"Új" gép opciók-

Nemetorszagban, Egyesult Allamokban, Japanban es UK-ben volt eddig eset veluk, amit en inteztem (kolleganak volt Szingapurban, nem mondta, hogy problema lett volna).

1 kedvelés

revit-et nem használok, de mint írtam bootcamp-win alatt gyorsabb az imac, mint osx alatt…

1 kedvelés

tetragir: koszi, akkor ez itt Belgiumban csak a sozkasos belgas ugyintezes, mert ugy sz.rnak bele mindenbe, ahogy nem varnad amikor 2-3 ezeret vennel egy laptopot, (vagy irodai tapasztalat, hogy nem erdekli oket ha 4-5 uj 5-7 ezres asztalit vennel, ha meg problemad van megugy sem)
;S

ez azert erdekes sztori valjuk be ;))

Sziasztok!
Jelenleg 2011 21,5" iMac-em van. Eljött az ideje, hogy újítsak, és ebben kérném a segítségeteket.
Két verziót tűztem ki magam előtt, az egyik egy 27" -os iMac, a másik meg egy Mac Pro.
Ezt a két gépet pakolásztam össze, 3D modellezés tervezés, meg video vágás egyéb utómunkák. Ezekre szeretném használni. Várom a véleményeteket.
Előre is köszi!

Óriási ugrás mindkettő. A leírt munkákat végzed a mostani gépen is?

Ez a Mac Pro 3M Ft-ért kész rablás.

2 kedvelés

Üdv a fórumon!
Ha nem sürgős, lehet megéri várni, amíg esetleg bejelentik az erősebb M1X/M2 iMacet

1 kedvelés

Ha van zsé és rentábilis a meló hozzá akkor nem is kérdés: pro
Ha van zsé és nem rentábilis a meló akkor az imac sem éri meg.
Ha van zsé és látni is akarod a befektetés megtérülését (és nem az unokáid) akkor egy kimaxolt 12 magos 5.1 mac pro, pl vega vidkáryával stb.
Új pro: youtube tanuló videók nélkül is tudod ki-be dobálni az alkatrészeket ha úgy hozza, 6 évig biztos támogatott lesz a gép, és utána is kb 5-6 év mire végleg kivezetik (eddig ez volt a tendencia a próknál - két generációt tartanak meg párhuzamosan támogatva, és hogy mikor lesz Mpro azt emberfia nem tudja).
Ami rossz hogy ebből is kispórólták (és nem is kérhető) a xeon h264 hardveres gyorsítós változata, egy I proci rommá veri ebben, hidd el tapasztalat. Megoldás olyan coderek használata ami vidkari támogatott rendert visz. (pl media encoder) De ott az afterburner kártya is ami megint pénz, de ilyenkor jól jön.
I9: a szörny, el nem tudom képzelni hogyan oldották meg ebben a lapi monitorban a hűtését - pécéket láttam majdnem földkörüli pályára állni -) mikor meghajtották ezeket emberesen, a műszaki vezető csak ezt ismételgette: még hűtést, sokkal komolyabb hűtést hozzatok most…
Xeon pro, ennyi.

1 kedvelés

És ez még csak a nyitó ár kb, de a HP workok is ennyibe kerülnek, sőt a vége még több, és hónapok mire szállítják, a dellt hagyjuk. Most ez pl itthon valóban sok-nak tünik, de pl ha én 70-80%-ban külföldre dolgoznék (ezen vagyok, és nem egy osztrák kolléga negyedáráért itthonra) már ott állna asztalom mellett.
Ilyen forinttal és áfával (ha nem tudod leírni, visszaigényelni, adócsalni) sajna ilyen ár jön ki.

Nem, dehogy. Most kezdek belenyúlni komolyabban, és ezért próbálok információkat gyűjteni.

Hallgass Andorra! Egy 5.1-es Mac Pro szinte fillérekért van, azon megtapasztalhatod, mire lenne szükség, majd minimális veszteséggel továbbadható.

Oké, hogy a HP work is ennyibe kerül, de ha eddig jó volt a 10éves 21"es iMac akkor valószínűleg ez már nem szükséges.
Szerintem Apple mércével is drága, semmi olyan alkatrész nincs benne ami megindokolná ezt az árat. 8 magos cpu (lehet xenon is tökmindegy, egy i9 sokszor elveri), 48GB memória? (oké ECC, de ez tényleg “bárkinek” is fontos?). (kb 70ezer Ft egy normális szett 64GB RAM). 256GB SSD vicckategória, és oké ott van 2 videókártya amiket nem nagyon ismerek, de gondolom azért vannak jobbak is. (Most megnéztem egy RTX 3080 (nem Ti, vagy 3090, sima 3080) is nagyságrendekkel erősebb.)
Őszintén nem értem mi kerül benne ennyibe, ha a 2 gép közül kéne választani, akkor vinném az iMac-et szó nélkül fele annyiért, és még egy szép monitor is jár hozzá.
Egyébként egy i9 + 64GB RAM + 2TB SSD + RTX 3080Ti is kijön fele ennyiből, és minden benchmarkon/vagy valós használat során elveri.

