Segítséget szeretnék kérni

A facetime/imessage azokat az “elerhetosegeket” hasznalja amit az icloud elerhetosegeknel megadtal. Ezt kovetoen a facetime/messages app-ot megnyitva a mac-en, a beallitasok kozott tudod kipipalni azokat, amelyekre szukseged van.

1. Ha meg nyitok valamit,bezárom a piros körrel,de utána még felül külön be kell zárni még!! Erre nincs valami megoldás?

A megoldás, hogy nem foglalkozol vele. Gyorsabban indul, ha megint kell.
Aztán, ha nagyon kifogysz a memóriából, akkor majd lelövögeted. De normál használat közben nálam ez kb kéthetente jön elő, addigra meg már úgyis valami miatt rebootolni kell.

Bár megválaszolták a kérdéseket, de pár dolgoz hozzáfűznék.
A jobb egérgomb “emulálására” lehet használni a ctrl+bal kliekket is. Ez általában működik kivéve, ha valamelyik program más funkcióra nem használja kifejezetten ezt a kombinációt. De ritka az ilyen.

Piros körös bezárás: Én kifejezetten szeretem, hogy így van. Pontosabban ha az alkalmazás nem dokumentum alapú, pl.: System Preferences (Rendszerbeálíltások) ilyen, akkor az sokszor bezárja magát a programot is a piros pöttyre kattintáskor. De a dokumentum alapú programoknál csak magát a dokumentumot zárod be ezzel a gombbal. Ennek az az előnye, hogy nem kell még egy “példányt” futtatnod az alkalmazásból, ha új dokumentumot akarsz megnyitni. Pl. én agyf.szt kapok a wintől, amikor egy Jegyzettömb meg van nyitva és akarok egy másik jegyzettömböt nyitni. Ekkor ha az új gombra megyek, akkor az előzőleg írt jegyzetem eltűnik. Az a megoldás, hogy keressem ki a programot és indítsam el újra új példányban, még egyszer annyi erőforrást használva. Ráadásul akkor még egy jópár kattintás innen, ha recent dokumentumot akarok megnyitni. Ráadásul valamelyik programban így működik, mint ahogy előzőleg írtam winen, van ahol meg nem, pl. excel. És ember legyen a talpán aki tudja, hogy melyik program hogy fog viselkedni éppen.
Na ez itt nem így van (általában). Azaz ha nyitva van egy programod, akkor az kezeli az összes dokumentumot. Így magát a programot bezárva az összes dokumentumot bezárod. Azaz nem kell egyesével minden dokumentumot (azaz win esetében programot) bezárni a teljes kilépéshez. Pl. az említett cmd+Q bezárja a programot minden dokumentummal együtt. De általában minden program támogatja, hogy legközelebbi induláskor a bezárt dokumentumokat újra megnyitja, tehát ott folytatod, ahol abbahagytad. Sőt az auto mentésnek hála a nem mentett dokumentumokat is visszanyitja általában. A win ettől a működéstől nagyon-nagyon messze áll.
Továbbá ott van az én kedvenc bill. kombóm: cmd+H. Ez elrejti a képernyőről az adott alkalmazást az összes megnyitott dokumentummal együtt (már ha nem teljes képernyős az alkalmazás ablaka). Így ha sok program van megnyitva nem teljes képernyős módon, akkor el tudod rejteni azokat, amikre egyelőre nincs szükség. De a cmd+tab ablakbváltóban ugyanúgy megjelenik az alkalmazás, azaz onnan is elővarázsolható. A cmd+M pedig a program aktív dokumentum ablakát rejti el az alkalmazás ikonjába a Dockon. Ezt a program Window menüjéből vagy a Dockon jobb gombot nyomva lehet kikeresni az ablak neve alapján. Én pl. nagyon nem szeretem ezt a funkciót, sokkal praktikusabbnak találom a cmd+H kombót.

Kieg.: Cmd+H = Alt+klikk (az alkalmazás “felségterületén” kívülre), ezt pedig én kedvelem. :slight_smile:

Én nem szeretem ezt a CMD+H kombót, mert valóban, ahogy mondtad a dokk ikonjába rejti az ablakot. Szerintem ez zavaró (legalábbis számomra), mert nem tudom, hogy azért van e az ikon alatt pötty mert ablak van mögötte, vagy csak szimplán nincs bezárva. Szerintem sokkal kézenfekvőbb, a sárga gombbal letenni a “tálcára”, és akkor mindig szem előtt van, nem felejtődik el.

A másik funkció amit egyszerűen nem értek miért így működik, az az, hogy a felugró, választó gombos ablakok (pl bezárásnál mégsem/nincs mentés/mentés), mégis miért nem vezérelhető billenytűzettel, ahogy windowson. Sokkal egyszerűbb lenne 2 gombot megnyomni, mint az egérrel szerencsétlenkedni. Erre a kisegítő beállításokban láttam egy félmegoldást, de az meg mindenre kiterjeszti a billentyűzet hatókörét, így kb mindenhol megjelennek színes négyzetek, hogy éppen mi aktív, de ez nekem sok.

