desktop gépet, ha nem a holdraszállást kell lemodellezni rajta. Olyanok is laptopot vesznek asztali gép helyett, akik mondjuk több helyen dolgoznak. (Bár jártam én munkába Mac Minivel is, amig bebootolt, meg lehetett inni az első kávét. :D )

2 kedvelés

Szerintem is bőven kivált egy asztali gépet nagyon sok Pro felhasználónak. Akinek meg nem, azok közül nagyon ritka eset lehet, hogy tényleg szükség van az erőre meg a hordozhatóságra. Csak egyszerűen a marketing gépezet miatt gondoljuk azt, hogy nem Pro egy gép. Mert a nevében benne van, hogy Pro és mégsem a legjobb. És ezért kérdem én, hogy melyik az a Pro szakma, amelyiknek feltétlenül szükséges a hordozhatóság a nyers erő mellet?

Talán egy FB-troll.

A hülye éves OS frissítési ciklusuk miatt nem vennék már macet.
Párszor már leírtam, de elég vicces, hogy a régi macbookomon a legújabb OS X a 10.7.5, amire már az új chrome sem megy fel, viszont hibátlanul fut rajta a legújabb Windows 10. Értem én, hogy öreg, meg cseréljem, de a helyzet az, hogy amire én használom elég, nincs szükségem gyorsabbra jelen pillanatban.

Régi iPod Touchommal ugyanez a helyzet, appok már nemfutnak, most már csak egy kis ébresztőóra lett belőle.

Nekem egyedul a 4magos 13" hianyzik, es hogy ezert e penzert naprakesz legyen cpu generacio teren.

Mondjuk az uj macos fele cpu limit azert ertheto dolog valahol… en is szivni fogok mert a 3 hackli gepem kozul 2-n nem fog menni, de azert az SSE4,1-re valo kotelezes hosszu tavon azert a felhasznalot fogja szolgalni. Valahol novelni kell az akksi hasznalatot, es ilyeneket csak ugy tudnak megfogni, hogy egyre tobb utasitaskeszletet alkalmaznak az also szinteken. Amiota minden masodik programozo pistike jellegu, kellenek az ilyen megkotesek, meg akkor is ha faj.

Szerintem pont ez a baj, szerintem nem ez a kérdés, hanem ez: “elég-e a jelenlegi munkádhoz vagy sem”. Avagy “szükségesnek érzed-e, hogy újabb/gyorsabb/jobb gépet használj”. Mert tudom, hogy minél gyorsabb, minél újabb minél jobb, annál könnyebb/gyorsabb dolgozni vele. De mint az én esetemben is, tökéletesen megfelelt a 2011-es Mac Mini annak, amit csináltam. De éreztem, hogy már kezdi a határokat súrolni és lassan-lassan szükséges lesz egy újabb gép. Én emiatt váltottam újabb gépre és nem pedig azért, mert mindig a legjobb/legújabb kell.

1 kedvelés

Szerintem teljesen igazad van nagyon sok mindenben egyet értek a korábbi hozzászólásaidban is, szerintem is az a kérdés, hogy ki az akinek mobil, de atomrobbanás erősségű vas kell. A filmezést hoztad példának
Nem értek a filmezéshez, de ahogy @underscore írásaiból gondolom, ők ha úton vannak akkor is viszik magukkal a munkához szükséges vasat, és/vagy olyan workflow-t alakítanak ki, hogy hogy az erőforrás igényes feladatokat akár dedikáltan arra a feladathoz szükséges szervereken végzik el a távolból.
Szerintem erre fele halad minden, én sem a laptopomon futtatom a munkámhoz szükséges virtuális gépeket, van erre dedikált környezet én nekem elég távolról elérnem azt. Szerintem inkább a mobil internet szolgáltatások azok amik a szűk keresztmetszetek ebben az esetben - illetve persze azoknak az ára.