Én pedig várnék egy pár hetet és a kijövő M2-es gépet venném meg. Ami garantáltan összecsomagolja ezt az iMac-et, aksiról 10 órán keresztül.

Alma mércével minden drága. -1
Nem ismerem az nvidia cuda vonalat, az amd - metal valszeg le van - volt maradva -2
Ma is biztos több ezer júzer írt be mac-es fórumokba olyanokat hogy ezt pécéből fele ennyiért ki lehet hozni, igaz. -3
I9 elveri, igen talán még egy felhúzott i7 is, de 5 percet adj és hazavágom bármelyik i-s procit párhuzamos feladatokkal úgy hogy még a mérnöke sem ismerne rá, míg a xeon végre valami testhez állót kapott -4 +1 = -3
De hogy nincs az az isten és idegrendszerem hogy ótvar windózt használjak az is biztos +666 (sajna linuxra még mindig hiányzik pár progi)
itt most tekintsünk attól el hogy bizti rá lehet hekkelni az i9-re és nvidiára a mac os-t, de már ez sem érdekel és türelmem sincs hozzá, igazából alig várom, vártam hogy újra zárt rendszer legyen mert már a ppc-és korszakban sem igazán lehetett beccsmarkolni meg hasonlítgatni az x86-hoz hallelúja.
béke

5 kedvelés

Egyebkent @solareclipse -nak adnek igazat abban, hogy talan erkezik osszel egy normalisabb 1-2 gep a “pro” vonalhoz kozeledve. Egy-ket vlogos figura elbeszelesebol levonva a konzekvenciat mar az M1-es gepek is ravertek a korabbi eromuvekre.

1 kedvelés

Ha nem kell win. Es nem valami regi programot hasznal az ember. Inteles macet mar nem szabad venni, meg hasznaltan sem.

Egyetértünk. Mindig kerültem a Windowst. Szeretem a Linuxot, Unix-ot, az OS X-et is. Anno nagy buherátor voltam, szerettem Inteles gépekre felreszelni az OS X-et. Ahogy a Gyalog galoppban mondák: “De már elmúlt!”.
Linuxon tényleg sok dolgot meg lehet csinálni, de egy totál más világ és mindig ott van egy apróság, tuti hogy valami hiányzik, no meg a szoftverek is sok esetben teljesen más megközelítéssel működnek. Ez idő, idő, idő, mire kitanulod esetleg egy adott szoftvernél a hogyant. Aki ebből él, annak az idő a legkevesebb arra, hogy olyan dolgokra pazarolja, mint az OSX-es, vagy Windowsos alkalmazás megoldásait kikísérletezze egy Linuxos alkalmazáson.

Szerencsére én már semmilyen munkát nem végzek számítógépen. Csak a saját szórakozásomra, no meg egy kis agytornára használom. Ha videót vágok, vagy nagyon belemerülnék egy CAD-es, Blenderes hülyeségembe, akkor bekapcsolom a régi Mac Pro-t, ha meg csak olvasgatok, fórumozgatok, vagy skiccelek, akkor ezen a kis MBP-n is elvagyok. A lényeg, hogy egy olyan rendszeren, ami kényelmes és szerethető.
Pedig Solar a megmondhatója, hogy én mennyire mondogattam, hogy nem veszek MBP-t. Azért csak meghazuttoltam önmagamat, még ha ez az MBP egy “régi kacat”. Az a helyzet, kinőttem az állandó rendszer reszelgetésekből, már csak használni akarom a rendszert, még csak a legújabbra sincs szükségem.

Azonban, hogy a topic indítójának is mondjak valami hasznosat, ha szükségem lenne rá, és a munkám teljesítmény igénye, bevételei is lehetővé tennék, akkor bizony most türelmesen várnék az M2-re. Ha sürgős meló, de nem nagy pénz, akkor meg beszereznék jelentősen olcsóbban egy 5.1-es MP-t.

5 kedvelés

Ha már armac, múlt héten röppent fel a hír, hogy a TSMC jelentős áremelésre készül. Mivel a silicon soc a legfajsúlyosabb alkatrésze a macecnek is, felhívtam régi barátomat, Ockhamot (aki hogy-hogy nem, épp borotválkozott :) és megkérdeztem, mit gondol, várható-e, hogy az Apple a jelentős beszállítói áremelés hatására emeli termékei árait? William egyetlen szóval válaszolt: szerinted? :P

Tanácsot szeretnék kérni, akciós M1-es Mac Studi és MBP között kéne döntenem:
• MS: alapgép 512/24c/32 GB br. 840e
• MBP: 16"/1TB/32c/32 GB br. 1132e

Ami infot találtam, nagyon nem throttlingol az mbp sem, így bár nem elsődleges a mobilitás, de ha megy hosszútávon problémamentesen a noti is, hajlanék rá. A tárhely nem meghatározó, ram ua., a 3D miatt a gpu-ból viszont minden perc számít.

Igazából hosszabb távú tapasztalatok érdekelnek, aki aktívan tolja izmos cpu/gpu használattal, melegedés, meghibásodás, ilyesmi. Ja és az Apple care 2x annyi az MBP-re, ez sem mindegy.

Köszi!