1 kedvelés

Esc = Cancel, (Cmd+) D = Don’t save ?

1 kedvelés

Ez csak egy példa volt, sok más helyen is van ilyen ablak, pl fájl cseréje másolásnál stb. A lényeg, hogy lehessen mondjuk a nyilakkal navigálni a lehetőségek között, aztán csak entert nyomni.

Na, ezt én eddig nem tudtam! Pedig már lassan 15 éve használok mindennap macet. :smiley: Köszi!

System Preferences → Shortcuts → “Use keyvoard navigation to move focus between controls” legyen bepipálva. Friss telepítés után mindig keresgetnem kell nekem is ezt a funkciót, mert egyből be szoktam kapcsolni. Nem is értem miért nem aktív alapból. Persze ezután tab vagy shift+tab -bal lehet navigálni a gombok között, mint ahogy Windowsnon.

2 kedvelés

Köszönöm, megtaláltam az opciót, és be is kapcsoltam. Viszont elég furcsán működik. Értem ezalatt, hogy pl bármilyen programban meg van nyitva valami, be akarom zárni, és ugye feldobja a confirmation ablakot. Van “Delete”, “Cancel” , “Save”. A tabbal váltogatok, látszik is a kék keret azon a gombon amin épp állok, de az enter lenyomására másik gombot érzékel.
Pl látom, hogy a “Delete” gomb van kijelölve, de az enter megnyomására a “Save”-nek az ablaka jelenik meg. Vagy pl a “Cancel” bezárja mentés nélkül a programot.
Szóval olyan, mintha össze lennének keveredve a button-ök, meg az action-ök :smiley:

Return/Enter billentyűre az alapértelmezett gombot “nyomod” meg, mindig. Tab segítségével kiválasztod a megfelelő gombot, majd Space (szóköz).

Elsőre tényleg zavaró, de hamar meg lehet szokni, bekapcsolod, amit idioty írt, utána minden szabványos párbeszéddoboz ugyanúgy kezelendő: enterre a kék gombot hajtja végre, space-re a körvonalazottat, escape-re eldobja az ablakot. Azért fontos, hogy a szabványos, mert a kóderek nem kötelesek a gyári ablakkezelést követni, ezért aztán pl. a csudálatos adobe-nál a photosopban csak a kék gomb aktív, tabra jön csak elő a körvonal, az idesignban a space-re az aktív gombot nyomja meg, mert már miért követné a standard-et, úh. baromira észnél kell lenni, ha így navigál az ember, könnyen érheti meglepetés a következő opennél.

Igen, én is találkoztam alkalmazással, ahol nem jelenik meg egyből csak tab lenyomására. Viszont én nem használok Adobe cuccokat, mint ha a Logic jutna eszembe, mint ilyen, de erre nem esküszöm meg.

Köszönöm, ez valóban működik így. Nem logikus, de legalább működik :smiley:

Ahogy vesszük szerintem. Pl. linuxon x11 felületeken is és asszem általában webes felületen is pl. ha egy formon egy checkboxot akarsz bepipálni, akkor ott is tabos kijelölés után space-szel jelölöd ki és ugyanúgy a formot enterrel küldöd el, bárhol is légy a formon belül. Az nem vitás, hogy eltérő a winhez képest, de, hogy melyik a jobb/rosszabb, azt nehéz eldönteni. Szerintem simán csak megszokás kérdése.

Egyébként nekem most winen az a zavaró, hogy wsl-es opensuse consoleban ctrl+w kombóval törlök vissza szavakat. És jártam úgy, hogy böngészőben beírtam hozzászólást, ott is vissza akartam törölni egy szót és a ctrl+w -vel bezártam az ablakot :smiley: Szóval ebből a szempontból is jobban szeretem a macet, általában minden egységesebb.

1 kedvelés

(Annak idején – a '90-es évek legelején – csak pislogtam: jé, minden programban almaó, almaess, almapé… :slight_smile: )

1 kedvelés

Sziasztok!
Megint a segítségetek szeretném kérni! :slight_smile:
Van olyan zene lejátszó mint a winamp,meg olyan program mint a total commander?

a total commander kiváltója lehet a foklift, a másik passz részemről.

Szia, ingyenes a mucommander, fizetős a commander one pro, maxcommander, dc commander, forklift…
Zenéhez én a minap az app store-ból a free QX player lite-ot töltöttem le, de találsz ott több ingyenest is.

2021ben már nem igazán használ senki winampet. Ott az iTunes. Vagy használd a spotify-t.

Parancssoros állománykezelőnek midnight commander.

Először telepítsd ezt:

Azután brew install mc

1 kedvelés